sobota, 21 listopada 2020

Muffinki leśny mech


 Muffinki leśny mech.


Składniki ;

400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego

2/3 szklanki oleju roślinnego 

1 szklanka cukru

3 jajka 

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem;

300ml śmietany 30%

Fix do śmietany

Ewentualnie cukier puder 


Przygotowanie ;

Szpinak rozmrozić, odcisnąć (ale nie za bardzo). 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę.

Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej.

Teraz czas na dodanie szpinaku.

Wszystko zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Mąkę przełożyć do ubitych jajek i znowu zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.

Masę wyłożyć do 12 papilotek umieszczonych w formie na muffiny.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Do misy miksera włożyć schłodzoną  śmietankę, chwilę ubijać a następnie dodać fix do śmietany.

Postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.

Odciąć 1/3 wierzchnią część babeczki.

Odciętą część pokruszyć.

Na dolną część wyłożyć krem posypać pokruszonym ciastem.

Udekorować dowolnie u mnie dekorację tworzą pestki granatu i ciasteczka grzybki.

Smacznego. 

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. 

czwartek, 12 listopada 2020

Kiełbasa nadziewana pieczarkami.


 Takie kiełbaski nie tylko sprawdzą się na śniadanie czy kolację do chleba ale również   do ziemniaków na obiad.

Polecam.

Składniki :
500g kiełbasy (u mnie weselna)
100g pieczarek pokrojonych w drobną kostkę
Mała cebula
Ser według uznania
Pomidor bez gniazd nasiennych pokrojony w kostkę
No i oczywiście pietruszka zielona 🥰

Przygotowanie :
Kiełbasę nacinamy przez środek ale nie nacinamy jej do końca (robimy takie łódeczki).



Pieczarki razem z cebulą solą i pieprzem dusimy na maśle do miękko.




Tak przygotowane pieczarki wkładamy do nacięcia naszych kiełbasek.
Na górę układamy ser i wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem .



Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika a na wierzchu układamy pomidorki oraz pietruszkę. 





Smacznego.