niedziela, 30 stycznia 2022

Sałatka z pomarańczą i kurczakiem wędzonym.


 


Składniki:

Opakowanie mix sałat z rukolą

1 słodka pomarańcza

Udo wędzone z kurczaka

Kilka sztuk pomidorków koktajlowych

6 orzechów włoskich

Sól pieprz do smaku

Oliwa z oliwek lub tak jak u mnie oliwa z dodatkiem trufli


Przygotowanie:

Pomarańcze obieramy i wycinamy fileciki.

Kurczaka obieramy z kości i kroimy na mniejsze kawałki.

Orzechy obieramy i kroimy na ćwiartki.

Pomidorki myjemy i kroimy w plastry.

Na talerzu układamy sałatę a na górę pozostałe składniki.

Wszystko doprawiamy według uznania i skrapiamy oliwą.

Smacznego.

piątek, 28 stycznia 2022

Zupa kalafiorowa


 Zapa kalafiorowa z kulkami drobiowimi i śmietaną.


Składniki:

1/2 kalafiorowa 

1 marchewka

1 pietruszka

Kawałek selera

1 średni ziemniak

500g mięsa mielonego z indyka 

Śmietana 30% według uznania

Wywar warzywny około 1L

Koperek według uznania 

Sól pieprz do smaku

Masło 


Przygotowanie:

Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, zagnieść i uformować kuleczki wielkości orzechów włoskich(nie dodałam jajka a jak widać klopsiki się nie rozwaliły).

Warzywa obieramy myjemy i kroimy jak kto lubi.

W garnku rozpuścić masło dodać marchew, pietruszkę, seler i chwilę smażymy, teraz czas na kalafior.

Następnie wszystko zalać bulionem warzywnym, dodać mięso i gotować.

Gdy warzywa są pół twarde dodajemy ziemniaki.

Na sam koniec gotowania dodajemy koperek oraz śmietanę jeśli trzeba doprawić. SMACZNEGO.

niedziela, 16 stycznia 2022

Jajka po turecku


Coś z serii dziwne ale dobre😂😂😉.

Jajka po turecku.

Taka trochę moja wersja 😉.



Składniki:

3/4 jajka

250g jogurtu greckiego

50g masła

2 ząbki czosnku

1/2 cytryny

2 łyżki oliwy

Pietruszka, koperek według uznania 

2 łyżki octu

Kilka kromek chleba lub bagietki 

Chilli

Czosnek

Sól i pieprz do smaku 


Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowanie jogurtu greckiego. 

Jogurt grecki mieszamy z dwoma ząbkami czosnku(małe) przeciśniętego przez praskę, sokiem oraz skórką z 1/2 cytryny, szczyptą soli oraz pieprz do smaku. 

Dodajemy również drobno posiekane zioła.

W oryginalnym przepisie został użyty szczypiorek. 

Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki. 

Teraz czas na pieczywo.

Pieczywo skrapiamy oliwą i podpiekamy z dwóch strony na patelni, gdy uzyskamy złoto brązowego kolor pieczywo jest gotowe. 

W niewielkim garnku zagotowujemy wodę.

Następnie wlewamy około 2 łyżki octu.

Jajka wbijamy do miseczki. 

Przy pomocy łyżki wytwarzamy w garnku wir i wlewamy jajka.

Gotujemy jajka na małym ogniu przez około 3 minuty.

Po tym czasie jajko powinno być ścięte a żółtko płynne w środku.

Jajka zostawiamy chwilę na sicie. 

Kolejny etap to przygotowanie masła. 

Masło przekładamy do rondelka, dodajemy chilli,czosnek, oliwę i sól.

Podgrzewamy na małym ogniu do momentu uzyskania brązowego koloru. 

Jogurt grecki wykładamy na talerz, następnie układamy na nim jajka w koszulce i polewamy wszystko palonym masłem.

Na koniec posypujemy ziołami i oprószamy odrobiną płatków chilli.

Serwujemy z chrupiącym pieczywem. 


Smacznego.

sobota, 15 stycznia 2022

Musli


Dzień dobry 😘 kochani.

Zapraszam na śniadanko 😉.

A na śniadanie u Czyżaków Kaśka podała musli z jogurtem greckim, duszonym jabłkiem i orzechami. 

Miłego dnia 😘😘🤗.


Składniki na 2 porcje:

6 łyżek musli crunchy

6 łyżek jogurtu greckiego

1 średnie jabłko

1 łyżka wody

1 łyżka miodu piernikowego

4 orzechy włoskie


Przygotowanieb:

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę.

Do garnka dodajemy jabłko, łyżkę wody i łyżkę soku z cytryny.

Wszystko gotujemy około 10 minut.

Tak przygotowane jabłka ściągamy z ognia.

Studzimy kilka minut i dodajemy łyżkę miodu, mieszamy.

Jeśli nie posiadamy miodu piernikowego to dodajemy zwykły miód i cynamon do smaku. 

Do szklanki wkładamy 3 łyżki musli, 3 łyżki jogurtu a na górę porcję jabłek i orzechy.

Smacznego.

piątek, 14 stycznia 2022

Chrupiąca kanapka z mięsem i sosem czosnkowym.


 Co powiecie na taką kanapkę?

Chrupiący chleb, soczysta karkówka i sos czosnkowy na górę.

Pycha 😋😋😋😋😋.


Składniki ;

2 plastry karkówki

4 kromki chleba 

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

Pietruszka zielona szczypiorek i koperek według uznania

Sól pieprz do smaku

Oliwa


Przygotowanie;

Jogurt mieszamy z ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem.

Odkładamy do lodówki. 

Mięso marynujemy w ulubionych przyprawach (sól, czosnek, papryka czerwona słodka, pieprz, oliwa).

Mięso smażymy na grillu do uzyskania odpowiedniego koloru (u mnie grill elektryczny).

Tak samo postępujemy z chlebem (chleb przed smażeniem można posmarować delikatnie masłem).

Gdy wszystko mamy gotowe łączymy naszą kanapeczkę w jedną całość.

Na kromce chleba układamy plaster karkówki, przykrywamy drugą kromką chleba a na górę układamy porcję sosu.

Sos można również dać do środka jak tam lubicie.

Na górę dodałam jeszcze paprykę czerwona dla koloru😉.


SMACZNEGO.

piątek, 7 stycznia 2022

Zawijane bułeczki z serem i kabanosem.


 Zawijane bułeczki z serem i kabanosem 🥰.


Składniki:

7g suchych drożdży

4 szklanek mąki

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

3 łyżki oleju

Około 1 i 1/4 szklanki letniej wody


Nadzienie :


100g kabanosów (z jałowcem 🥰🥰)

200g sera (mozzarella tarta)

4 łyżki śmietany gęstej (18%)

Sól pieprz do smaku


Dodatkowo:

Duża łyżka masła

Koperek według uznania 


Przygotowanie :


Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem w misce.

Ciasto zagniatamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne.

Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. 


W między czasie kabanosy kroimy w pół plastry, mieszamy z serem, sosem i śmietaną.

Masło rozpuścić i wymieszać z posiekanym koperkiem, odłożyć na bok. 


Podrośnięte ciasto krótko wyrabiamy.

Dzielimy na 2 równe części.

Każdą z części rozwałkowujemy na kwadrat o grubości około 1cm.

Na połowie ciasta układamy farsz i przykrywamy go drugą częścią ciasta.

Następnie kroimy paski o grubości około 2-3 cm.

Takie kawałki ciasta zwijamy jak spiralę a następnie zwijamy w ślimaka.

Koniec ciasta wkładamy na spód naszych bułek. 


Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem (u mnie sposób nr. 2)i pozostawiamy na 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia.

Bułeczki układamy w odstępach od siebie i smarujemy przygotowanym wcześniej masłem.

Bułeczki pieczemy około 20-25minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (20 minut grzałki góra-dół 5 minut termoobieg).

Podajemy na ciepło lub zimno.

Mnie lepiej smakują na zimno podane w towarzystwie sosu czosnkowego 🥰.

Smacznego.


Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.

W nawiasach podałam jakie składniki były u mnie.

Zapomniałam dodać że do ciasta dodałam jeszcze łyżkę tymianku.