poniedziałek, 1 maja 2017

Fasola mung

Witam kochani jak tam mija poniedziałek. U mnie dziś na stół wjechało coś na szybko. Danie proste i bardzo smaczne. Fasola mung z mięsem warzywami i sadzonym jajem.

Składniki:

150-200g fasoli mung
150 g indyka
Jedna kiełbasa np.senatorska lub inna
5 pieczarek
Cebula
2 ząbki czosnku
1/2 papryki czerwonej
Jedna marchewka
Sól pieprz czosnkowy
Papryczka chilli według uznania (można też pominąć)

Przygotowanie:

Fasolę moczymy przez kilka godzin. Następnie gotujemy ją do miękkości około 20-30min. Gdy jest już gotowa odcedzamy i odstawiamy. Mięso kiełbasę marchew papryki kroimy w kostke cebulę pieczarki w piórka a czosnek siekamy.
Na odrobinie oleju pieczemy mięso z dwóch stron na lekko brązowy kolor około 5minut . Teraz dodajemy kiełbasę po około kolejnych 5 minutach cebulę z czosnkiem później pieczarki marchew dodajemy odrobinę wody około 1/4 szklanki i dusić około 10 minut aż warzywa będą pół miękkie. Teraz czas na paprykę jeśli mamy można dodać koperek (mi trochę zostało z zupy koperkowej wiec resztę pokroiłam tutaj). Wszystko doprawiamy do smakuje mieszamy po 5minutach dodajemy ugotowaną fasolę i znowu mieszamy . Na patelni roztopić masło wbić jajka oprószyć sola pieprzem i przykryć pokrywką. Pieczemy tak długo aż białka będą ścięte a żółtka płynne.Wykładamy na talerz fasolę i podajemy z sadzonym jajkiem. SMACZNEGO

Danie można też zrobić bez mięsa jeśli ktoś nie lubi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...