poniedziałek, 26 czerwca 2017

Kapusta pod beszamelem

Witam kochani nie wiem jak wy ale ja ostatnio mam jakoś wstręt do mięsa coraz rzadziej po nie sięgam. 
Częściej z mężem jemy warzywa to akurat dobrze :-). 
Dziś dodatkiem do obiadu była kapusta zrobiona inaczej. 
Kapusta biała pod beszamelem zapiekana z serem i tymiankiem :-). 

Składniki:
Główka kapusty
1 łyżka - masła
2 łyżki - mąki
2 szklanki - mleka
1 szczypta - gałki muszkatołowej
1 szczpta - kurkumy
sól
pieprz
150 g - sera żółtego
Tymianek

 Przygotowanie:
Kapustę obieramy z górnych liści i tniemy na ćwiartki. Następnie spinamy ją wykałaczkami lub patyczkiem do szaszłyków aby się nie rozleciały. Wkładamy do gorącej osolonej wody i gotujemy na pół miękko. W międzyczasie robimy beszamelem.Masło roztopić w garnku . Dodać mąkę wymieszać i gdy tylko połączy się z masłem dodać  mleko. Mieszamy energicznie  trzepaczką by nie zrobiły się grudki. Gotować  chwilę aby sos zgęstniał.Doprawić sól pieprz kurkumą i  gałką muszkatołową do smaku (nie wolno z nią przesadzić bo sos będzie nie dobry .) Gdy kapusta jest gotowa odstawiamy do odcedzenia. Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego układamy kapustę i usuwamy z niej wykałaczki polewamy sosem posypujemy serem (u mnie dość sporo bo uwielbiamy) tymiankiem i zapiekamy w 180st około 20-30min. Najlepiej pilnować na bieżąco stopień zrumienienia i twardość kapusty bo piekarniki są różne. Proste prawda .SMACZNEGO

Ja do sosu dodałam jeszcze ząbek czosnku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz