Tym razem wersja na bogato😉 ze śmietaną i serem.
Ciasto:
400 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 jajko
ok. 3/4 szkl. mleka
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego
2 małe łyżeczki cukru
Farsz:
4 duże cebule
2 - 3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 - 3 łyżki startego żółtego sera
Sól pieprz
Szczypta cukru, gałka muszkatołowa do smaku
Dodatkowo:
2 - 3 łyżeczki maku
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski.
Drożdże umieścić w kubku z 1 łyżką mąki, cukrem i połową ciepłego mleka, odstawić do podwojenia objętości.
Zaczyn wlać do mąki dodać też olej, resztę mleka roztrzepane jajko i sól. Wszystko wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto.
Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule i od razu dodać odrobinę cukru oraz ok. 3/4 łyżeczki soli. Smażyć na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Następnie wlać wodę około 4-5 łyżek i dusić pod przykryciem aż cebula zmięknie. Doprawić do smaku świeżo startą gałką muszkatołową pieprzem i wymieszać ze śmietaną.
Jeśli będzie za dużo płynu to trzeba go nieco odparować.
Gotowy farsz odkładamy do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 mniej więcej równych kawałków. Uformować kulki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na kolejne 30 minut.
Denkiem szklanki lub kieliszka w każdej bułce zrobiłam spore wgłębienie, w które nałożymy porcję farszu.
Na koniec posypać wszystko odrobiną startego dość drobno sera. Brzegi bułek posmarować pędzelkiem maczanym w mleku i całość posypać makiem.
Piec 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
SMACZNEGO.