czwartek, 28 lutego 2019

Łopatka marynowana w sosie sojowym


Łopatka marynowana w sosie sojowym. Po prostu bajka.

Składniki:
400g łopatki
1/4 szklanki sosu sojowego
1-2 łyżki miodu
1 łyżka octu ryżowego
1-2 ząbki czosnku jak kto lubi

Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy.
Czosnek obrać i pokroić w plastry.
Resztę składników mieszamy razem i wlewamy do miski lub worka.
Mięso obtaczamy marynatą z każdej strony i odkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Po tym czasie mięso przekładamy razem z płynem do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180stopni. SMACZNEGO

Jeśli mięso marynujemy w misce to przewracamy je na drugą stronę po paru godzinach.

Takie mięsko użyłam do Ramenu ale świetnie też smakuje na zimno jako dodatek do chleba. PYCHA

Czas pieczenia oczywiście musi być pod kontrolą bo piekarnik piekarnikowi nie równy.
Mięso ma być miękkie.

niedziela, 17 lutego 2019

Nitamago

Nitamago czyli marynowane jajka w sosie sojowym.

Składniki:
0,5 kubka sosu sojowego
1 łyżka cukru
1 łyżka mirinu (słodkie wino)
1 kubek wody
1 ząbek czosnku
4 jajka

PRZYGOTOWANIE
Jajka gotujemy na pół twardo przez 6 minut. Po tym czasie jajka wyjmujemy i przekładamy do wody z lodem aby zatrzymać proces ich gotowania. Gdy całkowicie wystygną obieramy.
W garnuszku łączymy razem sos sojowy cukier mirin oraz wodę. Podgrzewamy razem aż do zagotowania i rozpuszczenia się cukru . Ściągamy z ognia. Dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i zostawiamy do przestygnięcia.
Kiedy marynata jest zimna przelewamy ją do pojemnika z jajkami. Tak przygotowane jajka odkładamy na około 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc).
SMACZNEGO

Do marynaty oprócz czosnku można również dodać jeszcze kawałek imbiru.

Spaghetti

Spaghetti boczniaki i śmietana 30% to świetne połączenie .
Poleca i zapraszam na pyszny makaron.

Składniki:
250 g makaronu spaghetti
200 g śmietany 30%
150 g boczniaków
5 cm pietruszki zielonej
Sól pieprz czosnkowy
Cebula
2 ząbki czosnku
Oliwa


Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelnię dodać niewielką ilość oliwy wrzucić cebulę czosnek  szczyptę soli i chwilę smażyć.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone boczniaki i smażymy około 12-15minut.
Grzyby są gotowe gdy nabiorą ładnego złoto brązowego koloru.
Teraz wszystko zalewamy śmietaną doprawiamy i dusimy kolejne 5-7 minut.
Do miski z odrobiną wody dodajemy płaską łyżeczkę mąki i mieszamy.
Wlewamy do naszego sosu .
Zagotować i już.
Do garnka z makaronem przekładamy sos i mieszamy do połączenia się składników. Jeśli jest potrzeba doprawiamy.
Przekładamy na talerz posypujemy pietruszką.
SMACZNEGO

Ja do tego dania użyłam makaronu i mąki bezglutenowej. Polecam

czwartek, 14 lutego 2019

Omlet zwijany dwukolorowy

Kolejny pomysł na nie nudne śniadanie z jajem to Dwukolorowy omlet😍 Zapraszam

Składniki:
2-3 jajka
1-2 łyżki wody
Sól pieprz do smaku

Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek.
Do miski z żółtkami dodajemy wodę sól i bardzo dokładnie mieszamy.
Do białek dodajemy sól i mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy żółtka gdy zaczną się ścinać zwijamy w rulon.
Zostawiamy kawałek rozwinietego omletu przesuwamy go do góry patelni i wlewamy białka.
Gdy zaczną się ścinać zwijamy w rulon aż do końca.
Przekładamy na talerz posypujemy pieprzem pietruszką i gotowe.
SMACZNEGO

Zębacz pod kruszonką

Jest mamy to😂😂😂pierwszy normalny obiad od tygodnia😍 jeszcze trochę przeziębieni ale mam już dość obiadów z baru😉
Dziś rybka Zębacz ziemniaki z piekarnika i mix sałat. To było to 😍

Składniki:
Filet z zębacza około 350g
Sól pieprz
Szczypty tymianku
Szczypta bazyli
Szczypta papryki słodkiej
Olej
Ząbek czosnku

Na posypkę:
Solidna łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
Papryka chilli według uznania
Pietruszka zielona

Przygotowanie:
Rybę myjemy osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem.
Do małej miseczki dodajemy tymianek bazylię paprykę czosnek przeciśnięty przez praskę  olej i mieszamy.
Tak przygotowaną mieszanką za pomocą pędzelka smarujemy naszą rybę z dwóch stron.
Odkładamy na 40-60minut.
To tym czasie rybę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20minut w 180stopniach.
Na patelni rozpuścić masło dodać bułkę tartą i zrumienić.
Ściągnąć z ognia dodać posiekane drobno chilli i pietruszkę zieloną wymieszać.
Tak gdzieś 5-10 minut przed wyciągnięciem  ryby na wierzchu układamy naszą posypkę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO

Mix sałat z jajkiem

Mix sałat z jajkiem w koszulce  i smażoną kiełbasą.

Składniki:
50g mix sałat z rukolą
Jedno jajko
Kiełbasa np. toruńska około 3 cm
Garść słonecznika
Garść sezamu
Sól pieprz do smaku
6-8 plastrów ogórka zielonego
Oliwa

Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w dość widoczną kostkę i smażymy na patelni do momentu aż ładnie się zrumieni.
Na talerzu układamy sałatę ogórek polewamy oliwa dodajemy kiełbasę.
Wszystko posypujemy sezamem i słonecznikiem doprawiamy.
Na górę układamy nasze jajko w koszulce .
Wierzch sałatki posypujemy pietruszką zieloną.
SMACZNEGO

Jak zrobić jajko w koszulce 👇👇👇
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2179092935743690&id=1584074175245572

Zamiast oliwy można użyć tłuszcz z kiełbasy.