Ciasto filo z serem gorgonzola i gruszką
Składniki :
4 płaty ciasta filo
1-2 gruszki
5 plastrów salami (u mnie z serem Parmigiano Reggiano może być też szynka dojrzewająca)
Ser gorgonzola według uznania
Roztopione masło
4 płaty ciasta filo
1-2 gruszki
5 plastrów salami (u mnie z serem Parmigiano Reggiano może być też szynka dojrzewająca)
Ser gorgonzola według uznania
Roztopione masło
Przygotowanie :
Gruszkę myjemy i kroimy w pół plastry.
Ciasto filo kroimy na 4 równe paski i odkładamy.
Każdy kawałek ciasta smarujemy masłem i układamy jeden na drugim(u mnie 4 warstwy).
Na górze układamy plasterki gruszki ser i salami pokrojone w drobną kostkę w równych od siebie odstępach .
Następnie kroimy po skosie na 4-5 równych części.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy jakieś 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Dokładnie nie wiem ile ciasto było w piecu bo w międzyczasie robiłam coś innego.
Jak ciasto nabierze ładnego złoto brązowego koloru jest gotowe.
SMACZNEGO.
Gruszkę myjemy i kroimy w pół plastry.
Ciasto filo kroimy na 4 równe paski i odkładamy.
Każdy kawałek ciasta smarujemy masłem i układamy jeden na drugim(u mnie 4 warstwy).
Na górze układamy plasterki gruszki ser i salami pokrojone w drobną kostkę w równych od siebie odstępach .
Następnie kroimy po skosie na 4-5 równych części.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy jakieś 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Dokładnie nie wiem ile ciasto było w piecu bo w międzyczasie robiłam coś innego.
Jak ciasto nabierze ładnego złoto brązowego koloru jest gotowe.
SMACZNEGO.