wtorek, 16 maja 2023

Indyk z zielonym pesto


 Dzień dobry 😘

Dzisiaj kochani mam dla was pomysł na 🦃.

Pierś indyka z zielonym pesto, makaronem z czarnego sezamem i mix warzyw z wody🥰.

Kocham takie obiadki🥰🥰🥰🥰.

Miłego wieczoru 😘


Składniki na 1 porcję:

150g piersi z indyka

Łyżka zielonego pesto

Sól,papryka czerwona i pieprz kolorowy do smaku

Olej rzepakowy 1 łyżka


Przygotowanie:

Mięso z indyka kroimy w paski.

Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy,olej i mieszamy .

Odkładamy na minimum pół godziny.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso, mieszamy i dusimy do miękkości.

Gdy mięso puśćcie soki i będzie miękkie, dodajemy pesto (jeśli jest mało sosu opcjonalnie można dodać odrobinę wody).

Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę dusić.

Ściągamy patelnię z ognia.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🥰



niedziela, 14 maja 2023

Sałatka z makaronem, serem feta i cukinią.


 Szybki obiad czyli makaron z serem feta, cukinią i pomidorami koktajlowymi.

Składniki:

Cukinia 150g

Pomidorki koktajlowe 120g

Ser feta 100g

Makaron penne pełnoziarnisty 70g

Oliwa 10g

Sól i pieprz do smaku

Szczypiorek


Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Ser pokroić w kostkę.

Cukinię myjemy i kroimy w plasterki a następnie w słupki.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Szczypiorek siekamy.

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, wrzucamy cukinię i chwilę smażymy.

Ściągamy z ognia, dodajemy pomidorki oraz resztę oliwy.

Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz.

Na górę układamy porcję sera, posypujemy szczypiorkiem oraz świeżo mielony pieprz kolorowym.

Smacznego.

Indyk z pesto bazylikowym


 Indyk z grilla.

Podany w towarzystwie pesto, orzechów,kaszy i fasolki szparagowej.

Ktoś chętny?

Składniki:

Fasola szparagowa 180g

Indyk 150g

Kasza pęczak 60g

Kilka orzechów (mieszanka)

Pesto z bazylii łyżeczka

Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

Mięso doprawić solą i pieprzem.

Upiec na patelni,w piekarniku lub tak jak u mnie na grillu elektrycznym.

Na upieczone mięso nałożyć cienką warstwą pesto, posypać orzechami i gotowe.

Podajemy z kaszą i fasolką.