poniedziałek, 24 września 2018

Fit chipsy

Chipsy lubi większość z nas.
Chętnie po nie sięgamy podczas filmu lub na imprezie. Wszystko byłoby super gdyby nie te kalorie. Ja ma dla was dzisiaj przepis na szybkie fit chipsy z mikrofalówki.

Składniki:
2 średnie ziemniaki
Sól papryka ostra lub słodka

Przygotowanie.
Ziemniaki myjemy obieramy lub nie jak to woli i kroimy na 2 milimetrowe plastry.
Ja użyłam do tego maszynki do krojenia wędlin i chleba. Tak pokrojone plastry wrzucamy do miski z zimną wodą i płuczemy 2 a nawet 3 razy aby pozbyć się skrobi.
Ziemniaki układamy na czystym ręczniku kuchennym i odsączamy z wody.
Przekładamy do miski dodajemy ulubione przyprawy mieszamy.
Na talerzu od mikrofali układamy ręcznik papierowy najlepiej 2 warstwy i układamy plastry ziemniaka.
Układamy jeden przy drugim ale nie mogą za bardzo na siebie nachodzić.
Wkładamy talerz do mikrofalówki  ustawiamy największą moc u mnie 1000 W.
Pieczemy około 3 minuty po czym wyjmujemy obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 2-3 minuty.
Wyjmujemy przekładamy do miseczki i SMACZNEGO.

Podczas pieczenia trzeba wszystko kontrolować aby się nie spaliło.
Ponieważ mikrofalówka mikrofalówce nie jest równa.
Jeśli chipsy będą jeszcze trochę miękkie (co nie powinno się zdarzyć) pieczemy jeszcze około minuty.

niedziela, 23 września 2018

Pasta czosnkowo-imbirowa

Za oknem pogoda w kratkę.
Tu ciepło tu zimno a czasem nawet i pada.
Dlaczego też przygotowałam ostatnio taką o to pastę idealną na przeziębienie.
Dzięki dodaniu soli i oleju można ją trzymać nawet i do 3 tygodni w lodówce.
Pasta czosnkowo-imbirowa to nie tylko składnik wielu dań kuchni indyjskiej jest również bardzo zdrowia.
Posiada ona czosnek który działa jak  antybiotyk jest pełen witamin minerałów mikroelementów i aminokwasów. Ma działanie antynowotworowe przeciwzapalne przeciwgrzybicze pomaga walczyć z pasożytami poprawia elastyczność naczyń krwionośnych wspomaga pracę układu trawiennego hamuje rozwój bakterii a także obniża ciśnienie krwi.
Natomiast imbir ma właściwości odkażające przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wspomaga organizm w walce z infekcjami bakteriami i grzybami. Przyspiesza metabolizm pobudza krążenie silnie rozgrzewa dlatego jest szczególnie polecany jesienią i zimą.

Składniki:
100g obranego i pokrojonego na kawałki imbiru
100g obranego czosnku
1/2 łyżeczki soli u mnie himalajska
1-2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Imbir czosnek oraz sól dodajemy do blendera i miksujemy na papkę. Następnie dodajemy olej i mieszamy. Tak przygotowaną pastę przekładamy do słoika.
Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO

Pasta ta świetnie pasuje na kanapki można też ja dodać do surówek sałatek zup lub sosów.
Jeśli będziemy używać jej do zup sosów czy innych dań na ciepło najlepiej dodać ją na sam koniec gotowania aby nie straciła cennych składników.
Do pasty można dodać jeszcze na tą ilość 1 łyżkę octu jabłkowego ale nie jest to konieczne.
Można też dodać mniej lub więcej imbiru czy czosnku kto jak lubi.

Ciasto z fasoli

Ciasto kokosowe z białej fasoli 😍

Składniki:
1 puszka białej fasoli
2 jajka
100 g twarogu
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka oleju kokosowego

Polewa:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
Trochę wiórków do posypania

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Fasolę odsączamy z zalewy i wraz z jajkami miksujemy na gładką masę w blenderze.
Następnie dodajemy twarożek, połowę kokosu, mąkę ziemniaczaną, sodę, cukier, olej kokosowy, sok z cytryny i miksujemy na gładką masę.
Na koniec dodajemy resztę kokosu i mieszamy wszystko razem drewnianą łyżką.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 45 minut do uzyskania suchego patyczka.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do małego garnka, dodajemy mleko, rozpuszczamy na małym ogniu, studzimy. Smarujemy wierzch ciasta polewą i posypujemy kokosem.
SMACZNEGO

U mnie czekolady było brak więc podałam z musem owocowym.
Lepsze z czekoladą😋

Pieczona karkówka

Karczek pod pierzynką z pieczarek.

Składniki:
2 plastry karkówka o grubości około 2cm
5 średnich pieczarek
1/2 cebuli czerwonej
2 plastry sera
Sól pieprz czosnkowy majeranek
Pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:
Mięso delikatnie rozbić, nacieramy solą pieprzem i olejem.
Odkładamy na 1-2 godziny do lodówki.
Karczek smażymy na mocno rozgrzanej patelni np. grillowej.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na patelni smażymy cebulę oraz pieczarki, doprawiamy sól pieprz majeranek.
Na upieczone mięso układamy porcję pieczarek, plaster sera i zapiekamy w piekarniku około 5 minut.
SMACZNEGO

Doprawić oczywiście można po swojemu i dodać ulubione przyprawy.

Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym

Miałam ochotę dziś na jakąś pyszną i rozgrzewającą zupę.
Chodziła mi po głowie zupa marchewkowa.
Szybki przegląd co tam mamy i powstało coś takiego.
Zapraszam i polecam.
Dość pikantna zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym kiełkami rzodkiewki kurczakiem i sezamem.

Składniki:
2 duże marchewki
600ml wywaru warzywnego
Mleko kokosowe ( ta gęsta część)
1/2 papryczki Habanero
Łyżka masła

Dodatki:
Kiełki rzodkiewki
100g piersi z kurczaka
Ząbek czosnku
Sezam u mnie mieszany

Przygotowanie.
Marchewkę kroimy w plastry.
W garnku rozpuścić masło dodać marchewkę i chwilę smażymy.
Następnie wszystko zalewamy wywarem i dodajemy papryczkę ale bez nasion.
Gotujemy do momentu aż marchew będzie miękka.
Za pomocą blender miksujemy wszystko.
Dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy.
Kurczaka kroimy w drobną kostkę a czosnek w plasterki dodajemy odrobinę soli i wszystko razem mieszamy.
Na patelnię dodajemy odrobinę masła i smażymy kurczaka. Gdy nabierze złoto brązowego koloru zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz.
Do głębokiego talerza nalewamy zupy dodajemy kiełki kurczaka i posypujemy sezamem.
SMACZNEGO

Ja do swojej zupy dodałam 1 papryczkę
Habanero i wyszło naprawdę ostro.
Dlatego też zmniejszyłam ilość w przepisie.
Jeśli nie przepadamy za pikantną kuchnia zawsze lepiej dodać mniej a późniejsze ewentualnie dodać więcej.
Mleko kokosowe można zamienić na śmietanę 30%. A papryczkę chilli też można zamienić na inna. Mi ostatnio udało się kupić właśnie te są naprawdę pyszne.

piątek, 21 września 2018

Szare kluchy z boczkiem i białym serem.

Szare kluchy z boczkiem i białym serem.

Składniki:
Około 1 kg ziemniaków
2 jajka
Około szklanka mąki
Sól
150g boczku wędzonego
Cebula
Kwałek tłustego kwaśnego twarogu

Przygotowanie:
Na początek należy obrać ziemniaki dokładnie je umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach .
Następnie za pomocą bawełnianej ścierki trzeba je odcisnąć a sok odstawić na kilka minut. Po paru minutach wylewamy delikatnie  sok z góry a skrobię która zostala na dnie dodajemy razem z jajkami mąkę oraz sola do ziemniaków. Całość mieszamy i ewentualnie dodajemy jeszcze mąkę masa musi być dosyć zwartą. W garnku zagotować wody z czubatą łyżką soli.Kiedy woda się gotuje łyżką zbieramy nieduże kluski i wkładamy je do gara.
Gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Podajemy od razu po ugotowaniu.
Boczek razem z cebulą pokroić w kostkę i przesmażyć.
Polewamy raczej dużą porcją tłuszczu z skwarkami oraz sporą garścią tłustego koniecznie zimnego twarogu z szczyptą soli i szczypiorku. SMACZNEGO

Sałatka z karmelizowanymi figami

Dzień dobry kochani😘
Zapraszam na kolejną pyszną sałatkę tym razem z karmelizowanymi figami i twarogiem.
Miłego dnia :-*

Składniki na jedną porcję
sos:
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka malinówki lub soku z malin 
1-1.5 łyżki oliwy
Sól pieprz

Reszta:
1figa
1 łyżeczka oliwy
1/2 łyżki cukru
1-2 garści mix sałat z rukolą
Słonecznik prażony według uznania
Plaster sera twarogowego u mnie tłusty

Sposób przygotowania:
Na początek robimy sos, mieszamy wszystkie składniki w słoiku shakerze lub kubku.
Figi kroimy na połówki, a następnie na trzy części .
Za pomocą pędzelka smarujemy oliwą nasze figi . Na talerzu rozsypujemy cukier i obtaczamy owoce z przeciętnej strony. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni około 3 minut (po 1.5minuty na stronę).

Do miski dodajemy sałatkę, słonecznik oraz większość sosu. Sałatę przekładamy na talerz, na wierzchu układamy figi oraz pokruszony ser. Skrapiamy resztą sosu i gotowe. SMACZNEGO

Wołowina Rendang

Wołowina Rendang

Składniki:
650g wołowiny na gulasz
2 szalotki
1 dość duża papryczka chili
3 ząbki czosnku
2 goździki
0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 cm imbiru
2 cm galangalu ( nie miałam i nie dodałam)
6 liści limonki kaffir (u mnie skórka i sok z połówki limonki)
2 szt trawy cytrynowej
1szt kory cynamonu
400ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę mniej więcej 3x3 cm.
Do miski dodajemy galangal, starty imbir, czosnek, chili, gałkę muszkatołową i szalotkę.
Wszystko razem zmiksować blenderem wlewając do środka około 0.5 szklanki wody, tworząc coś na wzór pasty.
Na patelni lub w garnku  upraż korę cynamonu i goździki. Gdy zaczną wydawać ładny zapach, dodaj pastę i smażymy aż składniki będą wydzielać silny aromat i zaczną się karmelizować. Teraz czas na dodanie mięsa mleka kokosowego, liście limonki lub soku i skórki, trawy cytrynowej przekrojonej na pół. Składniki zagotować i dusić pod przykryciem ok. 2 godz. od czasu do czasu mieszamy. Gdy na powierzchnię, zacznie wydobywać się tłuszcz to oznacza że sos jest gęsty i gotowy.
SMACZNEGO

Podajemy w towarzystwie ryżu.
Potrawa jest dość ostra.
Ja zamiast imbiru i czosnku dodałam gotowej pasty link poniżej.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2125376214448696&id=1584074175245572

Kaczka faszerowana kaszą


Kaczka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami.
Rozpływa się w ustach .
Naprawdę coś pysznego. Polecam

Składniki:
Kaczka około 2kg

Farsz:
100g kaszy gryczanej
Cebula
200g grzybów (podgrzybki)
1-2 jajka
Pietruszka zielona obowiązko 😋
Sól pieprz czosnkowy do smaku

Marynata:
3 ząbki czosnku
Płaska łyżka soli
2 łyżki majeranku

Przygotowanie:
Kaczkę za pomocą małego noża luzujemy z korpusu.


W moździerzu ucieramy sól i majeranek pod koniec ucierania dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę ucieramy.


Kaczkę nacieramy przygotowaną marynatą od środka i na zewnątrz.
Odstawiamy na minimum 2godziny najlepiej na noc.
Kaszę gotujemy na pół miękko.
Grzyby i cebulę kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Studzimy.


Mieszamy grzyby razem z kaszą pietruszką i jajkiem doprawiamy po swojemu.
Mięso faszerujemy farszem spinamy wykałaczkami a nogi związujemy razem.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy papryką słodką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. pieczemy około 2 godziny co jakiś czas polewamy sosem.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na 10minut.


Następnie kroimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
U mnie mix sałat z kiełkami rzodkiewki i sezamem.
SMACZNEGO.


Do pasty można dodać łyżkę oleju by lepiej ją rozsmarować.