niedziela, 30 lipca 2017

Koktajl z jarmużu


Na pyszny początek dnia polecam koktajl z jarmużu :-)

Składniki:
Garść jarmużu
1/2jabłka
1/2banana
1/2szklanki wody mineralnej niegazowanej
Kilka ziaren granatu(można pominąć)

Przygotowanie:
Jabłko banan pokroić na mniejsze kawałki dodać jarmuż wodę wszystko zmiksować. Przelać do szklanki na górę posypać ziarna granatu. SMACZNEGO

Składniki na 1szklankę

Chilli con care

Chili con care :-) .

Składniki:
1kg mięsa mielonego
2 papryki czerwone
2 puszki pomidorów krojonych
1 puszka kukurydzy
2 puszki czerwonej fasoli
1 duża Cebula
4-5 ząbków czosnku
Oliwa lub olej
Około 200ml wody
Opakowanie przyprawy do chili con care
Majeranek bazylia ostra papryka sól

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek kroimy w drobna kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy mięso mielone i smażymy na wolnym ogniu. Gdy mięso jest gotowe dodajemy pomidory razem z sosem i wodę oraz odrobine bazylii majeranek i przyprawę do chili con care(u mnie całe opakowanie bo lubimy na ostro . Jak powtarzam ilość przypraw to kwestia gustu). Teraz czas na pokrojoną paprykę w kostkę i dusimy około 5min. Fasolę przekładamy na sito płuczemy i dusimy kolejne 5min. To samo robimy z kukurydzą. Jeśli jest za mało pikantne to dodajemy ostrą paprykę a najlepiej 1lub 2 małe papryczki chili razem z pestkami. Wtedy to jest już ogień :-) . Doprawić sola jeśli jest taka potrzeba. SMACZNEGO

Podajemy z chlebem ryżem tortilla tacos lub z paprykowymi nachos tak lubimy najbardziej

Przypraw do tego dania już gotowych jest dość sporo i różnią sie w smaku. Są mniej lub bardziej pikantne tak że trzeba kosztować i dorawiamy stopniowo tak najbezpieczniej.

sobota, 29 lipca 2017

Domowy majonez

Majonez bardzo często używamy do sałatek jajek lub jako dodatek do kanapek.
A może by tak zrobić go samemu w domu.
Polecam.

Domowy majonez :-) 

Składniki:
2 żółtka
Szklanka oleju słonecznikowego
Pół łyżeczki soli
Łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego)
1/3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki ostrej musztardy
Pieprz do smaku


Przygotowanie:
Do miski wbijamy żółtka dodajemy resztę składników (oprócz oleju) i całość dokładnie mieszamy za pomoc miksera na najniższych obrotach.
Cienkim strumieniem dodajemy do masy jajecznej olej i zwiększamy obroty. Mieszamy do momentu aż majonez wchłonie cały olej i uzyska jednolitą kremową konsystencję. 
Gdy jest już gotowy przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki.
SMACZNEGO

By domowy majonez się udał wszystkie składniki powinny najlepiej mieć temperaturę pokojową. Przed użyciem trzeba jajka dokładnie umyć lub sparzyć.

piątek, 28 lipca 2017

Śledzie a'la matias z pieczarkami w pomidorach.

Śledzie a'la matias z pieczarkami w pomidorach. 

Składniki:
6 płatów śledziowych
300 g pieczarek
2 średnie cebule
3 łyżki passaty pomidorowej
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Sól,
2 listki laurowe
Pieprz najlepiej świeżo mielonego
Łyżeczka cukru
3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:
Śledzie moczymy do momentu aż stracą mocno słony smak.
Płuczemy odsączamy i kroimy w paseczki około 1-2cm.
Pieczarki myjemy osuszamy i kroimy w talarki cebulę w piórka i smażymy  na oleju do zrumienienia.
Doprawiamy solą pieprzem gałką i przecierem oraz dodajemy pozostałe przyprawy. Dusimy chwilę pod przykryciem. Następnie studzimy i łączymy z pokrojonymi śledziami. Układamy w słoiku i na minimum 24 godz. do lodówki. SMACZNEGO

Zamiast passaty można użyć zwykłego przecieru.

sobota, 15 lipca 2017

Sałatka z śledzia i buraków

U nas szał na śledzie :-) 
Dla mnie przepyszna sałatka z buraczkami .
Mniam uwielbiam a już nie pamięta kiedy jadłam. Polecam

Składniki:
2 mniejsze buraczki 
1 cebula
2 mniejsze ogórki konserwowe
3-4 śledzie a'la  matjas
1/2 jabłka
Łyżka cytryny
Po łyżce majonezu i śmietany 18%
Pieprz biały według uznania



Przygotowanie:
Buraczki gotujemy studzimy obieramy.
Wszystkie składniki kroimy na dość widoczną kostkę dodajemy majonez śmietanę sok z cytryny pieprz i dokładnie mieszamy.
Zostawiamy najlepiej na noc w lodówce .
Gdy smaki przejdą sałatka gotowa.


SMACZNEGO.



piątek, 14 lipca 2017

Zapiekane hot dogi


Dzień dobry :-) kochani 
Zapiekane hot dogi to moja propozycja na dzisiaj. Miłego oraz spokojnego dnia życzę.

Składniki:
4 bułki na hot dogi
4 parówki 
4-6 ćwiartki ogórka curry lub zwykłe ogórki konserwowe
Kawałek papryki czerwonej
Ketchup dobrej jakości (u mnie pikantny 2łyżeczki)
Musztarda łagodna (u mnie 1łyżeczka)
Kilka pokrojonych oliwek (można pominąć mi zostały więc dodałam :-))
Ser tarty według uznania
Przyprawa do pizzy

Przygotowanie:
Bułki wyjmujemy z opakowania i na środku wycinamy pod skosem miejsce na parówki.
Parówki obieramy z osłonek i umieszczamy w bułce. Do miski dodajemy musztardę ketchup pokrojone w kostkę paprykę oraz ogórki mieszamy. Układamy na górze przygotowanych wcześniej bułek. Posypujemy serem oraz ziołami. Zapiekamy 15-20 minut aż ser sie rozpuści a bułki będą chrupiące w 160st. SMACZNEGO

Ryba w cieście

Ostatnio na obiad była moja ulubiona ryba w cieście. Uwielbiam

Składniki:
3 filety ryby sola
2łyżki mąki
Jajko
50ml wody lub mleka
Pietruszka zielona według uznania (2-3cm)
Sól pieprz

Przygotowanie:
Rybę rozmrozić osuszyć na ręczniku papierowym.
Do miski dodajemy pozostałe składniki ma wyjść dość gęste ciasto naleśnikowe( ciasto ma się trzymać na rybie a nie po niej spływać jeśli będzie znowu za gęste to też nie dobrze).
Każdy kawałek ryby moczymy w cieście i pieczemy na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami .



                              SMACZNEGO.

Do ciasta można dodać odrobinę proszku do pieczenia.

czwartek, 13 lipca 2017

Turban sułtana

Kasia dziś była na zakupach i dojrzała ciasto filo a że dawno nie było no to są :-).
Ciacho o nazwie Turban sułtana.
Jak dla mnie bardzo słodkie ale mniej cukru więcej cytryny i jest dobrze.
Do popołudniowej kawy pycha.
Polecam

Składniki: 

Ciasto filo ( u mnie 5 arkuszy wykorzystałam tylko połowę reszta do zapiekanki)
100 g masła
100 g orzechów pekan
( mogą być włoskie a nawet powinny)
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu


Na syrop:
100g cukru
Kawałek kory cynamonu
(ewentualnie na czubku cynamon w proszku)
2 łyżki soku z cytryny 
1 goździk
Pół szklanki wody

Przygotowanie:
Ciasto filo wyjmujemy z opakowania a masło roztopić .
Cukier z wodą i korą cynamonu umieścić w garnku i zagotować.
Dodajemy sok goździki zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.
Orzechy posiekać i włożyć do miski dodać cukier cynamon i wymieszać.
Na blacie układamy pojedynczo płaty ciasta filo i smarujemy masłem.


Wzdłuż dłuższego boku posypać płat przygotowaną mieszanką z orzechów i cynamonu (około 2 łyżki na płat).


Następnie zwijamy w rulon i skręcamy
(tak jak wykrecamy ręcznik lub mokre ścierki. Porównanie nie bardzo ale chyba wszyscy wiedzą o co chodzi).
Formujemy coś na wzór ślimaka.


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układamy na niej wcześniej przygotowane ciacho.
Ciastka można ułożyć ciasno obok siebie ponieważ nie rosną.
Wierzch smarujemy resztą masła i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st.


Pieczemy do momentu uzyskania złoto brązowego koloru około 20-25minut.
Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Zostawiamy do wystudzenia.
SMACZNEGO


Jak już wcześniej pisałam u mnie tylko pół ciasta wykorzystałam więc składniki zmniejszyłam o tą ilość jeśli będziemy robić z całego ciasta składniki razy 2. 
Czyli masła 200g orzechów 200 itd tylko cukru więcej.
W oryginalnym przepisie na 11 arkuszy ciasta jest 300g cukru w sosie i łyżka soku z cytryny .



środa, 12 lipca 2017

Domowe frytki

Frytki idealne to chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku aksamitne pyszne. Niestety nie mam za dużo czasu na zabawy w kuchni i rzadko je robię no chyba że w weekend 😝. Są trochę pracochłonne bo trzeba je robić kilkoma etapami ale warte zachodu.

Składniki:
Ziemniakami dowolna ilośc (zwykłe kupione w  warzywniaku )
Olej

Przygotowanie:
Jak kroimy ziemniaki na frytki wszyscy wiedzą ale w roli przypomnienia na plastry i w słupki(grubość jaką lubimy u mnie dość grubo takie frytki pamiętam robione przez babcię Wande).
Pokrojone ziemniaki wrzuć na kilka minut do zagotowanej gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru.
Olej musi być mocno rozgrzany ale nie tak aby sie palił i dymił. Ziemniaki wyjmujemy z wody i osuszamy za pomocy papierowego ręcznika.
Ziemniaki wkładamy  do nagrzanego oleju.
Trzeba chwilę odczekać aż frytki wypłyną na powierzchnię i wyjąć z oleju (w tym momencie zamknęły się pory w ziemniakach i dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do środka ). 
Teraz trzeba odczekać kilka chwil aż tłuszcz ponownie sie nagrzeje.
Czas na drugi etap smażenia  włóż frytki ponownie do garnka z gorącym olejem i smaż do uzyskania złotego koloru.
Gotowe frytki przekładamy na ręcznik papierowy. Gdy wchłoną nadmiar tłuszczu przekładamy na talerz posypujemy solą i zajadać się można pysznym smakiem domowych frytek. SMACZNEGO 

Ja te frytki przygotowuje wcześniej czyli zagotuje wodę wrzucam wyciągam smażę wstępnie i tyle a gdy zbliża sie pora obiadowa to smażę na złoto tak jak w tym przypadku . Oj głodna się zrobiłam 😉

wtorek, 11 lipca 2017

Kulki ryżowe

Kulki ryżowe z białą kiełbasą to świetny pomysł na małą przekąskę.

Składniki:
200g ryżu 
100g startego sera
1jajko
Biała kiełbasa lub inny dodatek np. Salami kurczak wędzony szynka kto co lubi
Tarta bułka 
Sól pieprz 

Przygotowanie:
Ryż gotuje w osolonej wodzie około 15min następnie zdejmuje z gazu i pod przykryciem zostawiam na jakieś 10-15min (robię podobnie jak do sushi ryż luz nie w woreczku ). Gdy ryż jest miękki ale nie rozgotowamy dodaje ser pokrojoną kiełbasę przyprawy(u mnie vegeta) mieszamy i na sam koniec do lekko ostudzonej masy jajko. Po chwili formuje kulki i obtaczamy je w tartej bułce.


Smażymy na oleju na złoty kolor. 
Układamy je na ręczniku papierowy aby wchłoneły nadmiar tłuszczu.
SMACZNEGO 

Pamiętajmy na szklankę ryżu 2 szklanki wody.
Ważne też jakiego ryżu używamy najlepiej taki co się będzie dobrze kleić.

środa, 5 lipca 2017

Karbinadle

Witam kochani dziś przygotowałam dla was coś z kuchni śląskiej.
Kiedyś robione bardzo często na Śląsku dziś już trochę zapomniane.
Karbinadle nie mylić z Karminadlą
chociaż robi je się bardzo podobnie z tą różnicą że do karbinadli dodajemy śledzika.
No to co zaczynamy.
Zapraszam


Składniki:
400-500g mielonego mięsa
(U mnie łopatka)
1 płat śledzia
1 bułka kajzerka
1 cebula
Jajko
Sól pieprz
Mleko lub woda
Mąka
Smalec lub olej


Przygotowanie:
Zaczynam od namoczenia przez około godziny śledzia.
Gdy śledź jest już gotowy wyciągamy go i siekamy nożem.
Następnie do miski dodajemy bułkę i moczymy ją aż zmięknie
( bułka musi być czerstwa).
Odciskamy i dodajemy do miski z śledziem.
Mięso mielimy w maszynce a cebulę kroimy w kostkę .
Dodajemy przyprawy według uznania ja soli już nie dodaję lub odrobinę pamiętajmy że jest juz tam słony śledź.
Wbijamy jajko i wszystko mieszamy dokładnie.
Formujemy małe kotleciki .
Obtaczamy w mące


Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto brązowy kolor.

Podajemy z ziemniakami i dodatkami np. Mizeria surówka lub panczkraut.
SMACZNEGO.

Ten drugi kotlet to karminadla ale o niej później

wtorek, 4 lipca 2017

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński z przepisu mojej bardzo dobrej koleżanki Ludmiły.
Jest przepyszny a następnego dnia jeszcze lepszy. Oczywiście kasia musiała jak zawsze dodać coś od siebie :-) Miłego dnia kochani

Składniki:
6 buraków średniej wielkości
(Mogą to też być buraki z słoika często tak robię idąc na łatwiznę)
2 średnie marchewki
Pietruszka
1/2 selera
2 średnie ziemniaki
Garść pokrojonej kapusty białej 
Koperek
Vegeta pieprz
2 łyżki octu ( Jeśli używamy buraki z słoika octu już nie dodajemy)
6 szklanek wody
Opcjonalnie 200g mięsa mielonego 
Śmietana 30% według uznania

Przygotowanie:
Buraki zetrzeć na dużych oczkach.
Marchew pietruszka oraz seler pokroić w kostkę. Do garnka wkładamy warzywa zalewamy wodą i doprawiamy Vegeta pieprz.
U mnie dziś bez ale na tym etapie z mięsa mielonego formujemy małe kulki i wszystko razem gotujemy. 
Gotujemy do momentu aż warzywa będą pół miękkie (ja użyłam szybkowar więc mi to zajęło 5 minut). Teraz dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kapustę i dalej gotujemy.. 
Gdy warzywa są już miękkie dodaję ocet koperek mieszam chwilę gotujemy i dodaję śmietany. Ściągamy z pieca podajemy z jajkiem.
SMACZNEGO

Warzywa muszą być całkowicie przykryte wodą.

Ogórki w curry

Były już ogórki na ostro w musztardzie kurkumie a dziś ogórki curry.Pycha😍

Składniki:
2 kg ogórków
1.5 cebuli
1.5 łyżki soli
Po 1.5 szklanki wody octu i cukru (u mnie octu mniej jak juz wiecie wole bardziej słodkie trzeba próbować )
po 4 łyżeczki curry słodkiej papryki
Kilka ziaren pieprzu i gorczycy.

Przygotowanie:
Ogórki myjemy i kroimy na ćwiartki dodajemy soli mieszam i odstawiam na ok. 3 godziny.
Przygotowujemy zalewę czyli do garnka dodaje wodę z octem i cukrem oraz przyprawy zagotowujemy mieszamy i odstawiam. W między czasie układam ogórki w słoiczkach.
Wszystko zalewamy zalewą zakręcamy i pasteryzuję ok. 10-15 minut.SMACZNEGO

poniedziałek, 3 lipca 2017

Kurczak marynowany w sosie teriyaki



Kurczak marynowany w sosie teriyaki.
Bardzo prosty i smaczny przepis.
Polecam

Składniki:
4 pałki z kurczaka
2 łyżki sosu teriyaki
1 cm korzenia imbiru
Sól pieprz
Opcjonalnie chilli

Przygotowanie:
Kurczaka myjemy osuszamy i przekładamy do miski.
Dodajemy sos sól pieprz oraz starty imbir.
Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy na minimum 3 godziny.
Po tym czasie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego.


Piekarnik nagrzewamy do 180st. i pieczemy około 40-50 minut często podlewając sosem z dna naczynia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami
U nas sałata w śmietanie oraz sprężyny z ziemniaka.
SMACZNEGO


To danie można też przygotować w garnku.

Przepis na ziemniaczane spirale.
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/07/ziemniaczane-spirale.html?m=1

niedziela, 2 lipca 2017

8 Przepisów na sałatki

Bardzo prosta i smaczna sałatka z sałaty jajek i pomidorków. Wystarczy zaledwie chwila aby mieć pyszny dodatek do obiadu. :-)

Składniki:
1/2  Średniej sałaty lodowej
3 Jajka na twardo
8 Pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki(malinowe czy inne też się nadają)
Kiełki pora według uznania
Majonezu według upodobań (u mnie 1łyżka warzywa mają być lekko otulone majonezem a nie w nim pływać tak lubimy najbardziej :-))
sól, pieprz

Przygotowanie:
Sałatę targamy na mniejsze kawałki dodajemy pokrojone w dużą kostkę jajka i pomidory oraz majonez mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz i dekorujemy wierzch sałatki kiełkami oraz kilkoma pomidorkami i jajkiem (to juz zależy od nas jaki będzie efekt końcowy). SMACZNEGO


Witam kochani :-) 
Dziś na śniadanie brak chleba wiec z jego resztek powstała mega pyszna sałatka z pora .

Por
Pomidor
Ser
Kilka liści bazylii
Pietruszka zielona i Majonez (według uznania)
Sól pieprz
Chleb

Chleb kroimy na małe kwadraty i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy grzanki na złoto i przekładamy na ręcznik papierowy.
Pomidor i ser w kostke a por kroimy w pół plastry . Wrzucamy wszystko do miski (oprócz grzanek) dodajemy bazylię pietruszkę majonez doprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz posypujemy grzankami. Podajemy w towarzystwie np. kiełbaski kotleta lub bez niczego :-). SMACZNEGO

Nie podaję dokładnej ilości składników ponieważ sałatka była robiona z resztek :-)
Ale gdyby ktoś koniecznie chciał to:
 pół pomidora 
 10cm pora około 
2plastry sera 
4liście bazylii
3cm pietruszki 
2 małe kromki chleba
Na czubku łyżki majonez :-) Miłego dnia


Szybka sałatka z mortadeli w koszyczku z jabłka. Ładnie sie prezentuje na stole i pasuje do praktycznie każdego rodzaju sałatki. Napewno spodoba sie taka forma podania waszym gościom.:-)

Ok 500g mortadeli
1średnia cebula
Ogórek kiszony 
2-3jajka ugotowane na twardo
Majonez (według upodobań) 
Sól pieprz

Mortadele cebule ogórek i jajko kroimy w kostkę. Doprawiamy solą pieprzem i majonezem mieszamy i gotowe można zajadać. U nas w domu tak przygotowaną sałatke jadło się na świeżej bułce do dzisiaj tak jem :-).SMACZNEGO

Można dodać też kukurydzę lub groszek

Koszyczek z jabłka

Jabłka około 4-6szt.
Nóż 

Jabłko przecinamy  około 3cm od gory. Z dolnej większej części łyżką wydrążyć środek w jego miejsce dodamy sałatkę. W górnej części wycinamy trójkąty i tak na około tworząc coś na wzór korony .  Można to zostawić na tym etapie lub pomiędzy trójkątami zrobić ozdoby coś na wzór łezki :-) I co podoba się


Został mi kawałek kurczaka więc powstała sałatka z kapusty pekińskiej :-)

Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
1/2 ogórka zielonego
Papryka czerwona
Puszka kukurydzy
Pierś z kurczaka 
Kawałek sera żółtego
Sól pieprz
Majonez

Przygotowanie:
Kapustę pekińską myjemy i siekamy wkładamy do miski. Dodajemy pokrojony w pół plastry ogórek oraz papryke ser i kurczaka pokrojonego w
kostkę. Wsypujemy kukurydzę dodajemy majonez przyprawy i mieszamy . Można również użyć kurczaka wędzonego. SMACZNEGO


Szybka sałatka z makaronem😍

400gr Makaronu ( u mnie rurki )
Puszka kukurydzy 
Papryka czerwona i zielona pokrojona w kostke 
1 pomidor 
1/2 ogorka zielonego 
Ser żółty (kilka plasterków) 
100gr szynki
Majonez 
1 Jajko gotowane na twardo 
Dowolne przyprawy (u mnie wegeta magi bazylia )

Wszystkie składniki kroimy w kostkę 
Makaron gotujemy do miękkości odcedzamy studzimy 
Z kukurydzy wylać wode 
Wszystkie składniki wymieszać z soba doprawiamy pod siebie i swoje smaki dodajemy majonez mieszamy i gotowe 
Odstawić do lodówki na ok godz SMACZNEGO


Szałot i francki 😍😍😍😍😍😍😍
Inaczej sałatka ziemniaczana 
Duet który gościł na niejednym śląskim stole podczas urodzin chrzcin komuni itd.

4marchewki
2pietruszki 
Seler
Ok 5 ziemniaków 
2 średnie ogórki kiszone 
Kiełbasa
2jajka
Puszka kukurydzy 
Cebula srednia
 Jabłko
Majonez 
Przyprawy 

Do garnka dodajemy marchewki,pietruszki,seler ziemniaki nie obieramy. Gotujemy do miękkości . Do miski kroimy kiełbasę np. toruńska w drobna kostke oraz jabłko cebule ogórek kiszony ugotowane jajka na twardo i wystudzone warzywa (obrane po wystudzeniu) 
Dodajemy kukurydzę oraz jak ktoś lubi groszek zielony. Oczywiście majonez doprawiamy u mnie na tym etapie tylko pieprz . Mieszamy i odstawiamy do lodówki na parę godzin u mnie zawsze na noc. Następnego dnia kosztujemy i ewentualnie doprawiam sola. Nie robie tego wcześniej ponieważ ogórki sa słone ,lepiej doprawić niż przesolić 😜SMACZNEGO


Zostało mi trochę kaczki z obiadu,za mało na jutro 
Wiec na kolacje mamy sałatkę 😍

1 opakowanie Mix sałat z marchewką 
2jajka 
Pierś z kaczki 
Pomidor ogórek 
Ser lazur 
Oliwa z suszonych pomidorów z pestkami dyni 
Kilka plastrów boczku wędzonego


Na sałatę ukladamy pomidor, ogorek, jajka pokrojony w cwiartki, ser w kostke pierś kaczki pokrojona w dość duże paski Boczek przesmażyć na patelni i ułożyć na sałatce Wszystko doprawic solą i pieprzem polać oliwa z pestkami i gotowe SMACZNEGO

Tak na szybko :-)

1/2 Średniej sałaty lodowej
3 Jajka na twardo
8 Pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki(malinowe czy inne też się nadają)
100g szynki
Starty żółty ser według uznania
Majonezu według upodobań (u mnie 1łyżka warzywa mają być lekko otulone majonezem a nie w nim pływać tak lubimy najbardziej :-))
sól, pieprz

Sałatę targamy na mniejsze kawałki dodajemy pokrojone w dużą kostkę jajka szynkę i pomidory oraz majonez mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz i dekorujemy wierzch sałatki żółtym serem oraz posypujemy ziołami prowansalskimi. SMACZNEGO



Ziemniaczane spirale

Ziemniaczane spirale to fajny pomysł jako ciekawy dodatek do obiadu lub jako mała przekąska.
Takie chipsy na patyku możemy przygotować samemu w domu i to bez większej filozofii  :-)
Ja mam do tego specjalny nożyk do kupienia w sklepie lub na targu.
Można też te małe cudeńka przygotować za pomocą zwykłego noża.
Zapraszam

Składniki:
Ziemniaki
Ulubione przyprawy


Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy nie jest konieczne obieranie ze skórki.
Następnie nadziewamy na patyczek do szaszłyków .
Tak przygotowanego ziemniaka bierzemy w dłoń i za pomocą noża lekko pod kątem nacinamy plasterki.



Kiedy już mamy w ten sposób pokrojonego ziemniaka do końca rozciagamy go na patyczku tworząc spiralę.
I teraz są dwa sposoby przygotowania go dalej.


Sposób nr.1 to w piekarniku:

Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem układamy nasze spirale.
Posypujemy przyprawami u mnie przyprawa do ziemniaków sól i pieprz.


Za pomocą pędzelka smarujemy nasze ziemniaki olejem lub po prostu jeśli pędzelka nie posiadamy skrapiamy oliwą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st. około 30 minut.
Oczywiście ziemniaki podczas pieczenia sprawdzamy co jakiś czas.

Sposób nr. 2 na głębokim oleju:

Przygotowane ziemniaki wrzucamy na głęboki rozgrzany olej i smażymy kilka minut aż nabiorą złocistego koloru.
Wyciągamy i odkładamy na ręcznik papierowy.
Posypujemy przyprawami i gotowe.
Ja takie ziemniaki podałam w towarzystwie sałaty z śmietaną i kurczakiem.
SMACZNEGO


Gdy robiłam nacięcia musimy czuć patyczek wtedy będziemy mieć pewność ze ziemniaki są pokrojone do końca i ładnie nam się rozciągną.
Sposób nr.2 wolę bardziej :-)

sobota, 1 lipca 2017

Ogórki w musztardzie

Dzień dobry kochani 😀
 Kolejna partia ogórków zrobiona
Tym razem w musztardzie jedne z moich ulubionych. Robione wczoraj więc do konca nie przeszły jeszcze ale i tak są oj MNIAM

Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
1 litr wody
250 ml octu 10%
5 łyżeczek musztardy sarepskiej (najlepsza można użyć jaką sie ma z miodowa tez sa dobre )
1,5 szklanki cukru(u mnie ciut więcej wolę bardziej na słodko trzeba kosztować) 
2 łyżki soli
gorczyca czosnek ziele angielskie 

Przygotowanie:
Woda ocet cukier musztardę i sól mieszamy w garnku zagotować i wystudzić .
Ogórki myjemy obieramy(ja część z nich nie obierałam smaku to nie zmienilo wersja dla leniwych 😜 a nawet sa bardziej chrupiace ) i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy w słoikach i dorzucamy do każdego po parę ziaren gorczycy ziela angielskiego i po ząbku czosnku. Zalewamy wystudzoną zalewą mocno zakręcamy i pasteryzujemy od zagotowania około 5 minut. Po wyjęciu z wody słoiki układamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.SMACZNEGO


Z tej porcji wychodzi 8słoików średnich takich po burakach 420g.