Zupa z kapusty włoskiej i cieciorki.
1 marchewka
1/2 pietruszki i selera
2ziemniaki
1/2włoskiej kapusty
1.5 litra bulionu lub wody
1/2 natki koperku
70g przecieru pomidorowego
100-150g boczku
Puszka cieciorki
Łyżka masła
Warzywa obrać umyć i pokroić . Marchew w plastry pietruszka w pół plastry seler w mniejszą kostkę . Do garnka dodajemy łyżkę masła i gdy sie rozpuści wrzucamy warzywa podsmażyć około 5min i zalać bulionem zagotować. Dodać pokrojone w dość dużą kostkę ziemniaki . Boczek pokrojony w kostkę przesmażyć na patelni dodać do zupy gotować 10minut. Następnie dodać przecier koperek i pokrojoną kapustę zagotować. Cieciorke przelać na sito przepłukać i dodać do zupy gdy kapusta jest już prawie miękka zagotować i koniec :-).SMACZNEGO
▼
wtorek, 30 stycznia 2018
sobota, 27 stycznia 2018
Sałatka z kapusty pekińskiej
Kapusta właściwa pekińska lub w skrócie kapusta pekińska. Pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii.
Jest uprawiana w wielu rejonach świata o umiarkowanym klimacie.
Jako warzywo rozsławiające Chiny w świecie, kapusta pekińska doczekała się pomnika w mieście Suzhou.
Dziś u mnie na talerzu jako sałatka 😍
Składniki:
Kapusta pekińska
Biała rzodkiew
Pomidor
Szczypiorek
Sos tatarski
Sól pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
Kapustę dość cienko kroimy w piórka.
Rzodkiew kroimy w plastry a następnie w słupki. Pomidory kroimy w kostkę.
Gdy warzywa mamy pokrojone dodajemy do miski sos tatarski przyprawy posiekany szczypiorek i mieszamy. SMACZNEGO
Ilość warzyw i majonezu lub sosu zależy od nas.
Jest uprawiana w wielu rejonach świata o umiarkowanym klimacie.
Jako warzywo rozsławiające Chiny w świecie, kapusta pekińska doczekała się pomnika w mieście Suzhou.
Dziś u mnie na talerzu jako sałatka 😍
Składniki:
Kapusta pekińska
Biała rzodkiew
Pomidor
Szczypiorek
Sos tatarski
Sól pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
Kapustę dość cienko kroimy w piórka.
Rzodkiew kroimy w plastry a następnie w słupki. Pomidory kroimy w kostkę.
Gdy warzywa mamy pokrojone dodajemy do miski sos tatarski przyprawy posiekany szczypiorek i mieszamy. SMACZNEGO
Ilość warzyw i majonezu lub sosu zależy od nas.
Pomnik kapusty pekińskiej w Suzhou.
środa, 24 stycznia 2018
Surówka marchew i biała rzodkiew.
Surówka marchew i biała rzodkiew.
Biała rzodkiew nie jest tak popularna jak rzodkiewka ale może czas to zmienić? Okazuje się że kryje się w niej duże bogactwo witamin. Co więcej białą rzodkiew można kupić tak jak marchewkę właściwie o każdej porze roku. Jednak szczególnie warto włączyć ją do swojej diety jesienią i zimą gdy łatwo o przeziębienia powinna pomóc szybciej uporać się z chorobą.
Białą rzodkiew warto jeść ponieważ :
Wspomaga trawienie wzmacnia odporność pomaga dbać o cerę.
Jest niskokaloryczna i sycąca 100g to tylko 16 kcal.Co więcej biała rzodkiew pozwala też usunąć toksyny z organizmu i oczyszcza krew.
Więc jest świetna przy odchudzaniu. Można nią zastąpić np.chipsy. Zjedzenie rzodkwi pozwala również zniwelować brzyki zapach z ust. Więc same plusy.
Składniki:
1 nieduża biała rzodkiew
2 małe marchewki
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżeczka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól pieprz
Przygotowanie:
Rzodkiew i marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dodajemy majonez jogurt doprawiamy i mieszamy. Górę surówki posypujemy szczypiorkiem. SMACZNEGO
Biała rzodkiew nie jest tak popularna jak rzodkiewka ale może czas to zmienić? Okazuje się że kryje się w niej duże bogactwo witamin. Co więcej białą rzodkiew można kupić tak jak marchewkę właściwie o każdej porze roku. Jednak szczególnie warto włączyć ją do swojej diety jesienią i zimą gdy łatwo o przeziębienia powinna pomóc szybciej uporać się z chorobą.
Białą rzodkiew warto jeść ponieważ :
Wspomaga trawienie wzmacnia odporność pomaga dbać o cerę.
Jest niskokaloryczna i sycąca 100g to tylko 16 kcal.Co więcej biała rzodkiew pozwala też usunąć toksyny z organizmu i oczyszcza krew.
Więc jest świetna przy odchudzaniu. Można nią zastąpić np.chipsy. Zjedzenie rzodkwi pozwala również zniwelować brzyki zapach z ust. Więc same plusy.
Składniki:
1 nieduża biała rzodkiew
2 małe marchewki
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżeczka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól pieprz
Przygotowanie:
Rzodkiew i marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dodajemy majonez jogurt doprawiamy i mieszamy. Górę surówki posypujemy szczypiorkiem. SMACZNEGO
wtorek, 23 stycznia 2018
Kurczak z szpinakiem i ricottą
Pierś kurczaka z szpinakiem jarmużem i ricottą z pieczonymi batatami .
Składniki na 2 porcje:
2 piersi kurczaka
3 garście mieszanki szpinak jarmuż
120g sera ricotta
Sól pieprz papryka słodka pieprz czosnkowy
Opcjonalnie papryczka chili
Czosnek
Oliwa
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojony drobno czosnek. Następnie dodajemy posiekany szpinak i jarmuż. Gdy wszystko zmniejszy objętość dodajemy ser sól pieprz i mieszamy. W piersi kurczaka robimy kieszeń i faszerujemy przestudzonym nadzieniem.
Wszystko ładnie zamykamy szpilka lub wykałaczką. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy szczyptę soli pieprzu czosnkowego i pokrojoną papryczkę chilli według uznania.
Za pomocą pędzelka smarujemy naszego kurczaka i układamy na blasze do pieczenia.
Pieczemy w 180stopniach około 20-30minut.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub batatami. SMACZNEGO
Można zrobiłam z samym szpinakiem.
Doprawiamy po swojemu
Składniki na 2 porcje:
2 piersi kurczaka
3 garście mieszanki szpinak jarmuż
120g sera ricotta
Sól pieprz papryka słodka pieprz czosnkowy
Opcjonalnie papryczka chili
Czosnek
Oliwa
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojony drobno czosnek. Następnie dodajemy posiekany szpinak i jarmuż. Gdy wszystko zmniejszy objętość dodajemy ser sól pieprz i mieszamy. W piersi kurczaka robimy kieszeń i faszerujemy przestudzonym nadzieniem.
Wszystko ładnie zamykamy szpilka lub wykałaczką. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy szczyptę soli pieprzu czosnkowego i pokrojoną papryczkę chilli według uznania.
Za pomocą pędzelka smarujemy naszego kurczaka i układamy na blasze do pieczenia.
Pieczemy w 180stopniach około 20-30minut.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub batatami. SMACZNEGO
Można zrobiłam z samym szpinakiem.
Doprawiamy po swojemu
niedziela, 21 stycznia 2018
Szybki obiad
Miało być kino obiad na mieście i zakupy.
Niestety patrzą za okno stwierdzam że nigdzie się nie ruszam😜.
Z tego co było powstał obiad .
Wyszło całkiem całkiem. Polecam
Niestety patrzą za okno stwierdzam że nigdzie się nie ruszam😜.
Z tego co było powstał obiad .
Wyszło całkiem całkiem. Polecam
Składniki:
Opakowanie gotowych kopytek
150-200g kapusty kiszonej
Pół krążka kiełbasy
Cebula
Sól pieprz
Coś zielonego na górę
Opakowanie gotowych kopytek
150-200g kapusty kiszonej
Pół krążka kiełbasy
Cebula
Sól pieprz
Coś zielonego na górę
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzać olej podsmażyć cebulę dodać kiełbasę pokrojoną w dość dużą kostkę.
Po 3-5 minutach dodajemy kapustę kiszoną .
Dusimy około 10-15minut.
Na osobnej patelni smażymy na złoto brązowy kolor nasze kopytka.
Gdy kapusta jest miękka wszystko razem mieszamy. Jeśli jest potrzeba doprawiamy. Gotowe danie wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem pietruszką lub koperkiem. SMACZNEGO
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzać olej podsmażyć cebulę dodać kiełbasę pokrojoną w dość dużą kostkę.
Po 3-5 minutach dodajemy kapustę kiszoną .
Dusimy około 10-15minut.
Na osobnej patelni smażymy na złoto brązowy kolor nasze kopytka.
Gdy kapusta jest miękka wszystko razem mieszamy. Jeśli jest potrzeba doprawiamy. Gotowe danie wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem pietruszką lub koperkiem. SMACZNEGO
niedziela, 14 stycznia 2018
Quesadilla
Witam kochani was bardzo serdecznie w tą dość mroźną niedzielę. Dziś na śniadanie przygotowałam Quesadille.
To danie kuchni meksykańskiej tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca lecz bywa on zastępowany również innymi rodzajami sera. Często do quesadilli dodaje się różne opcjonalne składniki ziemniaki grzyby pokrojoną w paski paprykę jalapeno kiełbaski chorizo itd. U mnie wersja z kurczakiem i jajkiem.😍
Składniki:
Opakowanie tortilli
Opakowanie sera cheddar
Ser mozzarella
Średnia pierś z kurczaka
Papryczka chili
Opcjonalnie pietruszka zielona i brokuł około 1-2 różyczki.
Sól pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w paski.
Na patelnię dodajemy odrobinę oleju i smażymy kurczaka. Po 3-4 minutach dodajemy pokrojone różyczki brokuła i papryczkę chili. Wszystko smażymy kilka minut.
Do miski wbijamy jajka dodajemy pietruszkę sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy naszego kurczaka. Mieszamy.
Gdy jajka się zetną odkładamy patelnię z ognia.
Tortille wyjmujemy z opakowania i na wierzchu układamy ser jajecznicę i znowu ser. Wszystko posypujemy pietruszką. Kto nie lubi pomija. Ja uwielbiam i dodaję praktycznie wszędzie.
Tak przygotowany placek zamykamy na pół.
Układamy na rozgrzanej patelni i smażymy po kilka minut z jednej i drugiej strony. Gdy tortilla nabierze złoto brązowy kolor a środek bedzie miękki to znak że jest gotowa.
Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionym sosem lub bez.
SMACZNEGO
poniedziałek, 8 stycznia 2018
Prażynki
Dzień dobry wszystkim 😘
Dzisiaj mam dla was przepis na domowe Prażynki. Przepis jest bardzo prosty a robi się je błyskawicznie.
Dzisiaj mam dla was przepis na domowe Prażynki. Przepis jest bardzo prosty a robi się je błyskawicznie.
Składniki:
Papier ryżowy
Olej rzepakowy
Ulubione przyprawy
Papier ryżowy
Olej rzepakowy
Ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Papier ryżowy wyjmujemy z opakowania i tniemy na mniejsze kawałki. Smażymy na głębokim oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy ulubionymi przyprawami.
Papier ryżowy wyjmujemy z opakowania i tniemy na mniejsze kawałki. Smażymy na głębokim oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy ulubionymi przyprawami.
SMACZNEGO.
Przepis zaczerpnięty z przepisy Joli.
sobota, 6 stycznia 2018
Parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim😍
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
5 parówek cienkich
Jajko
2 łyżki mleka
Opcjonalnie sezam zioła prowansalskie do posypania
Przygotowanie:
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i kroimy na 5 równych plastrów(plastry ciasta muszą być na tyle szerokie aby owinąć parówki).
Na ciasto układamy parówki i zawijamy je w rulon.
Następnie nacinamy gotowe ruloniki tak aby nie przeciąć ich do końca.
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i kroimy na 5 równych plastrów(plastry ciasta muszą być na tyle szerokie aby owinąć parówki).
Na ciasto układamy parówki i zawijamy je w rulon.
Następnie nacinamy gotowe ruloniki tak aby nie przeciąć ich do końca.
Pocięte parówki zwijamy pociętą częścią na zewnątrz i łączymy. Końce ciasta zlepiamy mocno.
Teraz wszystko układamy ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W misce mieszamy jajko z mlekiem i taką mieszanką smarujemy nasze parówki. Górę posypujemy ulubionymi dodatkami. Pieczemy w 180 stopniach do uzyskania złoto brązowego koloru. Podajemy z sosem.
Teraz wszystko układamy ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W misce mieszamy jajko z mlekiem i taką mieszanką smarujemy nasze parówki. Górę posypujemy ulubionymi dodatkami. Pieczemy w 180 stopniach do uzyskania złoto brązowego koloru. Podajemy z sosem.
SMACZNEGO.
Parówki można również zamiast zawinąć pokroić na 2cm. kawałki i zaserwować jako małe przekąski na imprezie.
Polecam.
Zupa ziemniaczana z chrzanem
Zupa ziemniaczana na żeberkach wędzonych z chrzanem.
Składniki:
400g żeberek wędzonych
1 marchewka
1 pietruszka
4-5 średnich ziemniaków
Koperek
3-4 łyżki Śmietany 18%
Chrzan tarty lub z słoiczka według uznania (u mnie 4 konkretne łyżeczki )
1.25 -1.5 l wody
Liść laurowy 4 ziela angielskie
vegeta lub sól pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę dodajemy żeberka liść ziele doprawiamy do smaku i gotujemy około godziny na małym ogniu.
Marchew pietruszkę obieramy i kroimy dowolnie(u mnie marchew w talarki pietruszka ćwierć talarki ).
Na patelni rozgrzać masło dodać warzywa i przesmażyć chwilę.
Gdy mięsko jest już miękkie dodajemy warzywa i gotujemy 10-15min.
Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut.
Do miseczki dodajemy 1 lub 2 kelnie zupy chrzan oraz śmietanę.
Wszystko mieszamy dokładnie przelewamy do gara z zupa i czekamy aż się zagotuje dodajemy koperek i gotowe.
Jeśli jest potrzeba to doprawiamy. SMACZNEGO
Podajemy z kawałkiem gotowanego żeberka.
Tortilla z kurczakiem
Tortilla z kurczakiem to moja propozycja na pyszny obiad lub kolację. Polecam
Składniki:
350-400g piersi z kurczaka
5 placków tortilla
Mix sałat najlepiej z rukolą
Pomidor ogórek pokrojony w pół plastry
Kawałek papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę
Ser pleśniowy (opcjonalnie)
Sos czosnkowy
Mąka
Jajko
Olej
Sól pieprz papryka słodka i ostra zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w paski. Doprawiamy solą pieprzem papryką ostrą i słodką oraz ziołami. Odstawiamy na około 1-2godziny.
Po tym czasie kawałki kurczaka panierujemy w jajku i mące. Smażymy na głębokim oleju do uzyskania złoto brązowego koloru.
Placki tortilli podgrzewamy na rozgrzanej suchej patelni po 3-4 sekundy z każdej strony.
Następnie na placku układamy sałatę oraz ogórek i pomidor następnie dodajemy kawałki kurczaka paprykę oraz ser pleśniowy . Wszystko polewamy sosem według uznania. Placki tortilli zawijamy w rulon i kładziemy na patelni jeszcze na kilka minut aby były ciepłe. SMACZNEGO
Sos czosnkowy można kupić lub zrobić samemu.
1-3ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
200 g gęstej śmietany 12%
5 łyżek majonezu
Sól pieprz
Składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem gotowe.
Ilość czosnku zależy od naszego gustu.
środa, 3 stycznia 2018
Grissini
Domowe paluszki.
Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa które ma postać wąskich paluszków.
Pieczywo wyrabia się z drożdżowego ciasta. Jest bardzo smaczne i można podawać je jako mała przekąskę z sosem np. czosnkowy lub innymi dodatkami. Polecam
Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa które ma postać wąskich paluszków.
Pieczywo wyrabia się z drożdżowego ciasta. Jest bardzo smaczne i można podawać je jako mała przekąskę z sosem np. czosnkowy lub innymi dodatkami. Polecam
Składniki:
12 g drożdży
1/3 szklanki ciepłej wody
200 g mąki pszennej
2 i 1/2 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
łyżka maku sezamu papryki lub tego na co mamy ochotę do posypania
12 g drożdży
1/3 szklanki ciepłej wody
200 g mąki pszennej
2 i 1/2 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
łyżka maku sezamu papryki lub tego na co mamy ochotę do posypania
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Zostawiam w ciepłym miejscu na 15 min.
Kiedy drożdże zaczną pracować dodajemy przesianą mąkę, resztę składników i wyrabiamy ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz.
Po tym czasie ciasto szybko wyrabiamy i za pomocą wałka wałkujemy na prostokąt o grubości 3-5 mm. Następnie tniemy na paski o szerokości około 2 cm. Wszystko smarujemy oliwą i posypujemy makiem sezamem i papryką .
Każdy pasek skręcamy i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.10 min w temp.180 stopni. Paluchy powinny się lekko zrumienić, zbyt mocno przypieczone będą gorzkawe. Uważajmy bo szybko się przypalają.
Drożdże i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Zostawiam w ciepłym miejscu na 15 min.
Kiedy drożdże zaczną pracować dodajemy przesianą mąkę, resztę składników i wyrabiamy ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz.
Po tym czasie ciasto szybko wyrabiamy i za pomocą wałka wałkujemy na prostokąt o grubości 3-5 mm. Następnie tniemy na paski o szerokości około 2 cm. Wszystko smarujemy oliwą i posypujemy makiem sezamem i papryką .
Każdy pasek skręcamy i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.10 min w temp.180 stopni. Paluchy powinny się lekko zrumienić, zbyt mocno przypieczone będą gorzkawe. Uważajmy bo szybko się przypalają.
SMACZNEGO.