Ciasto Pianka
Składniki na spód:
350 g ciastek czekoladowych
120 g masła roztopionego
Ciastka i masło umieścić w blenderze i zmiksować do momentu aż otrzymamy masę o konsystencji mokrego piasku.
Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masą wylepiamy dno i boki formy. Schłodzić przez minimum 20 minut w lodówce.
Składniki na masę:
ok 500ml śmietany 30%
2 białka
szczypta soli
50g cukru pudru
10g żelatyny
pół szklanki wrzątku
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do napęcznienia na ok 5 min. W między czasie ubijamy śmietanę z cukrem oraz białka z solą na puszyste masy. Wszystko delikatnie łączymy. Dodajemy żelatynę chwilę miksujemy i wylewamy na kruchy spód. Odstawiamy do lodówki na około 2-4 godziny najlepiej na noc.
Na wierzchu możemy wylać galaretkę lub podsmażyć truskawkami z cukrem i gdy wystygna polac wierzch.
Ilość cukru kto jak lubi
U mnie jak najmniej
Wierzch ciasta można też udekorować zmiksowanymi owocami robiąc taki mus.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz