sobota, 24 października 2020

Kurczak w sosie sojowy

 



Kolejny pomysł na kurczaka to kurczak w sos sojowy.
Uwielbiam 🥰🥰🥰🥰

Mięso z kurczaka(u mnie 4 pałki i 5 skrzydełek) 
1/3 szklanki sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka octu ryżowego
2 ząbki czosnku 

Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy.
Czosnek obrać i kroimy w plastry.
Skrzydełka przecięłam na pół. 
Resztę składników mieszamy razem i wlewamy do miski lub worka.
Mięso obtaczamy marynatą z każdej strony i odkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Po tym czasie mięso przekładamy razem z płynem do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180stopni z termoobiegiem .
Jeśli mamy ochotę można mięsko przed pieczeniem posypać sezamem.
SMACZNEGO

Jeśli mięso marynujemy w misce to przewracamy je na drugą stronę po paru godzinach.
Ja mięso włożyłam do worka.
Można użyć specjalnych worków na suwak u mnie worek do zgrzewarki.

Kurczak faszerowany ziemniakami



Mój pomysł na obiad to kurczaka faszerowane ziemniakami.


Składniki ;

4 ćwiartki z kurczaka

4 wieksze ziemniaki

5 pieczarek

Cebula

Jajko

150 g boczku wędzonego w plasterkach

Sól pieprz tymiane





Przygotowanie :

Z nogi kurczak usuwamy kości.

Następnie dobrze nacieramy mięso z każdej strony również w środku solą pieprzem tymiankiem i oliwą.

Odkładamy na noc do lodówki.

Ziemniaki obrać opłukać pokroić na mniejsze kawałki ugotować i przecisnąć przez praskę. 

Pieczarki myjemy kroimy w kostkę i razem z cebulą dusimy do miękkości.

Gdy ziemniaki i pieczarki lekko przestygły dodajemy do środka jajko (można też dodać masło i przyprawę do ziemniaków) mieszamy.

Tak przygotowany farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nasze uda.

Po napełnieniu zgrabnie zwijamy nogę i owijamy ją boczkiem.





Pieczemy w 180 stopniach u mnie z  termoobiegiem około 45 minut.

Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.

Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie sałatka colesław.

Smacznego

poniedziałek, 19 października 2020

Kurczak w sosie śmietanowym z pomidorem i koperkiem.


 Kurczak w sosie śmietanowym z pomidorem i koperkiem.


Składniki ;

4 uda z kurczaka

Średniej wielkości cebula

1 ząbek czosnku

1 duży lub 2 mniejsze pomidory

Pół małego opakowania śmietany 30%

Pietruszka zielona i koperek według uznania

Sól pieprz czosnek granulowany majeranek do smaku

Około 1 szklanka bulionu warzywnego 


Przygotowanie :

Kurczaka natrzeć solą pieprzem majerankiem i czosnkiem.

Dodać odrobinę oleju rzepakowego lub oliwy wymieszać i na noc do lodówki.

Następnie na rozgrzanej patelni zrumienić z dwóch stron.

Dodać cebulę pokrojoną w kostkę ząbek czosnku( można pominąć) pokrojony pomidor i  bulion warzywny  . 

Dusić pod przykryciem około 15-20 minut.

Na koniec dodać koperek posiekany z pietruszką.

W miseczce wymieszać śmietanę 30% z mąką wlać do garnka zagotować.

Dusić jeszcze jakieś 5 minut.

Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie makaron.

Smacznego.

niedziela, 4 października 2020

Surówka colesław


Szybko tanio i pysznie🥰
Surówka colesław.
Poleca się jako dodatek do obiadu.

Składniki :
Pół główki kapusty białej 
1 marchewka
1 cebula
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 18%(można pominąć) 
2 łyżeczki cukru pudru
1,5 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny 
(u mnie sok z cytryny) 
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie :
Kapustę obieramy z uszkodzonych liści i drobno siekamy (ja użyłam maszynki do krojenia).
Marchewkę obieramy myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy.
Odkładamy do lodówki na około 2 godziny ale nie jest to konieczne.
Smacznego.

Jeśli pominiemy śmietanę będziemy musieli dodać więcej majonezu.
Zresztą wszystko zależy od naszego smaku i co jak kto lubi.

sobota, 3 października 2020

Sezamki


 Dzień dobry 😘😘😘😘😘

Za oknem zrobiło się zimniej i Kaśka więcej czasu spędza w kuchni 🤣🤣😉

Na weekend zamiast ciasta bo jak wiecie nie przepadam za pieczeniem zrobiłam sezamki.

Ten smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa kiedy robiła je mama.

Ja robiłam je bardzo bardzo dawno temu 😔

Życzę wam miłego ciepłego i spokojnego dnia 😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘


Składniki :


200 g cukru

200 g sezamu


Przygotowanie :

Na suchą patelnię wysypujemy sezam.

Stawiamy na małym ogniu i prażymy około 15 minut co chwila mieszając. Gdy sezam się zrumieni  wyłączamy palnik i odstaw na bok.

W międzyczasie przygotuj sobie dwa kawałki pergaminu i połóż jeden na desce do krojenia. Drugim będziemy przykrywać masę sezonową.

Do wysokiego rondelka wsypujemy cukier. Włączam my mały palnik i czekam aż cukier zacznie się rozpuszczać ale nie palić(ja często mieszałam). Jeśli powstaną grudki bo za wcześnie zamieszamy cukier nic nie szkodzi końcem łyżki rozbijamy grudki i mieszamy. W ciągu kilku minut cukier całkowicie się skarmelizuje.

Wyłączamy palnik wsypujemy sezam i bardzo energicznie i szybko mieszamy nie dłużej niż kilka sekund. Całość wykładamy na przygotowany wcześniej pergamin. Przykrywamy drugim papierem i wałkujemy masę na grubość jaką chcemy i lubimy u mnie dość cienkie te sezamki :-) 

Wałkowanie tej masy wcale nie jest takie łatwe.


Zdejmujemy papier z góry i niemal od razu kroimy placek na mniejsze kawałki. Sezamki bardzo szybko robią się twarde.SMACZNEGO