Dawno nie było już żadnego deseru wiec czas to nadrobić :-).
Ochota na słodkości jest ale chęci brak.
W takiej sytuacji najlepiej sprawdzają się owoce pod kruszonką.
Roboty z tym prawie wcale a smak pycha :-)
Składniki:
Użyłam owoców sezonowych takich jak:
250-300g truskawek
100g wiśni
+Jabłko
Budyń waniliowy
3-4 łyżki cukru kto jak tam lubi
Na kruszonkę:
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki
Opcjonalnie orzechy pekan lub włoskie
Śmietaną 30%
Przygotowanie:
Owoce myjemy osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wiśni oczywiście wydrylować.
Do miski z owocami dodajemy cukier oraz budyń.
Mieszamy bardzo dokładnie .
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przełożyć do niego owoce.
Następnie do miski dodajemy zimne masło cukier mąkę i robimy kruszonkę.
Jeśli mamy orzechy mieszamy je z kruszonką i posypujemy nasze owoce.
Pieczemy w 180 st. na złoto brązowy kolor około 25-35 minut. Podajemy na ciepło lub zimno . SMACZNEGO
Bardzo fajnie smakuje z bitą śmietaną. Polecam
Cudo- smaki lata :)
OdpowiedzUsuńDziękuję polecam też z malinami i jeżynami :-)
UsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń