niedziela, 18 czerwca 2017

Owoce pod kruszonką

Dawno nie było już żadnego deseru wiec czas to nadrobić :-).
Ochota na słodkości jest ale chęci brak.
W takiej sytuacji najlepiej sprawdzają się owoce pod kruszonką.
Roboty z tym prawie wcale a smak pycha :-)


Składniki:
Użyłam owoców sezonowych takich jak:
250-300g truskawek
100g wiśni
+Jabłko
Budyń waniliowy
3-4 łyżki cukru kto jak tam lubi
Na kruszonkę:
2 łyżki masła 
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki
Opcjonalnie orzechy pekan lub włoskie
Śmietaną 30%


Przygotowanie:
Owoce myjemy osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wiśni oczywiście wydrylować.
Do miski z owocami dodajemy cukier oraz budyń.
Mieszamy bardzo dokładnie .
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przełożyć do niego owoce. 
Następnie do miski dodajemy zimne masło cukier mąkę i robimy kruszonkę.

Jeśli mamy orzechy mieszamy je z kruszonką i posypujemy nasze owoce.
Pieczemy w 180 st. na złoto brązowy kolor około 25-35 minut. Podajemy na ciepło lub zimno . SMACZNEGO

Bardzo fajnie smakuje z bitą śmietaną. Polecam

Ratujmy klasyki

4 komentarze:

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...