Uwielbiam gulasz a najbardziej z żołądków podany z plackami ziemniaczanymi.
Takie danie to prawdziwa dla mnie uczta :-) A wy kochani lubicie taki zestaw.
Składniki:
500g żołądków drobiowych
Cebula u mnie dość duża
Słodka papryka
Ostra papryka
Pieprz(u mnie biały)
Liść laurowy
Kilka kulek ziela angielskiego
Łyżeczka majeranku
Sól
Mąka
Olej
Koperek
2 ząbki czosnku
Marchewka
Opcjonalnie kilka ziaren kolorowego pieprzu
Żołądki umyć i pokroić w paski.
Cebulę pokroić w piórka.
W garnku rozgrzać tłuszcz i wrzucić słodką i ostrą paprykę.
Smażyć chwilę mieszając by uwolniły aromat.
Wrzucić cebulę oraz marchewkę pokrojoną w plastry.
Smażyć chwilę dodać mięso i jeszcze chwilę smażyć.
Następnie zalać całość szklanką wody dodać pozostałe przyprawy zamknąć szybkowar i od momentu syczenia garnka gotujemy 20-25 min.
Po tym czasie spuścić ciśnienie z garnka.
Po tym czasie spuścić ciśnienie z garnka.
W misce mieszam mąkę z wodą i zageszczam gulasz można też zagęścić robiąc zasmażkę jak kto lubi. Wszystko zagotować jeżeli jest potrzeba doprawić i dodać pokrojony koperek.
SMACZNEGO
przydały by się proporcje tych przypraw ;)
OdpowiedzUsuńPo pierwsze ile czego, po drugie: po co tyle tych zastrzeżeń, wprowadź możliwość, tak jak inni, wyłącz wszystkie.
OdpowiedzUsuń