sobota, 21 listopada 2020

Muffinki leśny mech


 Muffinki leśny mech.


Składniki ;

400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego

2/3 szklanki oleju roślinnego 

1 szklanka cukru

3 jajka 

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem;

300ml śmietany 30%

Fix do śmietany

Ewentualnie cukier puder 


Przygotowanie ;

Szpinak rozmrozić, odcisnąć (ale nie za bardzo). 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę.

Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej.

Teraz czas na dodanie szpinaku.

Wszystko zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Mąkę przełożyć do ubitych jajek i znowu zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.

Masę wyłożyć do 12 papilotek umieszczonych w formie na muffiny.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Do misy miksera włożyć schłodzoną  śmietankę, chwilę ubijać a następnie dodać fix do śmietany.

Postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.

Odciąć 1/3 wierzchnią część babeczki.

Odciętą część pokruszyć.

Na dolną część wyłożyć krem posypać pokruszonym ciastem.

Udekorować dowolnie u mnie dekorację tworzą pestki granatu i ciasteczka grzybki.

Smacznego. 

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. 

czwartek, 12 listopada 2020

Kiełbasa nadziewana pieczarkami.


 Takie kiełbaski nie tylko sprawdzą się na śniadanie czy kolację do chleba ale również   do ziemniaków na obiad.

Polecam.

Składniki :
500g kiełbasy (u mnie weselna)
100g pieczarek pokrojonych w drobną kostkę
Mała cebula
Ser według uznania
Pomidor bez gniazd nasiennych pokrojony w kostkę
No i oczywiście pietruszka zielona 🥰

Przygotowanie :
Kiełbasę nacinamy przez środek ale nie nacinamy jej do końca (robimy takie łódeczki).



Pieczarki razem z cebulą solą i pieprzem dusimy na maśle do miękko.




Tak przygotowane pieczarki wkładamy do nacięcia naszych kiełbasek.
Na górę układamy ser i wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem .



Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika a na wierzchu układamy pomidorki oraz pietruszkę. 





Smacznego.

sobota, 24 października 2020

Kurczak w sosie sojowy

 



Kolejny pomysł na kurczaka to kurczak w sos sojowy.
Uwielbiam 🥰🥰🥰🥰

Mięso z kurczaka(u mnie 4 pałki i 5 skrzydełek) 
1/3 szklanki sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka octu ryżowego
2 ząbki czosnku 

Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy.
Czosnek obrać i kroimy w plastry.
Skrzydełka przecięłam na pół. 
Resztę składników mieszamy razem i wlewamy do miski lub worka.
Mięso obtaczamy marynatą z każdej strony i odkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Po tym czasie mięso przekładamy razem z płynem do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180stopni z termoobiegiem .
Jeśli mamy ochotę można mięsko przed pieczeniem posypać sezamem.
SMACZNEGO

Jeśli mięso marynujemy w misce to przewracamy je na drugą stronę po paru godzinach.
Ja mięso włożyłam do worka.
Można użyć specjalnych worków na suwak u mnie worek do zgrzewarki.

Kurczak faszerowany ziemniakami



Mój pomysł na obiad to kurczaka faszerowane ziemniakami.


Składniki ;

4 ćwiartki z kurczaka

4 wieksze ziemniaki

5 pieczarek

Cebula

Jajko

150 g boczku wędzonego w plasterkach

Sól pieprz tymiane





Przygotowanie :

Z nogi kurczak usuwamy kości.

Następnie dobrze nacieramy mięso z każdej strony również w środku solą pieprzem tymiankiem i oliwą.

Odkładamy na noc do lodówki.

Ziemniaki obrać opłukać pokroić na mniejsze kawałki ugotować i przecisnąć przez praskę. 

Pieczarki myjemy kroimy w kostkę i razem z cebulą dusimy do miękkości.

Gdy ziemniaki i pieczarki lekko przestygły dodajemy do środka jajko (można też dodać masło i przyprawę do ziemniaków) mieszamy.

Tak przygotowany farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nasze uda.

Po napełnieniu zgrabnie zwijamy nogę i owijamy ją boczkiem.





Pieczemy w 180 stopniach u mnie z  termoobiegiem około 45 minut.

Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.

Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie sałatka colesław.

Smacznego

poniedziałek, 19 października 2020

Kurczak w sosie śmietanowym z pomidorem i koperkiem.


 Kurczak w sosie śmietanowym z pomidorem i koperkiem.


Składniki ;

4 uda z kurczaka

Średniej wielkości cebula

1 ząbek czosnku

1 duży lub 2 mniejsze pomidory

Pół małego opakowania śmietany 30%

Pietruszka zielona i koperek według uznania

Sól pieprz czosnek granulowany majeranek do smaku

Około 1 szklanka bulionu warzywnego 


Przygotowanie :

Kurczaka natrzeć solą pieprzem majerankiem i czosnkiem.

Dodać odrobinę oleju rzepakowego lub oliwy wymieszać i na noc do lodówki.

Następnie na rozgrzanej patelni zrumienić z dwóch stron.

Dodać cebulę pokrojoną w kostkę ząbek czosnku( można pominąć) pokrojony pomidor i  bulion warzywny  . 

Dusić pod przykryciem około 15-20 minut.

Na koniec dodać koperek posiekany z pietruszką.

W miseczce wymieszać śmietanę 30% z mąką wlać do garnka zagotować.

Dusić jeszcze jakieś 5 minut.

Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie makaron.

Smacznego.

niedziela, 4 października 2020

Surówka colesław


Szybko tanio i pysznie🥰
Surówka colesław.
Poleca się jako dodatek do obiadu.

Składniki :
Pół główki kapusty białej 
1 marchewka
1 cebula
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 18%(można pominąć) 
2 łyżeczki cukru pudru
1,5 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny 
(u mnie sok z cytryny) 
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie :
Kapustę obieramy z uszkodzonych liści i drobno siekamy (ja użyłam maszynki do krojenia).
Marchewkę obieramy myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy.
Odkładamy do lodówki na około 2 godziny ale nie jest to konieczne.
Smacznego.

Jeśli pominiemy śmietanę będziemy musieli dodać więcej majonezu.
Zresztą wszystko zależy od naszego smaku i co jak kto lubi.

sobota, 3 października 2020

Sezamki


 Dzień dobry 😘😘😘😘😘

Za oknem zrobiło się zimniej i Kaśka więcej czasu spędza w kuchni 🤣🤣😉

Na weekend zamiast ciasta bo jak wiecie nie przepadam za pieczeniem zrobiłam sezamki.

Ten smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa kiedy robiła je mama.

Ja robiłam je bardzo bardzo dawno temu 😔

Życzę wam miłego ciepłego i spokojnego dnia 😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘


Składniki :


200 g cukru

200 g sezamu


Przygotowanie :

Na suchą patelnię wysypujemy sezam.

Stawiamy na małym ogniu i prażymy około 15 minut co chwila mieszając. Gdy sezam się zrumieni  wyłączamy palnik i odstaw na bok.

W międzyczasie przygotuj sobie dwa kawałki pergaminu i połóż jeden na desce do krojenia. Drugim będziemy przykrywać masę sezonową.

Do wysokiego rondelka wsypujemy cukier. Włączam my mały palnik i czekam aż cukier zacznie się rozpuszczać ale nie palić(ja często mieszałam). Jeśli powstaną grudki bo za wcześnie zamieszamy cukier nic nie szkodzi końcem łyżki rozbijamy grudki i mieszamy. W ciągu kilku minut cukier całkowicie się skarmelizuje.

Wyłączamy palnik wsypujemy sezam i bardzo energicznie i szybko mieszamy nie dłużej niż kilka sekund. Całość wykładamy na przygotowany wcześniej pergamin. Przykrywamy drugim papierem i wałkujemy masę na grubość jaką chcemy i lubimy u mnie dość cienkie te sezamki :-) 

Wałkowanie tej masy wcale nie jest takie łatwe.


Zdejmujemy papier z góry i niemal od razu kroimy placek na mniejsze kawałki. Sezamki bardzo szybko robią się twarde.SMACZNEGO

niedziela, 19 lipca 2020

Zupa jarzynowa z bobem.


Zupa jarzynowa z bobem.

Składniki :

1 marchewka
Kawałek selera
Białka część pora
Kilka różyczek kalafiora
Garść fasolki szparagowej
Szklanka obranego bobu
0.7 l bulionu warzywnego
Pieprz świeżo mielonym
100ml śmietany 30%
Koperek według uznania



Przygotowanie :

Warzywa obieramy myjemy i tniemy marchew i por na talarki, seler w kostkę, kalafior na mniejsze różyczki, fasolkę na 3 części. Bób obieramy.

Warzywa podsmażamy na maśle, zaczynając od najtwardszych. Następnie zalewamy wszystko bulionem doprawiamy i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy warzywa są miękkie zupa jest prawie gotowa.

Można zostawić w tej wersji dodając bób i gotować jeszcze 5 minut. Zupa jest pyszna i czuć wyraźnie smak wszystkich warzyw. A można też dodać śmietanę bób koperek gotować 5 minut i podawać.
Obie wersje są bardzo smaczne. Polecam.


Smacznego.


sobota, 18 lipca 2020

Ślimaczki z jabłkiem i cynamonem

Szybkie proste i pyszne ciasteczka do kawy.

Składniki :

4 jabłka, umyte, obrane pozbawione gniazd nasiennych

1 opakowanie ciasta francuskiego

Niewielka ilość mąki pszennej,do oprószenia ciasta

60 g cukru

6 g cynamonu

25 g masła (roztopionego)

10 g cukru pudru do posypania ślimaczków

Przygotowanie :

Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, przekładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru soku.





Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, delikatnie oprószamy mąką i posypujemy ok. 2 łyżkami mieszaniny cukru i cynamonu. Dociskamy cukier do ciasta. Do jabłek dodajemy pozostałą ilość cukru i cynamonu oraz roztopione masło. Mieszamy.





Masę z jabłek wykładamy na całą powierzchnię ciasta, zwijamy w długi rulon i chłodzimy godzinę w lodówce.


Ciasto kroimy na 15 równych części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.



Wystudzone ślimaczki posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO.

piątek, 17 lipca 2020

Potrawka z bobu fasolki szparagowej i kurczaka

Bób w takim wydaniu jadłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni.

Składniki :

2 łyżki oliwy

1 cebula, pokrojone w kostkę

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

½ łyżeczki mielonego kuminu

½ łyżeczki mielonej kolendry
(u mnie ziarna utarte w moździerzu)

½ łyżeczki imbiru w proszku

½ łyżeczki kurkumy w proszku

1 łyżeczka pasty pomidorowej

500g pomidorów malinowych

1 łyżeczka brązowego cukru

100 g fasolki szparagowej, przeciętej na pół

250g obranego bobu

2 łyżki drobno posiekanej kolendry lub pietruszki zielonej

Papryczka chilli według uznania
(można pominąć)

Sól morska, świeżo zmielony pieprz kolorowy

150g pieczonego kurczaka pokrojonego w kostkę






Przygotowanie :

W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę odrobinę soli i smażyć przez 5 minut aż zmięknie, dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dosypać kumin, kolendrę, imbir i kurkumę, smażyć przez 30 sekund, następnie dodać pastę pomidorową i smażyć kolejne 30 sekund. Teraz dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę oraz cukier, doprawić solą i pieprzem. Dodać ½ szklanki wody i
zagotować. Teraz czas na fasolkę szparagową, wszystko przykryć pokrywką i gotować przez 15 minut.
Gdy fasola będzie miękka dodać bób kurczaka i gotować przez kolejne 5 minut.
Po tym czasie dodać świeżą kolendrę lub pietruszkę doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba i podawać.


Smacznego.

piątek, 10 lipca 2020

Kotlety z jajek inaczej.

Kotlety jajeczna z zieloną fasolką.


Składniki :

4 jajka ugotowane na twardo
1 jajko surowe
100g zielonej fasolki szparagowej
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majonezu (wtedy kotlety nie będą takie suche ale można pominąć )
Ząbek czosnku
Koperek
Bułka tarta
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Fasolkę gotuję w osolonej wodzie po czym drobno siekam. Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek siekamy i przekładam razem z fasolką do miski z jajkami. Do miski dodajemy również surowe jajko majonez posiekany koperek bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.







Formujemy nieduże kulki a następnie lekko je spłaszczamy.
Panierujemy w tartej bułce.



Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoto brązowy kolor.


Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego.


Tartej bułki dodajemy tyle aby nasze kotlety ładnie się skleiły i nie rozpadały podczas smażenia (1-2 łyżki

czwartek, 25 czerwca 2020

Schab marynowany w mleku.

 

Kotlet schabowy marynowany w mleku i cebuli z dodatkiem koperku. 
Polecam dla mnie pycha. 

Składniki :
Kawałek schabu o wadze około 0.5 kg
2 szklanki mleka
1 średnia cebula
Sól pieprz do smaku 
Koperek suszony według uznania 
(U mnie około 1 łyżka) 
Olej do smażenia
Mąka 
Bułka tarta
2 jajka


Przygotowanie :
Najlepiej dzień wcześniej (lub z samego rana) schab umyć, osuszyć i pokroić na równe kawałki.
Mięso lekko rozbić. 


Cebulę obrać i pokroić w krążki.
Kotlety doprawić solą i pieprzem. 
 Przełożyć część cebuli na spód misk,
 ułożyć na niej mięso przykryć resztą cebuli.  


Całość zalać zimnym mlekiem wymieszanym z koperkiem. 
Przygotowane mięso wstawić do lodówki. 
 Po kilku godzinach mięso delikatnie odsączyć na ręczniku papierowym .


 Uwaga:  Mięsa już nie doprawiamy. 
Jajka wbić do miski, lekko posolić i roztrzepać za pomocą widelca. Przygotowane kotlety panierować w mące, jajku i bułce tartej
(u mnie 2 razy bułka tarta bez mąki ). 
Smażyć na średnim ogniu, aż do uzyskania złoto brązowego koloru. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami. 
SMACZNEGO. 


Koperek można pominąć. 
Do panierowania wykorzystałam produkty bezglutenowe .