środa, 2 sierpnia 2017

Zupa krem pieczarkowo-paprykowy

Dzień dobry dla tych co już nie śpią mam propozycję na dzisiejsze pierwsze danie.
 Krem z pieczarek i czerwonej papryki.
Nasza rodzina oszalała na jej punkcie.


Składniki:

700g pieczarek
0,7 l bulionu drobiowego
Duża cebula
4 łyżki masła
Papryka czerwona
100 g śmietany z kartonika np.12%
Sól pieprz
Pietruszka zielona


Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy obojętnie jak bo zupa i tak będzie zmiksowana. Cebulę  siekamy a paprykę myjemy usuwamy gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
W rondlu roztapiam masło dodaję pieczarki paprykę i cebulę dusić pod przykryciem 10 minut.
Dodajemy wywar pietruszkę gotujemy 15 minut.
 Następnie dodajemy śmietankę i miksujemy zupę blenderem na gładką masę.
Zupę podajemy z grzankami i drobno pokrojoną papryką. SMACZNEGO

Do zupy można dodać 2łyżki mąki przed zalaniem ich bulionem (bulion wtedy musi być goracy ). Ja tego nie robię .
Dziś wersja bez śmietany za dużo ostatnio jej używam :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz