Jajka w galarecie z szynką :-)
Składniki:
1 marchewka
4 grube plastry szynki
4 Jaja
Pietruszka koperek szczypiorek po około 3-5cm
2 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
Chrzan według uznania (u mnie 1.5 solidnej łyżki)
10 łyżek śmietanki 30%,
150 ml rosołu
6-7 łyżeczek żelatyny
sól pieprz
Przygotowanie:
Jaja gotujemy na twardo studzimy i obieramy. Marchewkę obieramy myjemy kroimy w kostkę gotujemy około 5 minut przelewamy zimną wodą. Następnie zostawiamy na sitku do ostygnięcia. Szynkę kroimy w grubą kostkę. Pietruszkę koperek szczypiorek siekamy dość drobno i mieszamy z marchewka oraz szynką.
W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę i zostawiamy do ostygnięcia. Kolejna czynność to ubicie na sztywno śmietany. Gdy mamy to już zrobione dodajemy majonez chrzan i dalej chwilę ubijamy doprawiamy jeśli jest taka potrzeba. Dodajemy zimną żelatynę chwilkę ubijamy aż się wszystko ładnie połączy. Do powstałej masy dodajemy wcześniej przygotowane składnik i mieszamy. Galaretka jest dość pracochłonna jak widzicie ale dla mnie jest tego warta.Formę wykładamy folią spożywczą aby później lepiej było nam wyjąć galaretkę. Na środek układamy gotowane jajka i zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej masą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Gdy wszystko ładnie stężeje wykładamy na talerz lubię udekorować galaretkę rzeżucha bo kojarzy się akurat z świętami. Na górę kilka plastrów papryki szczypiorku czy co tam mamy i gotowe. SMACZNEGO
Kochani jeśli lubicie groszek kukurydzę też możecie ją tam dodać. U mnie tym razem skromniejsza wersja ze względu na chrzan a akurat do szynki i jajek mi pasuje.:-)
▼
czwartek, 29 marca 2018
piątek, 23 marca 2018
Pstrąg z migdałami
Pstrąg z migdałami.
Składniki:
2 średnie pstrągi
Sól pieprz
Pietruszka koperek według uznania
Cytryna
Czosnek
Mąką
Migdały
Przygotowanie:
Rybę oczyścić umyć osuszyć.
Natrzeć solą pieprzem skropić sokiem z cytryny na zewnątrz jak i w środku.
Pietruszkę i koperek drobno posiekać razem z plastrami czosnku wsadzić do środka.
Tak przygotowane pstrągi odkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Na suchą patelnię wrzucamy płatki migdałów gdy się zrumienią ściągamy z ognia.
Rybę obtoczyć w mące i smażyć na średnim ogniu z dwóch stron (10-12 minut na stronę)na złoto brązowy kolor.
Rybę wykładamy na talerz posypujemy migdałami oraz posiekaną pietruszką.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO.
wtorek, 13 marca 2018
Kotlet z pieczarkami i jajkiem sadzonym
Witam witam i o zdrowie pytam😜
Zapraszam na kotleta z pieczarkami i jajkiem sadzonym. Lubicie? Bo ja bardzo.😍😍😍
Składniki:
Mięso z którego chcemy zrobić kotleciki np. schabowy filet z kurczaka lub tak jak u mnie łopatka
Pieczarki
Jajka
Tarta bułka
Koperek
Czosnek
Cebula
Masło
Sól pieprz
Przygotowanie:
Mięso myjemy osuszamy i kroimy na plastry.
Następnie rozbijamy tłuszczem.
Czosnek drobno siekamy.
Mięso solimy pieprzymy i nacieramy czosnkiem układamy kotlety jeden na drugi i odkładamy do lodówki na około godzinę.
Gotowego mięso wyjmujemy z lodówki i panierujemy w jajku i tartej bułce. Smażymy na złoto brązowy kolor.
Pieczarki myjemy obieramy tniemy na pół a następnie w pół plastry. Cebulę drobno kroimy.
Na patelni rozpuścić masło dodać cebulę pieczarki sól i dusimy do odparowania wody.
Na patelnię wbijamy jajka dodajemy sól pieprz i smażymy aż jajko się zetnie.
Na upieczone mięso układamy pieczarki jajko sadzone koperek i gotowe. SMACZNEGO
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zapraszam na kotleta z pieczarkami i jajkiem sadzonym. Lubicie? Bo ja bardzo.😍😍😍
Składniki:
Mięso z którego chcemy zrobić kotleciki np. schabowy filet z kurczaka lub tak jak u mnie łopatka
Pieczarki
Jajka
Tarta bułka
Koperek
Czosnek
Cebula
Masło
Sól pieprz
Przygotowanie:
Mięso myjemy osuszamy i kroimy na plastry.
Następnie rozbijamy tłuszczem.
Czosnek drobno siekamy.
Mięso solimy pieprzymy i nacieramy czosnkiem układamy kotlety jeden na drugi i odkładamy do lodówki na około godzinę.
Gotowego mięso wyjmujemy z lodówki i panierujemy w jajku i tartej bułce. Smażymy na złoto brązowy kolor.
Pieczarki myjemy obieramy tniemy na pół a następnie w pół plastry. Cebulę drobno kroimy.
Na patelni rozpuścić masło dodać cebulę pieczarki sól i dusimy do odparowania wody.
Na patelnię wbijamy jajka dodajemy sól pieprz i smażymy aż jajko się zetnie.
Na upieczone mięso układamy pieczarki jajko sadzone koperek i gotowe. SMACZNEGO
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zapiekanka mięsna
Kasia dziś wparowała do kuchni i stwierdziła że zapiekanka to szybki sposób na obiad.
Co było pod ręką się zmieszało i takie coś powstało😂
Mięso mielone z warzywami pod beszamelem😍.
Składniki:
500-600g mięsa np. łopatki
450-500g mieszanki warzywnej
Ser według uznania
Sól pieprz koperek
Beszamel:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 szczypta kurkumy
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Mięso myjemy osuszamy i zmielić w maszynce. Przełożyć do miski dodajemy sól pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy na 1-2godziny do lodówki.
Warzywa wyjmujemy z opakowania dodajemy sól i zalewamy wrzącą wodą. Po 3-5minutach odcedzamy i odstawiamy do odkapanie.
Masło rozpuścić w rondelku. Nie czekając aż się zezłoci dodajemy mąkę mieszamy i gdy tylko połączy się z tłuszczem wlewamy mleko. Energicznie mieszamy trzepaczką by nie zrobiły się grudki. Gotujemy przez chwilę aby sos zgęstniał.
Na koniec dodajemy sól pieprz kurkumą i świeżo zmieloną gałką muszkatołową do smaku. Do sosu dodajemy przygotowane wcześniej warzywa koperek i mieszamy.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i na spodzie układamy mięso mielone na nie warzywa i ser. Tak przygotowana zapiekanka ląduje do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut i pieczemy w temperaturze 160stopni z termoobiegiem.
SMACZNEGO
Jeśli chodzi o mieszankę warzywną to wszystko zależy od naszego smaku.
sobota, 3 marca 2018
Krokiety z białą kapustą
Krokiety z białą kapustą
Naleśniki:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
2 jajka
2 szklanki mąki
Szczypta soli
Farsz:
Średnia główka kapusty
1/2 cebuli drobno posiekanej
Koperek według uznania (u mnie 1/2pęczka)
Cukier cytryna pieprz sól lub vegeta do smaku
Panierka:
Jajko
Tarta bułka
Tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję ciasto powinno spływać po łyżce pokrywając ją.Smażymy naleśniki z dwóch stron.
Kapustę kroimy w piórka wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Następnie dokładnie odcedzamy dodajemy posiekany koperek cebulę cukier przyprawy i cytrynę do smaku.
Wszystko dokładnie mieszamy . Gotowy farsz układamy porcjami na naleśniku zawijamy w rulon i panierujemy. Smażymy z dwóch stron na złoto brązowy kolor. SMACZNEGO
Farsz do naleśników zrobiłam tak jak robię moją ulubioną kapustę do obiadu tylko bez mąki.
Naleśniki:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
2 jajka
2 szklanki mąki
Szczypta soli
Farsz:
Średnia główka kapusty
1/2 cebuli drobno posiekanej
Koperek według uznania (u mnie 1/2pęczka)
Cukier cytryna pieprz sól lub vegeta do smaku
Panierka:
Jajko
Tarta bułka
Tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję ciasto powinno spływać po łyżce pokrywając ją.Smażymy naleśniki z dwóch stron.
Kapustę kroimy w piórka wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Następnie dokładnie odcedzamy dodajemy posiekany koperek cebulę cukier przyprawy i cytrynę do smaku.
Wszystko dokładnie mieszamy . Gotowy farsz układamy porcjami na naleśniku zawijamy w rulon i panierujemy. Smażymy z dwóch stron na złoto brązowy kolor. SMACZNEGO
Farsz do naleśników zrobiłam tak jak robię moją ulubioną kapustę do obiadu tylko bez mąki.