piątek, 21 czerwca 2019

Makaron z kurczakiem i cukinią.

Wiem że ostatnio coś kiepsko było z przepisami chociaż w telefonie ponad 1500 zdjęć i mnóstwo przepisów w notesie.
No cóż czasem i tak bywa😜
Jak narazie wszystko wróciło do normy😊 i zapraszam na Spaghetti z kurczakiem cukinią i pikantną posypką.
Ktoś chętny😍?

Składniki;
Opakowanie makaronu
1 pierś z kurczaka
Jedna mała cukinia
Mały kubek śmietany 30%
Mała cebula
2 ząbki czosnku
Sól pieprz czosnkowy lub czarny do smaku
Szczypiorek
2-3 łyżki bułki tartej
Łyżka masła
Ostra papryka według uznania



Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozpuścić masło i dodać tartą bułkę.
Wszystko wymieszać i smażyć około 3-5minut na małym ogniu.
Pod koniec dodać posiekaną paprykę oraz szczypiorek.
Wymieszać chwilę podpiec i ściągnąć z palnika.
Następnie pokroić drobno cebulę oraz czosnek.
Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i chwilę smażyć.
Kurczaka pokroić w paski dodać sól pieprz czosnkowy wymieszać i smażyć do uzyskania złoto brązowego koloru.
Gdy kurczak jest gotowy dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cukinię.
Smażymy około 4-5 minut.
Wszystko zalewamy śmietaną i dusimy kolejne
5-7minut.Doprawić do smaku.
Tak przygotowany sos mieszamy razem z makaronem i przekładamy na talerz.
Posypujemy wszystko wcześniej przygotowaną posypką według uznania.
SMACZNEGO.



Jeśli jest potrzeba sos można zagęścić mąką.

środa, 19 czerwca 2019

Kotlety z kalarepy

Tak dobrych kotletów warzywnych to ja jeszcze nie jadłam.
Jeśli ktoś jest miłośnikiem kalarepy pod każdą postacią tak jak mój Sebastian to to danie na pewno przypadnie mu do gustu.
Gorąco polecam😍😍😍😍

Składniki:
Duża lub dwie mniejsze kalarepy
Po 2 pełne łyżki stołowe :
Tartej bułki
Sezamu
Pestek dyni
Migdałów
40g sera twardego
1-2 jajka
Olej do smażenia
Sól pieprz czosnkowy do smaku


Przygotowanie:
Kalarepe myjemy i obieramy.
Kroimy na plastry około 1 cm.
W garnku zagotować wodę i dodać soli.
Garnek ściągamy z gazu i wkładamy do środka nasze warzywa.
Po 5-7minutach nasza kalarepa powinna być już miękka.
Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Sezam dynię ser tartą bułką migdały sól i pieprz mieszamy razem.
Jajka wymieszać(nie dodawałam już do nich soli ponieważ jest w panierce i była w kotletach).
Przystępujemy do panierowania najpierw jajko później nasza mieszanka .
Musimy dość mocno docisnąć naszą panierke aby podczas pieczenia nie odpadła.
Smażymy z obu stron na złoto brązowy kolor.
Ja te kotleciki podałam w towarzystwie sosu.
Składniki:
Majonez 2 łyżki
Małe opakowanie jogurtu naturalnego gęstego
Ząbek czosnku
Sól pieprz do smaku
Jeden mały ogórek gruntowy stary na tarce bez wody.
Wszystko wymieszać i odstawić na minimum pół godziny.
SMACZNEGO.


Czasem na takie pyszności wpada się zupełnie przypadkiem.

poniedziałek, 3 czerwca 2019

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką😋

Składniki:
40 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
120 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
100 g masła roztopionego i ostudzonego
1 jajko
szczypta soli
500 g mąki pszennej
2-3 jabłka średniej wielkości obrane i pokrojone w kostkę

Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g zimnego masła
Szczypta soli

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i mieszamy z 100 ml mleka. Odstawiamy na 15 minut.
Resztę mleka mieszamy z masłem. Masło można rozpuścić z mlekiem w rondelku i ostudzić.

Resztę cukru oraz mąkę sól cukier waniliowy i jajko mieszamy w misce. Wlewamy powoli mleko z masłem i na koniec dodajemy drożdże. Wyrabiamy ciasto. Najpierw mieszamy drewnianą łyżką a następnie wyrabiamy ręką . Można też wyrobić ciasto za pomocą miksera z hakiem. Jeśli bardzo się klei podsypujemy mąką ale nie za dużo. Ciasto jest dość klejące lecz powinno odchodzić samo od ręki.

Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1do 2 godziny.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do formy (u mnie zwykła okrągła). Wierzch delikatnie smarujemy rozpuszczonym masłem. Przykrywamy znów ściereczką i odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na ok. godzinę.
W międzyczasie można a nawet trzeba przygotować kruszonkę ucierając wszystkie składniki ze sobą.
Gdy otrzymamy gładkie ciasto odkładamy je do lodówki na 15-20 minut.

Po wyrośnięciu ciasta na wierzchu układamy jabłka(ja dodatkowo posypałam wierzch cynamonem dość obficie) i ścieramy na tarce (tam gdzie ogórki) naszą kruszonkę.

Pieczemy ok. 30-40 minut w 200 stopniach  do suchego patyczka.
Po wystudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.
SMACZNEGO.



Ja do kruszonki dodałam nieco więcej masła.
Wyrosło super a zapach w domu rewelacja😍.

Kotlety z kaszanki


Nie wiem jak wy ale ja jestem miłośnikiem kaszanki(krupnioka😍😉).
Uwielbiam ją z cebulką smażoną na patelni lub z grilla mmm😍😋.
Dziś jedna postanowiłam zrobić ją niby tradycyjnie ale w inny sposób.
Kotlety z kaszanki😋😋😋😋
Naprawdę polecam są pyszne.
Ja je podałam na bułce jako takie oszukane burgery ale już wiem ze obiad w środę będzie wyglądał następująco😂😂😂
Kotlety z kaszany ziemniaki i kiszona kapusta😋 Bedzie pysznie.
Miłego dnia :-*

Składniki:
400g kaszanki
Mała cebula
Kajzerka
Mleko lub woda (do namoczenia bułki)
1 jajko
Sól pieprz do smaku
Olej rzepakowy


niedziela, 2 czerwca 2019

Domowe bułki z karkówką

Wykorzystując resztki mięsa postanowiłam zrobić oto takie pyszne bułeczki.
Polecam

Składniki:
400 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Opakowanie suchych drożdży
240 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy lub oleju

Farsz:

Średniej wielkości cebula
6 plastrów karkówki w marynacie na grilla
Rozmaryn

Sposób przygotowania:

Do szklanki dodajemy łyżkę mąki  łyżeczką cukru drożdże 50ml wody i  odstawiam na około kwadrans.

Do mąki dodajemy sól drożdże resztę wody oraz oliwę zagniatamy przez kilka minut ciasto.
Odstawiamy  na 5-10 minut żeby odpoczęło i ponownie zagniatamy tym razem tak długo aż powstanie gładkie ciasto.

Wkładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę żeby podwoiło swoją objętość.

Gdy ciasto jest gotowe przebijamy je pięścią chwilę zagniatamy. Robimy wałek i dzielimy go na 6 części.  Każdą bułeczkę formujemy w podłużny placek lekko go spłaszczamy i układamy na nim podsmażoną na maśle cebulę oraz karkowke wcześniej smażoną na patelni.
Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiam do drugiego wyrośnięcia na 10-20 minut.

Etap końcowy bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy rozmarynem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut. Gdy nabiorą złoto brązowego koloru są gotowe.
Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami.
Kiełki na takiej bułce pasują idealnie.
SMACZNEGO



Do ciasta można dodać również przyprawy np. po łyżeczce bazylii i papryki czerwonej słodkiej.