To nic innego jak Norweskie mini pączki.
Są bardzo fajne w smaku i akurat na 2gryzy :-) Polecam
Składniki:
500g mąki pszennej
1 szklanka mleka
10 dag masła
2 opakowania suchych drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
5 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
1/2 łyżeczki kardamonu
olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
Mleko oraz masło rozpuścić w rondelku. Pilnujemy aby mleko się nie zagotowało.
Następnie mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodaj drożdże pastę cukier i kardamon dokładnie mieszamy.
Do miski z suchymi składnikami wlewamy mleko z masłem i dodajemy resztę składników.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy a następnie zagniatamy ciasto.
Przykrywamy miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Kiedy ciasto urośnie wykładamy je na stolnicę oprószoną mąką bierzemy papier do pieczenia wykładamy kawalek ciasta przykrywamy kolejnym kawałkiem papieru i wałkujemy na grubość około 1 cm.
Ściągamy papier do pieczenia i wycinamy kółka kieliszkiem (mają wtedy równy kształt).
Wszystko zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 35 minut.
Po tym czasie rozgrzanym olej do temperatury 170 stopni i smażymy z 2stron na złoto. Gdy wszystko wystygnie posypujemy cukrem pudrem SMACZNEGO.
Ja pastę zamieniłam na ekstrakt waniliowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz