Mój dziadek był mistrzem w robieniu kurczaka z rożna jego smak pamiętam do dziś. Delikatny soczysty rozpływający się w ustach . Jego sekretem było robienie go z szczerego serca dla wnuków. Wkładał w niego tyle miłości że nie mógł smakować inaczej :-)
Składniki:
Kurczak świeży okolo 1.5kg
1łyżeczka soli
1łyżka majeranku
1/2łyżeczki pieprzu u mnie czosnkowy
2-4 ząbki czosnku
Mniejsze pół masła
Papryka słodka lub ostra jak kto woli
Można zamiast podanych przypraw użyć np. przyprawy do kurczaka
Można zamiast podanych przypraw użyć np. przyprawy do kurczaka
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy osuszamy. W misce mieszamy wszystkie przyprawy . Przyprawą dokładnie nacieramy kurczaka nie tylko skórę ale i pod nią a także w środku. Między skórą a piersiami wkładamy rękę i robimy coś na wzór kieszeni. Dokładnie wcieramy w mięso przyprawy w ten sposób smak przypraw będzie wszędzie a nie tylko na skórze. Zostawiam na kilka godzin a najlepiej na noc w lodówce. Czosnek siekamy i mieszamy z masłem. Wyciągamy kurczaka i pod skórę wkładamy kilka plasterków masła z jednej i drugiej strony oraz do środka.
Ja dodaję około 80g masła można dodać mniej np połowę.
Nabijamy na patyk i wkładamy do rożna pieczemy około 2 godz. Następnie wykładamy bardzo ostrożnie i przekładamy na talerz. Podajemy z frytkami ziemniakami itd ja podaję z chlebem bo uwielbiam jeść go z tym tłuszczem co powstał podczas pieczenia i pomidorkami z cebulką z łyżką majonezu. SMACZNEGO
Czasem tez dodaję imbir. Kurczaka można też piec w piekarniku 180st około 2 godz.
Przyprawy kto jak lubi może być mniej lub więcej u mnie mało soli.
Kurczaka oczywiście podczas pieczenia podlewamy sosem co jakiś czas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz