wtorek, 24 kwietnia 2018

Pstrąg z piekarnika

Pstrąg pieczony w piekarniku😍


Składniki:
4 średnie pstrągi
4 plastry cytryny na górę
Masło
8 łyżek oliwy
sok z cytryny
10 łyżek wody
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Pietruszka oraz koperek według uznania


Przygotowanie:
Ryby oczyścić i dokładnie umyć.
Następnie przygotować zalewę.
Do miski wlewamy 4 łyżki oliwy sok z cytryny 10 łyżek wody 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę pietruszkę koperek sól i pieprz do smaku.
Ryby wkładamy do przygotowanej zalewy i odkładamy na 5-6 godzin do lodówki (co jakiś  czas kilkakrotnie je obrócić).
Wyjęte z zalewy pstrągi układamy w naczyniu żaroodpornym  które wcześniej zostało wysmarowane masłem. Na górę układamy po plasterku cytryny. Całość można dodatkowo posypać czosnkiem w kostce tak jak u mnie.
Pieczemy około 30-40 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200 stopni polewając kilkakrotnie płynem z naczynia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.


SMACZNEGO.

poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Mizeria z octem




Mizeria z octem😍😍😍
POLECAM

Składniki:
Około 350-400g ogórków zielonych
1 mała cebula
Koperek oraz pietruszka kto ile lubi
Sól pieprz
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie;:
Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Następnie obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Do miski z ogórkami dodajemy
cebulę sól mieszamy i odkładamy by zmiekły i puściły sok. Soku nie wylewamy.
Do miseczki wlewamy oliwę ocet i dodajemy miód wszystko razem wymieszać i łączymy z ogórkami.Dodajemy koperek oraz pietruszkę pieprz jeśli trzeba to jeszcze odrobinę soli. Znowu mieszamy i odkładamy do lodówki.  SMACZNEGO

wtorek, 10 kwietnia 2018

Kotlety siekane z majonezem

Moja dzisiejsza propozycja na pyszny obiad to Kotlety siekane z dodatkiem majonezu 😍
Pierwszy raz jadłam je kilka lat temu na urodzinach mojej cioci Basi z kukurydzą .
Tym razem z czosnkiem pietruszką i szafranem😍😍😍😍😍.



Składniki:
500g piersi z kurczaka
1 średniej wielkości ząbek czosnku
2 łyżeczki pieprzu czosnkowego (kto ile chce)
Odrobina szafranu można pominąć lub dodać curry
Łyżeczka majeranku
Pietruszka zielona około 1/2pęczka
Sól
2 jajka
Kopiasta łyżka mąki
Duża łyżka majonezu


Przygotowanie:
Mięso myjemy osuszamy i kroimy w kostkę.
Dodajemy przyprawy pietruszkę majonez mieszamy i odkładamy na minimum 2 godziny do lodówki( u mnie mięso marynowało się 6 godzin). Po tym czasie dodajemy jajka mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy średniej wielkości kotleciki z dwóch stron na złoto brązowy kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. frytki z piekarnika i oliwki zielone z papryką😍.


SMACZNEGO.