Kochani nie było czasu na zdjęcia ale zapewniam was ze ciasto jest warte grzechu.😍
Kruche z rabarbarem i bezą
Składniki:
3 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
200 g masła
2-3 łyżki śmietany kwaśnej
3-4 białka
100 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
500 g rabarbaru
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem proszkiem masłem i rozetrzeć na kruszonkę. Dodać żółtka śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto.
Włożyć do lodówki na 30 minut.
Następnie wylepić dno foremki (u mnie duża blacha ok 18 -20konkretnych kawałków) i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika 170 st z termoobiegiem i podpiec ok 10-15 minut aż się lekko zrumieni. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Rabarbar pokroić na kawałki i wymieszać z cukrem . Białka ubić z cukrem i łyżeczka mąki dosypując stopniowo i ubijać na sztywną pianę. Na przestudzone ciasto rozłożyć równomiernie rabarbar a na to wyłożyć pianę . Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 min w 170 st z termoobiegiem.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz