Crostata czyli tarta z owocami.
Ciasto:
125 miękkiego masła
3 łyżki cukru
1 jajko
200 g (1,5 szklanki) mąki pszennej + mąka do podsypania
szczypta soli
Nadzienie:
Ulubione owoce ja użyłam tym razem sezonowych -
200g malin
100g borówek amerykańskich
150g czerwonej porzeczki
1 obrana i pokrojona na plastry morela
2 łyżki cukru
sok wyciśnięty z 1/2 ćwiartki cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania ciasta
trochę cukru do posypania na górę ciasta
Na początek zaczynamy od wyrobienia ciasta.
Z podanych składników wyrabiamy gładkie jednolite ciasto .Jeśli ciasto nie ma mocno zwartej struktury dodać 1-2 łyżki mąki, przełożyć na blat i kilka razy zagnieść.Gotowe ciasto włożyć do worka foliowego lekko rozpłaszczyć by zrobił się gruby placuszek i chłodzić w lodówce przez około godziny.
Owoce przełożyć do miski wsypać cukier i mąkę wlać sok z cytryny wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki oprószyć je mąką i rozwałkować na cienki placek (nie zwracając uwagi na postrzępione brzegi).
Następnie zawinąć na wałek i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na środek ciasta położyć kupkę owoców i poskładać brzegi do środka bez zbytniej staranności - ważne jest to aby zawijając zwracać uwagę na brak dziur w zagięciach. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem posypać cukrem według uznania (u mnie 2 łyżki) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 -195 stopni. Piec 35 minut.
Gotowe ciasto można podać na ciepło z lodami lub na zimno jako dodatek do kawy.
SMACZNEGO
Środek ciasta jak widać nie wypływa.
W orginalym przepisie były takie owoce.
Jeśli ktoś chciałby spróbować :
20-25 dag truskawek lub malin, 20 - 25 dag borówek amerykańskich, 1 obrana i pokrojona na plastry brzoskwinia, 2 łyżki cukru, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Zapomniałam dodać że ciasto z owocami których ja użyłam jest dość kwaśne.
Jeśli ktoś lubi dość słodkie tarty polecam dodać więcej cukru do owoców.