niedziela, 19 lipca 2020

Zupa jarzynowa z bobem.


Zupa jarzynowa z bobem.

Składniki :

1 marchewka
Kawałek selera
Białka część pora
Kilka różyczek kalafiora
Garść fasolki szparagowej
Szklanka obranego bobu
0.7 l bulionu warzywnego
Pieprz świeżo mielonym
100ml śmietany 30%
Koperek według uznania



Przygotowanie :

Warzywa obieramy myjemy i tniemy marchew i por na talarki, seler w kostkę, kalafior na mniejsze różyczki, fasolkę na 3 części. Bób obieramy.

Warzywa podsmażamy na maśle, zaczynając od najtwardszych. Następnie zalewamy wszystko bulionem doprawiamy i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy warzywa są miękkie zupa jest prawie gotowa.

Można zostawić w tej wersji dodając bób i gotować jeszcze 5 minut. Zupa jest pyszna i czuć wyraźnie smak wszystkich warzyw. A można też dodać śmietanę bób koperek gotować 5 minut i podawać.
Obie wersje są bardzo smaczne. Polecam.


Smacznego.


sobota, 18 lipca 2020

Ślimaczki z jabłkiem i cynamonem

Szybkie proste i pyszne ciasteczka do kawy.

Składniki :

4 jabłka, umyte, obrane pozbawione gniazd nasiennych

1 opakowanie ciasta francuskiego

Niewielka ilość mąki pszennej,do oprószenia ciasta

60 g cukru

6 g cynamonu

25 g masła (roztopionego)

10 g cukru pudru do posypania ślimaczków

Przygotowanie :

Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, przekładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru soku.





Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, delikatnie oprószamy mąką i posypujemy ok. 2 łyżkami mieszaniny cukru i cynamonu. Dociskamy cukier do ciasta. Do jabłek dodajemy pozostałą ilość cukru i cynamonu oraz roztopione masło. Mieszamy.





Masę z jabłek wykładamy na całą powierzchnię ciasta, zwijamy w długi rulon i chłodzimy godzinę w lodówce.


Ciasto kroimy na 15 równych części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.



Wystudzone ślimaczki posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO.

piątek, 17 lipca 2020

Potrawka z bobu fasolki szparagowej i kurczaka

Bób w takim wydaniu jadłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni.

Składniki :

2 łyżki oliwy

1 cebula, pokrojone w kostkę

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

½ łyżeczki mielonego kuminu

½ łyżeczki mielonej kolendry
(u mnie ziarna utarte w moździerzu)

½ łyżeczki imbiru w proszku

½ łyżeczki kurkumy w proszku

1 łyżeczka pasty pomidorowej

500g pomidorów malinowych

1 łyżeczka brązowego cukru

100 g fasolki szparagowej, przeciętej na pół

250g obranego bobu

2 łyżki drobno posiekanej kolendry lub pietruszki zielonej

Papryczka chilli według uznania
(można pominąć)

Sól morska, świeżo zmielony pieprz kolorowy

150g pieczonego kurczaka pokrojonego w kostkę






Przygotowanie :

W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę odrobinę soli i smażyć przez 5 minut aż zmięknie, dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dosypać kumin, kolendrę, imbir i kurkumę, smażyć przez 30 sekund, następnie dodać pastę pomidorową i smażyć kolejne 30 sekund. Teraz dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę oraz cukier, doprawić solą i pieprzem. Dodać ½ szklanki wody i
zagotować. Teraz czas na fasolkę szparagową, wszystko przykryć pokrywką i gotować przez 15 minut.
Gdy fasola będzie miękka dodać bób kurczaka i gotować przez kolejne 5 minut.
Po tym czasie dodać świeżą kolendrę lub pietruszkę doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba i podawać.


Smacznego.

piątek, 10 lipca 2020

Kotlety z jajek inaczej.

Kotlety jajeczna z zieloną fasolką.


Składniki :

4 jajka ugotowane na twardo
1 jajko surowe
100g zielonej fasolki szparagowej
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majonezu (wtedy kotlety nie będą takie suche ale można pominąć )
Ząbek czosnku
Koperek
Bułka tarta
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Fasolkę gotuję w osolonej wodzie po czym drobno siekam. Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek siekamy i przekładam razem z fasolką do miski z jajkami. Do miski dodajemy również surowe jajko majonez posiekany koperek bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.







Formujemy nieduże kulki a następnie lekko je spłaszczamy.
Panierujemy w tartej bułce.



Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoto brązowy kolor.


Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego.


Tartej bułki dodajemy tyle aby nasze kotlety ładnie się skleiły i nie rozpadały podczas smażenia (1-2 łyżki