piątek, 8 stycznia 2021

Rolada drobiowa gotowana na parze.



Rolada drobiowa nadziewana kiełbasą i cebulą gotowana na parze.

Składniki :
2 piersi z kurczaka
Drobiowa kiełbasa według uznania
1 cebula
Musztarda miodiwa
Sól pieprz do smaku
Papryka czerwona słodka
Rozmaryn
Majeranek

Przygotowanie :
Pierś z kurczaka przecinamy na pół ale nie do końca.
Rozbijamy mięso tłuczkiem.
Smarujemy musztardą.
Na górę dodajemy drobno pokrojoną kiełbasę oraz cebulę (farsz można zmienić dowolnie np. ser pieczarki suszone pomidory itd).
Zwijamy w rulon spinamy wykałaczką lub szpilkami do rolad.
Wierzch mięsa nacieramy słodką papryką rozmarynem i majerankiem (oczywiście zioła też można zmienić według gustu).
Gotujemy na parze około 30 minut.
Smacznego.

Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie ziemniaki marchewka seler dobrze doprawione również gotowane na parze.
Po ugotowaniu jeśli jest potrzeba doprawiamy solą.




wtorek, 5 stycznia 2021

Focaccia


 

Prosto a tak smacznie.
Focaccia z oliwami i rozmarynem to mój pomysł na pyszną kolację🥰🥰🥰. 

Składniki :
250 g mąki typ 650
125ml letniej wody
25g świeżych drożdży
0.5 łyżeczki cukru
Sól
2 Łyżki oliwy z oliwek
Oliwki czarne
Rozmaryn

Przygotowanie :
Drożdże wymieszać z 3 łyżkami wody i cukrem, odstawić na 10 minut.
Po tym czasie wymieszać razem wszystkie pozostałe składniki na ciasto, wyrabiać około 10 minut (jeśli ciasto będzie luźne posypujemy odrobiną mąki).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30minut w ciepłe miejsce.
Wyrośniete ciasto wyrabiamy krótko i wykładamy na papier do pieczenia.
Formujemy kółko (najlepiej ręce posmarować oliwą wtedy ciasto nie będzie kleić się do rąk).


Na wierzch ciasta układamy oliwki i posypujemy wszystko rozmarynem, palcem robimy wgniecenia charakterystyczne dla focacci, przykrywamy ściereczką.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni razem z blaszką na której będziemy piec ciasto.
Przekładamy papier z ciastem na gorąca blachę i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy 12-15 minut.
Przed podaniem skrapiamy oliwą jeśli ktoś lubi 😉.
Smacznego.

Świeże drożdże zamieniłam na suche ilość to 7g czyli 1opakowanie.



poniedziałek, 4 stycznia 2021

Chleb pszenno żytni.


Chleb pszenno - żytni 🥰🥰🥰

Składniki :
300g mąki pszennej
180g mąki żytniej
200 mililitrów wody letniej
100 mililitrów mleka
1 łyżeczka cukru
7g suchych drożdży
2 łyżki oleju
Sól około 1 łyżeczka
1 łyżka siemię lniane
1 łyżka słonecznik łuskany

Przygotowanie :
Wszystkie składniki wymieszać razem w dość dużej misce. Następnie przez około 10 minut wyrabiać ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić i włożyć do foremki (u mnie 3 mniejsze formy). Znów odstawić, aż ciasto wyrośnie.
Chleb wstawić do zimnego piekarnika.
Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni
(u mnie 180 z termoobiegiem).
Smacznego!

Ja tak około 5-10 minut przed końcem czasu wyjmuję chleb z foremek i podpiekam go aby skórka na około była chrupiącą.



 

sobota, 2 stycznia 2021

Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym

 



Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym. 

Składniki :
6 skrzydełek z kurczaka 
400g mięsa mielonego 
(u mnie mięso z indyka) 
Sól 
Pieprz 
Tymianek 
Rozmaryn 
Słodka papryka 
Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy 
Ząbek czosnku 


Przygotowanie :
Skrzydełka przecinamy na pół a następnie wyjmujemy z nich kości. 
Dodajemy przyprawy według uznania oliwę i delikatnie wcieramy w mięso. 
Tak przygotowane skrzydełka odkładamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na noc. 
Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki i nadziewamy mięsem mielonym
(najlepiej za pomocą małej łyżeczki) . 
Przyprawy do mięsa jakich użyłam to sól i pieprz. 


Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. 
Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy. 
Takie skrzydełka możemy podać z frytkami i surówką lub z sosem czosnkowym. 
Smacznego.