sobota, 26 października 2019
poniedziałek, 21 października 2019
Gofry na słono
Gofry nie tylko można zajadać na słodko jako deser z bitą śmietaną dżemem lub owocami.
Świetnie też sprawdzą się na słono z jajkiem sadzonym i innymi dodatkami na śniadanie.
Składniki:
1.5 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
Sól według uznania
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka zmiksować z solą i przyprawami ,miksując dodajemy mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia. W osobnej misce ubijamy białka, przekładamy do masy delikatnie mieszając najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto na gofry odstawiamy aby odpoczęło na około 15 min ( ale nie jest to konieczne).
Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcję ciasta ( ja to robię zawsze przy pomocy chochelki do sosu).
Gofry pieczemy około 5-6 min ( w zależności od rodzaju i mocy gofrownicy u mnie 1000W).
Upieczone gofry mają mieć złoto brązowy kolor, muszą być chrupiące z zewnątrz a miękkie i puszyste w środku.
Na wierzch naszych gofrów układamy porcję mixu sałat z rukolą i sadzone jajko.
Wierz posypujemy pietruszką.
SMACZNEGO
Ciepłe gofry studzimy na kratce.
Mleko można zamienić na wodę.
Zamieniając sól na cukier a przyprawy na cukier waniliowy otrzymamy gofry na słodko.
sobota, 19 października 2019
Zupa klopsikowa
Danie jednogarnkowe to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad.
Tym razem wersja z klopsikami coś na wzór chilli con care tylko z ziemniakami.
Polecam i życzę miłego dnia.
Składniki:
500g mięsa mielonego z łopatki
Duża czerwona papryka
Cebula
2 ząbki czosnku
Puszka białej fasoli
2-3 duzr lub średnie ziemniaki
Puszka pomidorów krojonych
Przyprawa do chilli con care według uznania
Sól pieprz do smaku
Pietruszka zielona według uznania
Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodajemy sól pieprz czosnkowy i mieszamy.
Formujemy średniej wielkości kulki i odkładamy do lodówki.
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelnię wlewamy olej i smażymy naszą cebulę z czosnkiem aż się zeszkli.
Następnie dodajemy pulpety.
Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w dość widoczną kostkę.
Paprykę czyścimy z pestek myjemy i kroimy w kostkę.
Gdy mięso nabrało ładnego kolor dodajemy resztę składników oprócz fasoli doprawiamy do smaku i dusimy około 15-20 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
Fasolę wyjmujemy z puszki przekładamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą.
Warzywa po tym czasie powinny być już miękkie więc na sam koniec dodajemy naszą fasolę oraz pietruszkę.
Wszystko delikatnie ale dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.
Przekładamy na talerz i gotowe.
SMACZNEGO.
Do mięsa nie dodałam jajka .
Jak widać klopsy nie rozpadły się podczas duszenia
Tym razem wersja z klopsikami coś na wzór chilli con care tylko z ziemniakami.
Polecam i życzę miłego dnia.
Składniki:
500g mięsa mielonego z łopatki
Duża czerwona papryka
Cebula
2 ząbki czosnku
Puszka białej fasoli
2-3 duzr lub średnie ziemniaki
Puszka pomidorów krojonych
Przyprawa do chilli con care według uznania
Sól pieprz do smaku
Pietruszka zielona według uznania
Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodajemy sól pieprz czosnkowy i mieszamy.
Formujemy średniej wielkości kulki i odkładamy do lodówki.
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelnię wlewamy olej i smażymy naszą cebulę z czosnkiem aż się zeszkli.
Następnie dodajemy pulpety.
Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w dość widoczną kostkę.
Paprykę czyścimy z pestek myjemy i kroimy w kostkę.
Gdy mięso nabrało ładnego kolor dodajemy resztę składników oprócz fasoli doprawiamy do smaku i dusimy około 15-20 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
Fasolę wyjmujemy z puszki przekładamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą.
Warzywa po tym czasie powinny być już miękkie więc na sam koniec dodajemy naszą fasolę oraz pietruszkę.
Wszystko delikatnie ale dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.
Przekładamy na talerz i gotowe.
SMACZNEGO.
Do mięsa nie dodałam jajka .
Jak widać klopsy nie rozpadły się podczas duszenia
czwartek, 17 października 2019
Omlet z grzankami i pomidorem
Gdy byłam mała moja ukochana babcia Anna przygotowywała mi na śniadanie jajecznicę z bułką .
Co to był za smak.
Do dziś bardzo miło wspominam tamten czas i śniadania.
Idąc tymi smakami u mnie dzisiaj bardzo podobne śniadanie tylko w formie omletu z dodatkami.
Polecam
Składniki:
5 dużych jajek
1 mała bułka np. kajzerka
Cebula
Mały lub pół dużego pomidora malinowego
Kilka plastrów papryki
Sól pieprz do smaku
Zielona pietruszka
Przygotowanie:
Bułkę kroimy w plastry a następnie w kostkę.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i dodajemy bułkę.
Smażymy chwilę aż bułka zrobi się lekko chrupiąca.
Ściągamy z ognia i odkładamy na ręcznik papierowy.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do momentu aż się zeszkli.
Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i jeszcze chwilę smażymy.
Do miski wbijamy jajka dodajemy sól i mieszamy.
Teraz czas na dodanie pomidora pokrojonego w plastry.
Znowu chwilę smażymy i dodajemy grzanki oraz wlewamy nasze jajka.
Posypujemy wszystko grubo mielonym pieprzem.
Smażymy na małym ogniu około 10-12minut pod przykryciem.
Gdy jajka się ładnie zetną ściągamy z ognia.
Oczywiście co jakiś czas sprawdzamy czy nasz omlet nie pali się od spodu.
Przekładamy na talerz posypujemy pietruszką lub szczypiorkiem i gotowe.
SMACZNEGO.
Do środka można dodać również boczek salami lub jakąś szynkę.
Co to był za smak.
Do dziś bardzo miło wspominam tamten czas i śniadania.
Idąc tymi smakami u mnie dzisiaj bardzo podobne śniadanie tylko w formie omletu z dodatkami.
Polecam
Składniki:
5 dużych jajek
1 mała bułka np. kajzerka
Cebula
Mały lub pół dużego pomidora malinowego
Kilka plastrów papryki
Sól pieprz do smaku
Zielona pietruszka
Przygotowanie:
Bułkę kroimy w plastry a następnie w kostkę.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i dodajemy bułkę.
Smażymy chwilę aż bułka zrobi się lekko chrupiąca.
Ściągamy z ognia i odkładamy na ręcznik papierowy.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do momentu aż się zeszkli.
Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i jeszcze chwilę smażymy.
Do miski wbijamy jajka dodajemy sól i mieszamy.
Teraz czas na dodanie pomidora pokrojonego w plastry.
Znowu chwilę smażymy i dodajemy grzanki oraz wlewamy nasze jajka.
Posypujemy wszystko grubo mielonym pieprzem.
Smażymy na małym ogniu około 10-12minut pod przykryciem.
Gdy jajka się ładnie zetną ściągamy z ognia.
Oczywiście co jakiś czas sprawdzamy czy nasz omlet nie pali się od spodu.
Przekładamy na talerz posypujemy pietruszką lub szczypiorkiem i gotowe.
SMACZNEGO.
Do środka można dodać również boczek salami lub jakąś szynkę.
środa, 16 października 2019
Gofry
Witam i zapraszam na pyszne gofry.
Z podanej ilości składników wychodzi około 8-10szt.
Gofry są mało słodkie ale bardzo chrupiące.
Podane z powidłami śliwkowych smakują idealnie.
Polecam.
Składniki:
1.5 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
2.5 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego można pominąć
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka zmiksować z cukrami, miksując dodajemy mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia. W osobnej misce ubijamy białka, przekładamy do masy delikatnie mieszając najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto na gofry odstawiamy aby odpoczęło na około 15 min ( ale nie jest to konieczne).
Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcję ciasta ( ja to robię zawsze przy pomocy chochelki do sosu).
Gofry pieczemy około 5-6 min ( w zależności od rodzaju i mocy gofrownicy u mnie 1000W).
Upieczone gofry mają mieć złoto brązowy kolor, muszą być chrupiące z zewnątrz a miękkie i puszyste w środku.
Ciepłe gofry studzimy na kratce.
Podajemy z bitą śmietaną, dżemem, owocami posypane cukrem pudrem lub tak jak u mnie powidłami śliwkowymi.
Rodzaj dodatków zależy od tego na co mamy ochotę.
SMACZNEGO.
Ja tym razem pominęłam mleko i całość zrobiłam na wodzie mineralnej.
Można dodać więcej cukru jeśli ktoś lubi.
Z podanej ilości składników wychodzi około 8-10szt.
Gofry są mało słodkie ale bardzo chrupiące.
Podane z powidłami śliwkowych smakują idealnie.
Polecam.
Składniki:
1.5 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
2.5 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego można pominąć
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka zmiksować z cukrami, miksując dodajemy mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia. W osobnej misce ubijamy białka, przekładamy do masy delikatnie mieszając najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto na gofry odstawiamy aby odpoczęło na około 15 min ( ale nie jest to konieczne).
Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcję ciasta ( ja to robię zawsze przy pomocy chochelki do sosu).
Gofry pieczemy około 5-6 min ( w zależności od rodzaju i mocy gofrownicy u mnie 1000W).
Upieczone gofry mają mieć złoto brązowy kolor, muszą być chrupiące z zewnątrz a miękkie i puszyste w środku.
Ciepłe gofry studzimy na kratce.
Podajemy z bitą śmietaną, dżemem, owocami posypane cukrem pudrem lub tak jak u mnie powidłami śliwkowymi.
Rodzaj dodatków zależy od tego na co mamy ochotę.
SMACZNEGO.
Ja tym razem pominęłam mleko i całość zrobiłam na wodzie mineralnej.
Można dodać więcej cukru jeśli ktoś lubi.
wtorek, 15 października 2019
Prażona cebula
Prażona cebula to świetny dodatek do wielu dań nie tylko hod dogów.
Polecam zrobić samemu ją w domu .
Składniki:
Ilość dowolna tylko pamiętajcie o tym że na jedną cebulę idzie jedna łyżka mąki.
Cebula
1 łyżka mąki pszennej
Olej rzepakowy do smażenia
Sól
Przygotowanie:
Cebule obieramy i niezbyt drobno kroimy w kostkę. Rozdzielamy warstwy. Wrzucamy do woreczka lub miski wsypujemy tyle łyżek mąki ile wykorzystaliśmy cebuli,.
Dokładnie mieszamy aż wszystkie kawałki cebulki będą pokryte mąką. Jeśli daliśmy za dużo mąki, możemy pozbyć się jej na sicie.
Ja do swojej cebuli dodałam dodatkowo majeranek i kurkumę do smaku.
Na tym etapie nie dodajemy soli ponieważ puści soki podczas smażenia.
W szeroki rondlu rozgrzewamy olej (cebulka ma pływać podczas smażenia) i partiami smażymy do uzyskania złoto brązowego kolor co jakiś czas mieszając. Wyjmujemy uprażoną cebulkę łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gdy przestygnie delikatnie solimy i przesypujemy do szczelnie zamykanego pojemnika, najlepiej szklanego. Taką domową prażoną cebulkę można przechowywać nawet kilka tygodni.
U mnie znika dość szybko.
SMACZNEGO.
Polecam zrobić samemu ją w domu .
Składniki:
Ilość dowolna tylko pamiętajcie o tym że na jedną cebulę idzie jedna łyżka mąki.
Cebula
1 łyżka mąki pszennej
Olej rzepakowy do smażenia
Sól
Przygotowanie:
Cebule obieramy i niezbyt drobno kroimy w kostkę. Rozdzielamy warstwy. Wrzucamy do woreczka lub miski wsypujemy tyle łyżek mąki ile wykorzystaliśmy cebuli,.
Dokładnie mieszamy aż wszystkie kawałki cebulki będą pokryte mąką. Jeśli daliśmy za dużo mąki, możemy pozbyć się jej na sicie.
Ja do swojej cebuli dodałam dodatkowo majeranek i kurkumę do smaku.
Na tym etapie nie dodajemy soli ponieważ puści soki podczas smażenia.
W szeroki rondlu rozgrzewamy olej (cebulka ma pływać podczas smażenia) i partiami smażymy do uzyskania złoto brązowego kolor co jakiś czas mieszając. Wyjmujemy uprażoną cebulkę łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gdy przestygnie delikatnie solimy i przesypujemy do szczelnie zamykanego pojemnika, najlepiej szklanego. Taką domową prażoną cebulkę można przechowywać nawet kilka tygodni.
U mnie znika dość szybko.
SMACZNEGO.
niedziela, 13 października 2019
Jajka sadzone inaczej
Jajka sadzone na chlebie to świetny pomysł na pyszne śniadanie.
Polecam.
Składniki:
3-4 kromki chleba
1 mała papryka czerwona
1 mała cebula
Garść posiekanej kapusty białej
5 jajek
Sól pieprz do smaku
Koperek według uznania
Kapustę można pominąć lub zamienić na jakąś wedline.
Przygotowanie:
Paprykę cebulę oraz kapustę kroimy w paski.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy wcześniej pokrojone warzywa i smażymy przez chwile według uznania.
(my lubimy takie bardziej twarde ).
Pod koniec dodajemy koperek i ściągamy z patelni.
Tak przygotowane warzywa odkładamy na talerzyk.
Na tą samą patelnię dodajemy odrobinę oleju i na spód układamy kromki chleba następnie dodajemy wcześniej przygotowane warzyw i wbijamy jajka.
Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
SMACZNEGO.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Placki na serku twarogowym
Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...
-
Uwielbiam gulasz a najbardziej z żołądków podany z plackami ziemniaczanymi. Takie danie to prawdziwa dla mnie uczta :-) A wy kochani l...
-
Żeberka z szybkowaru Składniki: Kg żeberka extra miesne lub jakie tam mamy 2-3 łyżki masła i oleju Przyprawy: Sól pieprz czos...