Sos z suszonych grzybów idealny do wielu dań obiadowych.

Małe opakowania grzybów suszonych 20g
1-1,5 szklanki wody
Łyżka masła
Sól pieprz lub vegeta do smaku
100-120ml śmietany 30%(pół małego opakowania)
Łyżka maki


Grzyby przekładamy do miski i zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na 30 min. a następnie przelewamy do garnka i zalewamy je częścią wody w której się moczyły ( wodę z dna wylewamy jeśli jest piasek) . Następnie gotujemy do miękkości .
Doprawiamy kto jak lubi solą Vegetą oraz pieprzem.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozpuścić masło i smażymy cebulę z odrobiną soli.
Wszystko przekładamy do garnka z grzybami.
Zagotować.
Na koniec wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką. Wszystko jeszcze raz zagotować i gotowe.
SMACZNEGO

Przepis na placki ziemniaczane:
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/05/placki-ziemniaczane.html?m=1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz