środa, 25 marca 2020

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla jajko sadzone i puree ziemniak pietruszka.
Taki obiadek to ja rozumiem.
Jeśli ktoś chętny zapraszam po przepis.


Składniki:
szparagi zielone 1 pęczek
jajko 2 szt
szynka szwardzwaldzka 4 plastry
oliwa 1 łyżka
sól pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Szparagi pozbaw twardych końcówek. Rozgrzej patelnię grillową ułóż na niej szparagi dodaj sól pieprz i smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Skrop oliwą przenieś na talerz.


W tym samym czasie podsmaż na chrupko pokrojoną w ok. 1 cm paski szynkę.

Na patelni rozgrzej tłuszcz wbij jajka posypać wszystko solą i pieprzem.Usmaż jajka z płynnym żółtkiem.
Na szparagach połóż jajko posyp chipsami z szynki.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.
U mnie w towarzystwie purre z ziemniaka i pietruszki.
Pycha polecam i smacznego.



niedziela, 22 marca 2020

Zupa cappuccino z zielonego groszku.

Nawet zwykły groszek konserwy można podać w ciekawy sposób.
Zupa cappuccino z zielonego groszku.

Składniki:
Groszek konserwy 1 puszka
1 średnia cebula
Łyżka masła
Tymianek według uznania (2 gałązki)
Szklanka mleka 3.2%
Sól pieprz do smaku
250-400ml bulionu warzywnego


Przygotowanie:
Cebulę obieramy kroimy w większą kostkę i smażymy na maśle.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy groszek konserwowy razem z wodą bulion pieprz (czosnkowy)i tymianek.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu.
Wszystko miksujemy na gładki krem.
Jeśli jest taka potrzeba to doprawić do smaku.



Do zrobienia piany:
Do garnka wlać mleko dodać odrobinę soli po czym podgrzać i ubić na pianę.
Napełnić szklanki zupą i uzupełnić pianą z mleka. Udekorować całość szczypiorkiem lub pietruszką zieloną.
Podajemy w towarzystwie grzanek z serem.




Smacznego.

Ilość bulionu zależy od tego jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać.
W nawiasach jest podane ile czego ja dodałam.

sobota, 21 marca 2020

Ogony wieprzowe w piwie

Danie które mam dzisiaj dla was ma swoich miłośników jak i przeciwników.
Ja sama jeszcze do niedawna byłam na nie ale po wypróbowaniu tego przepisu jestem na TAK!!!!😀
Ogony wieprzowe w ciemnym piwie.

Składniki:
1,5kg ogonów wieprzowych
2 marchewki
1 pietruszka
2-3 małe cebule
0.5 l ciemnego piwa
1/2 pora
Papryczki chilli według uznania (2 małe szt)
Liść laurowy
Ziele angielskie (3-4 szt)
Sól pieprz gorczyca po łyżce
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Rozmaryn tymianek według uznania
3 ząbki czosnku





Przygotowanie:
Umyte i oczyszczone ogony kroimy na mniejsze kawałki i na rozgrzanym oleju partiami obsmażamy z każdej strony.
Odkładamy na bok.
Warzywa obieramy myjemy i kroimy marchew pietruszkę i por w pół plastry a cebulę w większe kawałki.
Na tej samej patelni smażymy nasze warzywa około 5 minut dodajemy resztę składników mieszamy.
Na górę układamy mięso i znowu mieszamy a następnie zalewamy wszystko piwem .



Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180stopni i pieczemy ok. półtorej godziny.
Garnka nie przykrywamy.
Gotowe ogony wykładamy na talerz razem z sosem podajemy w towarzystwie pysznej chrupiącej bułki.



Gorczyca została wcześniej rozdrobniona w moździerzu.
Ja piekłam wszystko w woku a później wstawiłam go do piekarnika.
Por można zamienić na seler naciowy.
Smacznego.

wtorek, 17 marca 2020

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Dzień dobry kochani😘
Na śniadanko szybka sałatka z wędzonym kurczakiem jajkiem i mini ogórkami.
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia :-*

Składniki:
Opakowanie mix sałat z rukolą
Wędzone udo z kurczaka
Kilka ogórków konserwowych
Jajko ugotowane na miękko
Dobrej jakoś olej rzepakowy lub oliwa
Sól pieprz do smaku

Mix sałat wyłożyć na talerz dodać pokrojonego w kostkę kurczaka.
Ułożyć na sałacie kilka ogórków i obrane jajko
(jajko może być na twardo wtedy kroimy je w plastry).
Skrapiamy wszystko olejem i doprawiamy do smaku.
SMACZNEGO

niedziela, 15 marca 2020

Pierogi z płuckami



Pierogi z płuckami.

Składniki na ciasto:
3 szklarski mąki (1 szklanka=250 ml)
1/4 kostki masła
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody

Składniki na farsz:
0,5 kg płucek
2-3 cebule
Sól
Pieprz
Majeranek
1 mały ząbek czosnku




Przygotowanie:
Płuca opłukać i wyciąć chrząstki. Włożyć je do garnka dodać sól i zalać zimną wodą wstawiłam do gotowania. Gdy płuca będą miękkie wyjmujemy je z garnka studzimy a następnie mielimy wszystko w maszynce do mięsa lub blenderze. Cebulę kroimy w kostkę smażymy na tłuszczu (u mnie olej) i dodajemy do zmielonych płucek.
Całość doprawiamy do smaku solą pieprzem majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszać i farsz gotowy.
Teraz czas na ciasto: na stolnicę wsypałam 3 szklanki mąki łyżeczkę soli dodajemy 1/4 kostki margaryny podlewamy ciepłą wodą i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto na pierogi rozwałkowałam. Za pomocą szklanki lub.maszynki do pierogów wykroić krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz i lepiłam pierogi. W garnku zagotować wodę posolić. Na gotującą wodę wrzucałam pierogi i gotowałam ok. 2-3 min. od momentu wypłynięcia na wierzch.




SMACZNEGO

niedziela, 8 marca 2020

Ciasto francuskie z jajkiem

Koszyczki z ciasta francuskiego nadziewane sałatką z jajek.
Taka moja propozycja na śniadanie.


Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego w kształcie koszyka
Garść marchewki z groszkiem
3 jajka
Majonez i koperek według uznania
Kiełki do dekoracji
Sól pieprz do smaku


Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo studzimy obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Marchewkę z groszkiem gotujemy do miękkości odcedzamy i studzimy.
Koperek siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy razem doprawiamy do smaku i odkładamy na około 30 minut.


Koszyczki wyjmujemy z opakowania i nadziewamy wcześniej przygotowaną sałatką jajeczną.
Na górę układamy kiełki i gotowe.


SMACZNEGO.

Ja użyłam majonezu własnej roboty z dodatkiem czosnku.
Pewnie padnie pytanie gdzie można kupić takie koszyczki z ciasta francuskiego?
Odpowiedź brzmi w Aldi.


niedziela, 1 marca 2020

Gotowany omlet z ziemniakami

Zdrowsze jedzenie nie oznacza mniej smaczne.
Zamiast tradycyjnego omletu smażonego polecam omlet gotowany.
Tym razem z ziemniakami które zostały z obiadu.
Mniam😍😍😍

Składniki na 1 porcje:
2 duże jajka
1 cm koperku i pietruszki zielonej
2 cm papryki czerwonej
2 małe ugotowane ziemniaki
Sól pieprz czosnkowy do smaku


Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w pół plastry.
Pietruszkę i koperek siekamy a paprykę kroimy w drobną kostkę.


Do miski wbijamy jajka doprawiamy mieszamy i dodajemy resztę składników.
Tak przygotowaną masę jajeczną przekładamy do specjalnego woreczka w którym można gotować.


Gotujemy 10-15minut w zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać mniej lub bardziej płynną .
Po tym czasie wyjmujemy omlet z opakowania i przekładamy na talerz.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO



Ja podałam omlet w towarzystwie mixu sałat z rukolą olejem lnianym plastrem szynki z kurczaka własnej roboty solą pieprzem pomidorami koktajlowymi i nasionami chia.
Na górę omletu ułożyłam kiełki rzodkiewki.