Dzień dobry kochani 😘.
Kolejna domowa szynka gotowa😉.
Tym razem szyneczka z piersi kurczaka i uda indyka🤔.
Kto chętny zapraszam po przepis 😉.
Szyneczka drobiowa z koperkiem 🥰.
Składniki:
500g mięsa mielonego z uda indyka
4 średniej wielkości piersi kurczaka około kg
Koperek według uznania
Około 100 ml zimnej wody
1 łyżka (8 g) żelatyny
18 g peklosoli lub soli zwykłej na kg mięsa
Ząbek czosnku można pominąć
Przygotowanie:
Na początek piersi z kurczaka trzeba pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie delikatnie rozbijamy mięsko tłuczkiem i przekładamy do miski, dodajemy sól, mięso z indyka, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 24godziny.
Po tym czasie dodajemy posiekany koperek,żelatynę i wodę.
Wszystko dokładnie wyrobić aby masa stała się kleista
Mięsną masę przekładamy do szynkowaru.
Szynkę parzyć w temperaturze 75-80 stopni C do momentu aż wyrób w środku uzyska 72 stopnie C.
Szynkę pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej a następnie przełożyć do lodówki.
Następnego dnia szyneczka jest gotowa.
Smacznego 🥰.
Podajemy z ulubionymi dodatkami 🥰.
Następnym razem pierś kurczaka zamienię na udo.
Szyneczka w smaku dobra ale jak dla mnie trochę za sucha.
Mężowi zaś bardzo smakuje więc zdania są podzielone.
Pod spodem umieszczam link do kilku innych wyrobów domowych z szynkowara i nie tylko😋⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=570116641792487&id=100063824672089