Dziś do rosołu proponuję inną formę makaronu czyli zacierki. :-)
Składniki:
4-5 łyżek mąki pszennej
1jajko
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miseczki dodać szczyptą soli i jajko. Wymieszać wszystko łyżką a następnie ręką wyrobić elastyczne ciasto. Kolejną czynnością chyba najbardziej pracochłonna to skubanie niedużych kawałków ciasta jednocześnie je wałkując. Gotowe zacierki wrzucamy na talerzyk i posypujemy niewielką ilością mąki aby się nie posklejały. Gotujemy w osolonej wodzie. Tak przygotowane zacierki świetnie nadają się nie tylko do rosołu ale również i do zupy np. mlecznej czy pomidorowej.
SMACZNEGO
Do zrobienia tych pysznych zacierek proponuję sobie usiąść ponieważ trochę czasu nam to skubanie zejdzie :-)
Można też iść na łatwiznę i zetrzeć je na tarce . Trzeba je tylko wtedy wsadzić do zamrażarki na 15min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz