piątek, 12 maja 2017

Ciasto z rabarbarem i bezą

Kochani nie było czasu na zdjęcia ale zapewniam was ze ciasto jest warte grzechu.😍 

                Kruche z rabarbarem i bezą

Składniki:
3 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
200 g masła
2-3 łyżki śmietany kwaśnej
3-4 białka
100 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
500 g rabarbaru
2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem proszkiem masłem i rozetrzeć na kruszonkę. Dodać żółtka śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. 


Włożyć do lodówki na 30 minut. 
Następnie  wylepić dno foremki (u mnie duża blacha ok 18 -20konkretnych  kawałków)  i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika 170 st z termoobiegiem i podpiec ok 10-15 minut aż się lekko zrumieni. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Rabarbar pokroić na kawałki i wymieszać z cukrem . Białka ubić z cukrem i łyżeczka mąki dosypując stopniowo i ubijać  na  sztywną pianę. Na przestudzone ciasto rozłożyć równomiernie rabarbar a na to wyłożyć pianę . Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 min w 170 st  z termoobiegiem.


SMACZNEGO.




Rabarbar 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...