środa, 20 września 2017

Zakręcone kiełbaski

Jakiś czas temu przygotowałam takie kiełbaski pierwszy raz na kolację.
I nam przypadły do gustu☺
Takie zakręcone kiełbaski to nie tylko fajna propozycja podania ale również pyszny dodatek do np. smażonych ziemniaków .


Składniki:
Dowolną  ilość kiełbasy np. Toruńskiej
Patyczi do szaszłyków 
Jajko 
Tarta bułka 
Olej do smażenia 
Sol pieprz 


Kiełbaski nadziewamy na patyczki.
Zaczynając od góry nacinamy kiełbaski nożem na około tworząc spirale(nóż musi dotykać patyczka) 
Po nacięcia na patyku rozciągnąć kiełbaski tworząc spirale.
Jajko roztrzepać widelcem dodać przyprawy .
Panierujemy w jajku i tartej bułce po czym smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju .
Ściągamy patyczek .
Podajemy z ketchupem lub ulubionym sosem u mnie słodko pikantny. SMACZNEGO





wtorek, 19 września 2017

Rosyjska zupa Szczi

Przyszła mi ochota na jakąś pyszną zupkę.
W poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na zupę o nazwie SZCZI jest to danie z kuchni rosyjskiej. Zupa najczęściej podawana jest z kaszą gryczaną lub pierożkami z dodatkiem warzyw lub grzybów .
Głównym jej składnikiem jest kapusta kiszona lub słodka.
Ze względu że raczej lubię w zupie dodatek jakiegoś mięsa lub kiełbasy przygotowałam moją wersję właśnie z kiełbasą.
Zupka jest przepyszna to taki kapuśniak z dodatkiem śmietany i przecieru pomidorowego.
Polecam.


Składniki:
300-350g kapusty kiszonej
ok. 1-1,5 l rosołu
1 marchewka
1 pietruszka
2 cebule
4 łyżki masła
90g koncentratu pomidorowego
Sól pieprz
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
Śmietana kwaśna 18%
Natka pietruszki


Przygotowanie:
Kapustę opłukać odcisnąć i pokroić .
W garnku rozpuścić 3 łyżki masła dajemy kapustę i chwilę razem smażymy .
Następnie podlewamy szklanką rosołu i przykrywamy. Dusimy około 5 minut.
Po tym czasie zmniejszamy płomień dolewamy litr bulionu dodajemy liść laurowy ziele kilka ziaren zgniecionego pieprzu  i gotujemy ok 35 minut od czasu do czasu mieszając.
Pozostałe warzywa kroimy w kostkę i smażymy na łyżce masła.
Teraz dodajemy do nich przecier i smażymy razem chwilę.
Podlewamy odrobiną zupy i całość dodajemy  do garnka z kapustą.
Jeśli jest taka potrzeba uzupełniamy rosołem jeśli zupa jest za gęsta.
Gotujemy kolejne 15-20 minut( lubie gdy warzywa są takie twardsze). Na koniec doprawiamy ewentualnie pieprzem i solą.
Zupę przelewamy na talerz  dajemy kleks śmietany i posypujemy posiekaną pietruszką.
Ja podałam w towarzystwie chleba.
SMACZNEGO



W oryginalnej wersji była jeszcze łyżka musztardy rosyjskiej.
Ja jej nie dodałam ponieważ zupa i tak jest dość kwaśna. Danie inspirowane podróżą 3 Kuchnia krajów słowiańskich 2017

poniedziałek, 18 września 2017

Krupnik

 Zupa Krupnik

Składniki:
Około 1.5 l wody
Mięso wieprzowe ( żeberka łopatką u mnie schab około 400g)
Marchew
Pietruszka
Kawałek selera
2 małe ziemniaki
Liść laurowy kilka kulek ziela angielskiego
Vegeta pieprz 
Pietruszka zielona 
1/3 szklanki kaszy jęczmiennej


Przygotowanie:
Mięso kroimy w dość widoczną kostkę(jeśli mamy żeberka gotujemy w całości) wkładamy do garnka zalewamy wodą dodajemy vegety ziele zgniecione ziarna pieprzu oraz liść.
Gotujemy na małym ogniu około 30-40 min.
Warzywa obieramy myjemy kroimy w kostkę i oprócz ziemniaków dodajemy do wywaru.
Gotujemy około 7-10minut następnie dodajemy ziemniaki oraz kaszę.
Gotujemy do miękkości na koniec wrzucamy posiekaną pietruszkę. SMACZNEGO


Mięso z żeberka obieramy i dodajemy do zupy.

niedziela, 17 września 2017

Ciasteczka z tartej bułki

Kochani dziś mam dla was przepis na pyszne i dość ciekawe ciasteczka.
Nie miałam mąki więc kolejny raz powstało coś słodkiego z starego pieczywa.
Ciastka coś na wzór ciasta z chleba z wiśniami ale wzbogacone o kakao i orzechy.
Wyszło pysznie polecam brzegi są pysznie chrupiące a środek miękki.


Składniki:
200 g bułki tartej
3 łyżki cukru (w orginale 90g)
2 jajka
3 łyżki mleka
4 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki posiekanych orzechów pekan lub włoskich
2-3 łyżki kakao
Dodatkowo wiśnie w spyrytusie lub z kompotu  ( u mnie takie i  takie ok. 20 szt)



Do miski dodajemy jajka cukier i chwilę ubijamy.
Następnie dodajemy mleko olej kakao orzechy oraz proszek do pieczenia chwilę jeszcze ubijamy. Gdy składniki są wymieszane dodajemy tartą bułkę posiekane wiśnie  i wszystko energicznie mieszamy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni .
Łyżeczką nabieramy ciasto a następnie w dłoniach formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego na koniec spłaszczamy ją dłonią lub łyżka i ładnie formujemy okrągłe ciasteczka nie mogą być grubsze niż 1 cm.
Układamy na blaszce i pieczemy ok. 10 minut. Kiedy ciastka się upieką piekarnik wyłączyć i  pozostawić w nim ciasteczka aż do wystudzenia.
Warto jednak kontrolować czy na pewno nic się nie dzieje. Następnie posypujemy cukrem pudrem . SMACZNEGO




Wiśni można pominąć a dodać np. migdały lub więcej orzechów.

sobota, 16 września 2017

Żebroczka

To regionalna potrawa kuchni Śląskiej  konkretnie pochodzi ona z Wisły.



Legenda głosi że żebrak który ponoć przygotował tą potrawę chodził on od domu do domu by zebrać jakieś pożywienie gdy zaś udało mu się zdobyć kilka produktów to zrobił on właśnie taką zapiekankę.
Potrawa trochę przypomina inne ziemniaczane specjały z różnych regionów kraju takie jak babka ziemniaczana czy kiszka.  

Składniki:
1,5 kg ziemniaków
3/4 szklanki ryżu
0,5-0,8 kg boczku wędzonego mięsa kiełbasy lub słoniny (u mnie 350g boczku wędzonego 270g kiełbasy łowieckiej oraz resztki z lodówki ) 
450 ml gorącego mleka
Sól pieprz kminek majeranek
Cebula
2-4 ząbki czosnku




Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 
Ryż ugotować i odcedzić. 
Cebulę obieramy kroimy w kostkę i zrumienić na patelni wszystko dodać do ziemniaków. 
Następnie na tej samej patelni smażymy boczek kiełbasę czy co tam mamy. 
Razem z tłuszczem dodać do ziemniaków. 
Teraz czas na ryż i gorące mleko oraz  zgniecione ząbki czosnku.
Wszystko doprawić według uznania solą  pieprzem dodać kminek i łyżeczkę majeranku.
Ja również dodałam pieprz czosnkowy.
Całość wymieszać i wylać na blaszkę. 
Zapiekać w 200 stopniach przez około 60 minut aż brzegi staną się chrupiące, a całość nabierze złoto brązowego koloru.
SMACZNEGO.


Mięso do tej potrawy powinny być odpowiednio tłuste co zapewni potrawie odpowiednią konsystencję. Spotkałam się też z tym że co poniektórzy używają do tej potrawy oprócz boczku również mięsa z rosołu .
Uważajmy z solą ponieważ wędliny które używamy do tej potrawy są już dość słone.
Jeżeli chodzi o pieczenia trzeba je kontrolować w oryginalnym przepisie czas pieczenia to 70-90 min. U mnie zapiekanka po 60min. była gotowa .


Kto był chociaż raz w Wiśle to zna tego misia.
Miś oraz fontanna znajdują się w parku niedaleko centrum.


Kuchnia krajów słowiańskich 2017

Danie inspirowane podróżą 3 Danie inspirowane podróżą 3

niedziela, 10 września 2017

Ziemniaczki z piekarnika

Kochani oto przepis na ziemniaki z piekarnika.
Kilka osób pytało o niego wiec jest.
Ziemniaczki świetnie pasują do wielu dań np. tradycyjnego schabowego jak i do kaczki.
Polecam.

Ziemniaki
Oliwia olej lub masło
Sól
Pieprz czosnkowy
czerwona słodka papryka
dowolne zioła ( u mnie oregano)


Ziemniaczki dokładnie szorujemy .
Polecam użyć ziemniaków o jednakowej wielkości (najlepiej małych lub średnich czas pieczenia będzie krótszy).
Ziemniaczki kroimy w talarki tylko nie do końca.
Spód ziemniaka ma być w całości .
Do tej czynności użyłam dużej łyżki stołowej.
Pomogła mi w tym żeby nie przekroić ziemniaka np. na pół.
Delikatnie je rozchylić coś na wzór wachlarza.
Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Masło rozpuścić w rondelku dodać przyprawy (oprócz soli ) wymieszać i za pomocą pędzelka posmarować wierzch i między nacięciami.
Pieczemy około 45 minut (mniejsze ziemniaki) w 180 st. aż do zrumienienia ( góra-dół). Po upieczeniu posypałam solą. SMACZNEGO

Podczas pieczenia najlepiej jeśli będziemy kontrolować ziemniaki w piekarniku ponieważ piekarnik piekarnikowi nie równy.


wtorek, 5 września 2017

Bułeczki z masłem czosnkowym nadziane serem i kabanosem

Bardzo szybkie w przygotowaniu i idealne na kolację pyszne faszerowane bułeczki.
Wszyscy mają faszerowane chlebki a ja nie😜
Polecam kochani kto nie jadł niech spróbuje.


2-3szt. Bułki pszennej najlepiej z dnia poprzedniego
150g masła
150g startego sera (gouda mazdamer a najlepiej mozzarella)
Pietruszka zielona według uznania
2-3 ząbki czosnku
2 kabanosy wieprzowe lub salami 
Sól pieprz
Odrobina papryki czerwonej 


Pieczywo ponacinać ostrym nożem najpierw poziomo a potem pionowo tak żeby powstała kratka trzeba uważać aby nie przeciąć spodu bułki. 
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
W rondelku rozpuścić masło dodać czosnek i zeszklić. Następnie zdejmujemy z ognia dodajemy pietruszkę sól przyprawy  i wszystko dokładnie mieszamy.
Pomiędzy nacięcia naszego pieczywa wlewamy masło ziołowe (4 łyżki zostawić na później).
Teraz pomiędzy nacięcia dodajemy ser oraz kabanosy. Resztą masła polej bułki .
Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-180st. i pieczemy około 10-15 minut aż ser się rozpuści a bułka będzie chrupiąca. Pilnujemy oczywiście czasu podczas pieczenia aby bułek nie przypalić.
SMACZNEGO




poniedziałek, 4 września 2017

Crostata

Crostata czyli tarta z owocami.

Ciasto:
125 miękkiego masła
3 łyżki cukru
1 jajko
200 g (1,5 szklanki) mąki pszennej + mąka do podsypania
szczypta soli

Nadzienie:
Ulubione owoce ja użyłam tym razem sezonowych -
200g malin
100g borówek amerykańskich
150g czerwonej porzeczki
1 obrana i pokrojona na plastry morela
2 łyżki cukru
sok wyciśnięty z 1/2 ćwiartki cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania ciasta
trochę cukru do posypania na górę ciasta



Na początek zaczynamy od wyrobienia ciasta.
Z podanych składników wyrabiamy gładkie​ jednolite ciasto .Jeśli ciasto nie ma mocno zwartej struktury dodać 1-2 łyżki mąki, przełożyć na blat i kilka razy zagnieść.Gotowe ciasto włożyć do worka foliowego lekko rozpłaszczyć by zrobił się gruby placuszek i chłodzić w lodówce przez około godziny.

Owoce przełożyć do miski wsypać cukier i mąkę wlać sok z cytryny wszystko delikatnie wymieszać.


Ciasto wyjąć z lodówki oprószyć je mąką i rozwałkować na cienki placek (nie zwracając uwagi na postrzępione brzegi).
Następnie zawinąć na wałek i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na środek ciasta położyć kupkę owoców i poskładać brzegi do środka bez zbytniej staranności - ważne jest to aby zawijając zwracać uwagę na brak dziur w zagięciach​. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem posypać cukrem według uznania (u mnie 2 łyżki) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 -195 stopni. Piec 35 minut.
Gotowe ciasto można podać na ciepło z lodami lub na zimno jako dodatek do kawy.
SMACZNEGO

Środek ciasta jak widać nie wypływa.

W orginalym przepisie były takie owoce.
Jeśli ktoś chciałby spróbować :
20-25 dag truskawek lub malin, 20 - 25 dag borówek amerykańskich, 1 obrana i pokrojona na plastry brzoskwinia, 2 łyżki cukru, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Zapomniałam dodać że ciasto z owocami których ja użyłam jest dość kwaśne.
Jeśli ktoś lubi dość słodkie tarty polecam dodać więcej cukru do owoców.

sobota, 2 września 2017

Pikantne leczo ze schabem i cukinią

Pikantne leczo ze schabem i cukinią.

Składniki:
500 g schabu
2 czerwone papryki
1 cukinia
2 cebule
2 ząbki czosnku
około 150 ml białego wina wytrawnego
450 g pomidorów pelati
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Starta skórka z 1/2 cytryny
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
2-3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki suszonego oregano
1 łyżeczka cukru
Sól
Biały pieprz
2 łyżki natki pietruszki
40 g masła
Olej słonecznikowy
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%


Przygotowanie:
Schab kroimy w plastry a następnie na dość duże kawałki.
Przyprawiamy solą białym pieprzem oraz ostrą papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju partiami z dwóch stron na złoty kolor. 
Upieczone mięso przekładamy do innego naczynia (patelni lub garnka w którym będziemy dusić leczo). Na patelnię po smażeniu wlewamy 50ml białego wina chwilę gotujemy i zredukowanym sosem zalewamy plastry schabu.
Teraz na tej samej patelni smażymy kolejno warzywa. Przed smażeniem każdej kolejnej partii warzyw natłuszczamy patelnię olejem. Cebulę pokrojoną w piorka oraz czosnek pokrojony w plastry szklimy na rozgrzanym oleju. Kolejna czynność to 2/3 upieczonej cebuli przekładamy do garnka a  pozostałą część wykładamy na czysty talerz. 
Następnie smażymy paprykę pokrojoną w kostkę i znów2/3 przekładamy do garnka a resztę na talerz z cebulą i czosnkiem. Powtarzamy czynność z cukinią pokrojony w pół plastry.
 Na tej samej patelni przygotowujemy sos. Na patelni krótko smażymy koncentrat pomidorowy dodajemy pomidory niewielką ilość wody mieszamy i zagotowujemy. Wszystko przyprawiamy cukrem solą i pieprzem dodajemy skórkę z cytryny. Sos przekładamy do naczynia z mięsem i warzywami. Na patelnię wlewamy trochę oleju wsypujemy ostrą i słodką paprykę podsmażamy i zalewamy pozostałą ilością białego wina. Wszystko zagotować i dodać szczyptę cukru redukujemy. Mięso i warzywa w garnku posypujemy oregano i zalewamy zredukowanym winem. Dodajemy masło oraz kolendrę zgniecioną wcześniej w moździerzu. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut. Na koniec gotowania do praktycznie rozgotowanych warzyw dodajemy odłożone na talerzu warzywa mieszamy i posypujemy natką pietruszki. 
Gotowe leczo podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i dekorujemy kilkoma listkami pietruszki. SMACZNEGO

W oryginalnym  przepisie były jeszcze ogórki kiszone. Wiec jeśli ktoś lubi może dodać.


Warzywa psiankowate 2017

piątek, 1 września 2017

Oberiba

Dziś coś z kuchni Śląskiej bardzo bliskiej memu sercu zupa oberiba  😁 czyli zupa z kalarepy.

1duża kalarepa najlepiej z liśćmi
1-2 marchewki
1 pietruszka korzeń
1-2 ziemniaki
Bulion warzywny lub drobiowy
 około 1-1,5 L
Łyżka masła 
Koperek według uznania
Śmietana opcjonalnie u mnie obowiązkowo☺

Na początek myjemy i obieramy kalarepę a następnie kroimy ja w dość widoczną kostkę.
Liście siekamy i odkładamy.
Marchew oraz pietruszkę obieramy myjemy i kroimy marchew w talarki pietruszkę w pół talarki.
W garnku roztopić masło dodać warzywny i chwilę je podpiec .
Następnie wszystko zalewamy bulionem i chwilę gotujemy.
Ziemniaki obrać opłukać i pokroić w kostkę dodajemy je do zupy i gotujemy do miękkości.
Gdy warzywa są już miękkie dodajemy liście z kalarepy oraz posiekany koperek.
Jeśli trzeba to doprawiamy zupę po swojemu pieprzem i solą. Teraz też czas na śmietanę jeśli będziemy ją dodawać.
Wszystko zagotować i już SMACZNEGO