sobota, 5 sierpnia 2017

Kogel-mogel

Kogiel mogiel lub kogel mogiel to prosty deser z surowych żółtek utartych z cukrem na puszystą masę.Deser pojawił się  w Polsce w XVII wieku i jego receptura jest prawdopodobnie pochodzenia żydowskiego. Stał się bardzo popularny w okresie międzywojennym i w latach PRL-u gdy na półkach sklepowych słodycze nie były łatwo dostępne. Dziś już raczej zapomniany ale warto ten przepis przypomnieć. W moim rodzinnym domu kogel-mogel był obowiązkowo robiony w każdą niedzielę. Oczywiście ręcznie ucierany przez mojego ojca :-).  


żółtka
 cukier (dwie łyżeczki na każde żółtko)

Żółtka utrzeć energicznie z cukrem do uzyskania gładkiej jednolitej masy bez kryształków cukru.
Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera.
Kogel-mogel podzielić na 2część i do jednej z nich dodać kakao.
(Na 2 żółtka 1 łyżka)
Układamy w kieliszkach na spód wersja kakaowa na górę biała.
Wierzch można udekorować kawą.
Taką wersję lubimy najbardziej.
Za pomocą patyczka do szaszłyków lub widelca można też zrobić wzorek.
SMACZNEGO

Kakao gorzkie dodałam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz