niedziela, 18 grudnia 2022

Buraki z chrzanem


 Buraki z chrzanem 🥰😋


Składniki:

0.5kg czerwonych buraków

Ocet 10% lub cytryna do smaku (cytryna)

Chrzan tarty do smaku (użyłam ze słoiczka)

Sól i cukier do smaku 


Przygotowanie:

Buraki umyć, ugotować w skórce i ostudzić.

Następnie obrać i zetrzeć na tarce o małych lub dużych oczkach(duże).

Starte buraki przełożyć do miski,dodać ocet, chrzan, cukier i sól do smaku.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Zostawić do połączenia się składników w lodówce.

Przed podaniem wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej.

Ja podałam takie buraczki w towarzystwie kaczki i kaszy pęczak.

Tak przygotowane buraki można również 

przełożyć do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 10 minut.

Smacznego

sobota, 17 grudnia 2022

Karp smażony w panierce


 Jak większość z was wie uwielbiam karpia😍.

Czekam na niego ciała rok🥰.

Wszyscy się dziwią że na 2 osoby kupujemy aż 4-5kg(fileta) tej pysznej rybki😉😂.

No ale cóż rolady i kluski mogę ugotować sobie na co dzień a karpia już nie 😉.

Dlatego też jemy go na okrągło przez 2-3 dni 😂😉. 

Taką rybkę przygotowywał zawsze mój tata😋najlepszy człowiek na świecie❤️.

Wkładał w przygotowanie tej rybki całe serce ❤️, dlatego też tak pysznie smakowała 😉😘.

Kochani zapraszam po przepis na karpia w chrupiącej panierce 🥰🥰🥰🥰🥰🥰.


Składniki:

Świeży płat z karpia ze skórą ilość dowolna 

Mąka do wstępnego panierowania

Jajka

Bułka tarta 

Sól i pieprz do smaku

Sok z cytryny

Masło do smażenia


Przygotowanie: 

Z płatów karpia należy usunąć łuski

(łuski oczywiście myjemy, suszymy i wkładamy do portfela 😉 ponoć ma być więcej pieniążków 🤔).

Jeśli na skórze znajduje się śluz, także należy się go pozbyć.

Można to zrobić za pomocą noża.

Następnie dokładnie i bardzo ostrożnie opłukać.

Tak przygotowaną rybę osuszyć ręcznikiem papierowym.


Płat obracamy na drugą stronę.

Przy pomocy ostrego noża wycinamy skrzela. Następnie odcinamy całą partię ości i dzielimy na mniejsze kawałki.

Można jeszcze za pomocą pęsety wyciągnąć resztę ości, których najwięcej znajduje się w miejscu, gdzie był kręgosłup(ja z lenistwa tego nie robię 🤔).


Kawałki karpia przekładamy do naczynia stroną ze skórą do dołu.

Wszystko dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (można też zamrozić).


Bezpośrednio przed smażeniem, karpia osuszamy i posypujemy solą.


Na patelni rozgrzewamy dość sporo masła (ja użyłam klarownego).


Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w mące, jajku a następnie w bułce tartej.

Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu skórą do dołu ok 5-6 minut na średniej mocy palnika

(mój tato zawsze powtarzał że przy smażeniu karpia nie można się spieszyć, żeby wszystko się udało tak jak trzeba potrzeba czasu).

Następnie rybę delikatnie obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5-6 minuty. 

Gdy panierka nabierze złoto brązowego koloru ryba jest gotowa.

Karpia ostrożnie zdejmujemy z patelni i osuszamy na ręczniku papierowym.

Smacznego.

niedziela, 4 grudnia 2022

Kurczak na kapuście


 Niedzielny obiad bez wysiłku 😉🥰

Udka kurczaka na kapuście z grzybami i ziemniakami 😍.

Ktoś chętny? 🤔😉🥰😘


Składniki:

Około kg ćwiartek z kurczaka

700g kapusty kiszonej

6 średniej wielkości ziemniaków

100g grzybów lub pieczarek (grzyby)

Cebula

Ulubione przyprawy do kurczaka i ziemniaków

2-3 liście laurowe

5-6 kulek ziela angielskiego

Majeranek

Sól pieprz do smaku

100-150 ml wody


 

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Grzyby pokroić i usmażyć na maśle razem z cebulą.

Jeśli mamy mrożone ( tak jak u mnie )to wcześniej trzeba rozmrozić 😉


Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry.

Zagotować wodę, wrzucić ziemniaki do osolonej wody i gotować około 5minut.

Odcedzić.

Do ziemniaków dodać ulubione przyprawy (kurkuma, papryka czerwona) i łyżkę oleju, wymieszać.


Kapustę posiekać i wymieszać z usmażonymi grzybami, cebulą,pieprzem, liściem laurowym oraz z zielem angielskim ( można też użyć gotowej mieszanki do kapusty).

Kapustę wyłożyć na blaszkę na przemian z ziemniakami (pas kapusty,pas ziemniaków,pas kapusty) i tak do wykorzystania składników.


Do blaszki z kapustą i ziemniakami wlać wodę.

Na kapuście ułożyć ćwiartki kurczaka posypane przyprawą do kurczaka.

Wszystko dodatkowo posypałam jeszcze majerankiem.


Całość bez przykrycia wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na około 40-60 minut ( grzanie górne i dolne).

Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.


Smacznego.


Ja swoje udka zawsze marynuje dzień wcześniej a gdy daje mięso do mrożenia to przed mrożeniem dodaję przyprawy.

sobota, 3 grudnia 2022

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym


 Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 😍.


Składniki:

100-150g pieczarek

Średniej wielkości cebula

Ząbek czosnku

Śmietana 30%

Sól pieprz do smaku

Masło


Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w pół plasterki.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, drobno posiekać.

Na patelni rozpuścić odrobinę masła, dodać cebulę oraz czosnek, zeszklić.

Po chwili dodać pieczarki, dusić do momentu aż woda odparuje i pieczarki będą miękkie.

Następnie doprawić solą i pieprzem, chwilę smażymy i dodajemy śmietanę.

Zagotować.

Na koniec sos można zagęścić mąka (pomijam).

Dodajemy pietruszkę lub koperek, mieszamy.

Swój sos podałam w towarzystwie klusek śląskich w formie kopytek 😁🤔😉🥰.

Smacznego 🥰

piątek, 2 grudnia 2022

Omlet z humusem


 Omlet z humusem 🥰


Składniki:

2 jajka 

Humus

Ulubione dodatki

(koperek, papryka czerwona).

Masło


Przygotowanie:

Jajka rozbić do miski, przyprawić i dokładnie wymieszać.

Na patelni rozpuścić odrobinę masła i usmażyć omlet z dwóch stron na złoto brązowego koloru.

Wyłożyć na talerz, posmarować humusem, ułoży dodatki i gotowe.

Smacznego

Zapiekanka makaronowa z warzywami i klopsikami z indyka w sosie śmietanowo -koperkowym.


 Zapiekanka makaronowa z warzywami sosem śmietanowo -koperkowym i klopsikami z indyka 😋.

Zapraszam na obiadek 😍.


Składniki:

500g mięsa mielonego z indyka

Opakowanie warzyw na patelnię bez ziemniaków (warzywa po włosku moje ukochane ❤️ cukinia,papryka, marchewka, brokuł, kukurydza, groszek cukrowy)

200ml śmietany 30%

Sól pieprz do smaku 

Koperek

Makaron (bez glutenu) według uznania 

Opcjonalnie mąka do zagęszczenia sosu

Cebula

2 ząbki czosnku

Ser tarty mozzarella 


Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Mięso wkładamy do miski dodajemy do smaku sól, pieprz, mieszamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jak widać na zdjęciu nic się nie rozpadło a nie ma tam jajka, wystarczy dobrze wyrobić mięso).

Na rozgrzanym oleju smażymy mięsko z dwóch stron na złoto brązowego koloru.

Po upieczeniu przekładamy na talerz a na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.

Wszystko chwilę smażymy i dodajemy mieszankę warzyw.

Gdy warzywa są rozmrożone, dodajemy śmietanę, koperek, doprawiamy do smaku,na tym etapie dodajemy również mąkę (ziemniaczana)do zagęszczania sosu.

Sos zagotować.

Tak przygotowany sos mieszamy z makaronem, przekładamy do naczynia żaroodpornego,na górze układamy nasze klopsiki i posypujemy serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180stopni okół 12-15 minut.

Gdy ser się rozpuści i nabierze koloru zapiekana jest gotowa.

Smacznego.


Doprawiamy do smaku według swojego gustu 😉