Kolejna propozycja na pyszną surówkę z kapusty kiszonej.
Tym razem z chilli.
Polecam
300g kapusty kiszonej
1 mała cebuli
1/2 jabłka
Świeżo zmielony pieprz kolorowy do smaku
2-3 łyżki dobrego oleju roślinnego (rzepakowy)
Papryczka chili według uznania(1/2sztuki)
3 cm pietruszki zielonej
PRZYGOTOWANIE
Kapustę kiszoną odcedzić z zalewy i posiekać. Włożyć do miski dodać drobno posiekaną cebulę pietruszkę obrane i drobno pokrojone jabłko świeżo zmielony pieprz oliwę. Wymieszać.
Papryczkę chili oczyścić z nasion miąższ pokroić w drobną kosteczkę i dodać do surówki. Wszystko dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO
Do surówki można też dodać startą na tarce marchewkę i jeśli ktoś lubi kilka listków świeżej mięty.
Jabłko i cebulę też można zetrzeć na tarce.
Tak przygotowana surówka idealnie pasuje do krupnioka (kaszanka) z cebulą.
środa, 30 stycznia 2019
Sałatka z krewetkami w koszyczku serowym
Witam i o zdrowie pytam😉
Kochani nie wiem jak u was ale u nas dziś słoneczko od rana świeci i dlatego od rana mam chęci do działania😂😉.
Zapraszam was wszystkich po przepis na koszyczki serowe z sałatą i krewetkami.
To świetny pomysł nie tylko na śniadanie ale również jako mała przekąska dla waszych gości.
Zaskoczy nie tylko wyglądem ale i smakiem😍. Polecam
Składniki na 5 sztuk:
5 plastrów sera (gouda)
5 pomidorków koktajlowych
Garść krewetek koktajlowych
50g mix sałat z rukolą
Sól pieprz czosnkowy
Olej rzepakowy
Koperek
Ząbek czosnku
Chilli według uznania
Masło
Przygotowanie:
Z rękawa do pieczenia wycinamy pasek takiej szerokości jak nasz plaster sera plus cm następnie na pół rozłożyć i znowu na pół.
Układamy ser i wkładamy do mikrofalówki pieczemy do momentu aż ser się rozpuści około 20-30 sekund.
Wyjmujemy i wkładamy tak przygotowany ser do foremek na muffinki. Zostawiamy do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na jakieś 15 minut.
W tym czasie na patelni rozpuścić masło następnie posiekać czosnek i pokroić drobno papryczkę. Wszystko wrzucić na patelnię i smażyć około 30 sekund . Dodajemy krewetki i smażymy z dwóch stron po minucie na stronę. Wszystko posypujemy koperkiem doprawiamy solą mieszamy i ściągamy z gazu.
Do miski dodajemy sałatę pieprz czosnkowy odrobinę soli olej i mieszamy.
Z koszyczków serowych ściągamy folię(powinno zejść bez problemów) układamy na talerzu i wypełniamy środek sałatą następnie dodajemy po 2-3 ćwiartki pomidora i po 4-5 krewetek.
SMACZNEGO
Krewetki jeśli są mrożone rozmrozić przed smażeniem.
Kochani nie wiem jak u was ale u nas dziś słoneczko od rana świeci i dlatego od rana mam chęci do działania😂😉.
Zapraszam was wszystkich po przepis na koszyczki serowe z sałatą i krewetkami.
To świetny pomysł nie tylko na śniadanie ale również jako mała przekąska dla waszych gości.
Zaskoczy nie tylko wyglądem ale i smakiem😍. Polecam
Składniki na 5 sztuk:
5 plastrów sera (gouda)
5 pomidorków koktajlowych
Garść krewetek koktajlowych
50g mix sałat z rukolą
Sól pieprz czosnkowy
Olej rzepakowy
Koperek
Ząbek czosnku
Chilli według uznania
Masło
Przygotowanie:
Z rękawa do pieczenia wycinamy pasek takiej szerokości jak nasz plaster sera plus cm następnie na pół rozłożyć i znowu na pół.
Układamy ser i wkładamy do mikrofalówki pieczemy do momentu aż ser się rozpuści około 20-30 sekund.
Wyjmujemy i wkładamy tak przygotowany ser do foremek na muffinki. Zostawiamy do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na jakieś 15 minut.
W tym czasie na patelni rozpuścić masło następnie posiekać czosnek i pokroić drobno papryczkę. Wszystko wrzucić na patelnię i smażyć około 30 sekund . Dodajemy krewetki i smażymy z dwóch stron po minucie na stronę. Wszystko posypujemy koperkiem doprawiamy solą mieszamy i ściągamy z gazu.
Do miski dodajemy sałatę pieprz czosnkowy odrobinę soli olej i mieszamy.
Z koszyczków serowych ściągamy folię(powinno zejść bez problemów) układamy na talerzu i wypełniamy środek sałatą następnie dodajemy po 2-3 ćwiartki pomidora i po 4-5 krewetek.
SMACZNEGO
Krewetki jeśli są mrożone rozmrozić przed smażeniem.
poniedziałek, 28 stycznia 2019
Zapiekane naleśniki
Zapiekane naleśniki z jajkiem.
To świetny pomysł na pyszne śniadanie a podane w towarzystwie rukoli i pomidorów koktajlowych smakuje wybornie. Polecam
To świetny pomysł na pyszne śniadanie a podane w towarzystwie rukoli i pomidorów koktajlowych smakuje wybornie. Polecam
Składniki na jedną sztukę:
Naleśnik
Jajko
2 plasterki szynki
3 pomidorki koktajlowe
Kilka liści rukoli
Sól i świeżo zmielony pieprz
Naleśnik
Jajko
2 plasterki szynki
3 pomidorki koktajlowe
Kilka liści rukoli
Sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Są dwa sposoby zrobienia tych naleśników.
Pierwszy to:
Naleśnik rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód naleśnika ułożyć szynkę. Brzegi naleśnika zawinąć do środka i na środek wbić jajko. Doprawić pieprzem i solą.
Drugi to:
Do formy żaroodpornego wysmarowanej masłem włożyć naleśniki a następnie ułożyć szynkę i wbić jajko.
Doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowane naleśniki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 10 -15 minut aż białko się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika naleśniki udekorować pomidorami i rukolą.
SMACZNEGO
Są dwa sposoby zrobienia tych naleśników.
Pierwszy to:
Naleśnik rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód naleśnika ułożyć szynkę. Brzegi naleśnika zawinąć do środka i na środek wbić jajko. Doprawić pieprzem i solą.
Drugi to:
Do formy żaroodpornego wysmarowanej masłem włożyć naleśniki a następnie ułożyć szynkę i wbić jajko.
Doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowane naleśniki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 10 -15 minut aż białko się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika naleśniki udekorować pomidorami i rukolą.
SMACZNEGO
Szynkę można pokroić w drobną kostkę i np. dodać ser.
Ja użyłam naleśników z tego przepisu.https://kasiapichci.blogspot.com/2019/01/nalesniki-bezglutenowe.html?m=1 #śniadanie
niedziela, 27 stycznia 2019
Pomidory z jajkiem salami i mozzarellą
Dzień dobry kochani w ten piękny niedzielny poranek
Życzę miłego dnia i zapraszam po prosty przepis na pyszne śniadanie. Pomidory z jajkiem salami i mozzarellą.
Polecam .
Składniki:
2 pomidory
2 jajka
2 plastry sera mozzarella
50g salami
Bazylia świeża lub pietruszka
Sól pieprz czosnkowy
Przygotowanie:
Pomidory myjemy osuszamy odcinamy górę i wyjmujemy miąższ(miąższu nie wyrzucamy zostawiamy do sałatki pomidorowej jajecznicy itd). Na spód kładziemy plaster sera następnie pokrojone w dość widoczną kostkę salami a na końcu wbijamy jajko.
Wszystko posypujemy solą pieprzem i bazylią suszoną( jeśli będziemy używać bazylii świeżej dodajemy ją dopiero po wyjęciu pomidorów z piekarnika zamiast pietruszki). Tak przygotowane pomidory wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 20minut.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika układamy na talerzu i posypujemy posiekaną pietruszką.
SMACZNEGO.
Najlepszego do tego dania są pomidory malinowe .
piątek, 25 stycznia 2019
Ciasteczka kokosowe z białej fasolki.
Puszka białej fasoli (240g)
100g miodu
25 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
50 g masła orzechowego
50 g mąki jaglanej lub kokosowej
50 g wiórków kokosowych
1 łyżka ekstraktu waniliowego(można pominąć)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Szczypta soli (pomiń jeśli masło orzechowe jest solone)
Kilka orzechów włoskich
Przygotowanie:
Do miksera wrzucam fasolę miód masło orzechowe olej kokosowy mąkę wanilię i sól. Miksujemy do połączenia się składników.
Dodać sodę i ponownie miksujemy.
Przekładamy masę do miski wrzucamy wiórki kokosowe i mieszamy dokładnie by składniki się połączyły.
Za pomocą łyżki wykładamy masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (1 ciasteczko ok. 1 łyżka masy) zwilżoną dłonią lub łyżka lekko spłaszczamy ciasteczka i posypuję zmiażdżonymi orzechami.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 min . Ciasteczka są gotowe gdy nabiorą złoto brązowego koloru.
Upieczone ciasteczka zostawiam do ostygnięcia.
SMACZNEGO
Gorących ciasteczka nie ruszamy ponieważ są bardzo delikatne.
Miód można zamienić na syrop klonowy a górę ciastek posypać kokosem.
100g miodu
25 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
50 g masła orzechowego
50 g mąki jaglanej lub kokosowej
50 g wiórków kokosowych
1 łyżka ekstraktu waniliowego(można pominąć)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Szczypta soli (pomiń jeśli masło orzechowe jest solone)
Kilka orzechów włoskich
Przygotowanie:
Do miksera wrzucam fasolę miód masło orzechowe olej kokosowy mąkę wanilię i sól. Miksujemy do połączenia się składników.
Dodać sodę i ponownie miksujemy.
Przekładamy masę do miski wrzucamy wiórki kokosowe i mieszamy dokładnie by składniki się połączyły.
Za pomocą łyżki wykładamy masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (1 ciasteczko ok. 1 łyżka masy) zwilżoną dłonią lub łyżka lekko spłaszczamy ciasteczka i posypuję zmiażdżonymi orzechami.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 min . Ciasteczka są gotowe gdy nabiorą złoto brązowego koloru.
Upieczone ciasteczka zostawiam do ostygnięcia.
SMACZNEGO
Gorących ciasteczka nie ruszamy ponieważ są bardzo delikatne.
Miód można zamienić na syrop klonowy a górę ciastek posypać kokosem.
niedziela, 20 stycznia 2019
Chleb bezglutenowy z fasoli.
Witam kochani i zapraszam po przepis na chleb bezglutenowy z fasoli. Chleb jest rewelacyjna puszysty delikatny a w smaku fasoli nic nie czuć. Robi się go dość szybko i nie trzeba czekać aż wyrośnie. A do tego jest zdrowy i bardzo smaczny.Polecam
Składniki:
Puszka białej fasoli
3 jajka
1/2 szklanki mąki ryżowej (u mnie jaglana)
Łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy
Łyżeczka ulubionych przypraw
(Oregano do pizzy można też dodać pomidory suszone itd. u mnie przyprawa do bruschetty)
Sól
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do180 stopni. Fasolę wyjąć z puszk. Na sitku przepłukać i odsączyć.
Następnie przekładamy do miski i blenderujemy na gładką masę. Dodajemy jajka oliwę dużą szczyptę soli przyprawy i miksujemy starannie całość.
Mąkę przesiewamy a następnie łączymy z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną mąkę dosypujemy partiami do naszej masy i miksujemy na wolnych obrotach. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy przez około 40 minut. Studzimy na kratce. SMACZNEGO.
Składniki:
Puszka białej fasoli
3 jajka
1/2 szklanki mąki ryżowej (u mnie jaglana)
Łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy
Łyżeczka ulubionych przypraw
(Oregano do pizzy można też dodać pomidory suszone itd. u mnie przyprawa do bruschetty)
Sól
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do180 stopni. Fasolę wyjąć z puszk. Na sitku przepłukać i odsączyć.
Następnie przekładamy do miski i blenderujemy na gładką masę. Dodajemy jajka oliwę dużą szczyptę soli przyprawy i miksujemy starannie całość.
Mąkę przesiewamy a następnie łączymy z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną mąkę dosypujemy partiami do naszej masy i miksujemy na wolnych obrotach. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy przez około 40 minut. Studzimy na kratce. SMACZNEGO.
piątek, 18 stycznia 2019
Krupnik z śmietaną
Ostatnio kuchnia Kasi wydała jedną z naszych ulubionych zup trochę w innym wydaniu. Krupnik z żołądkami w szybkowarze.
Polecam.
Składniki:
400g żołądków
1 średnia marchewka
1 średnie pietruszka
1 średni ziemniak
2-3 pełne łyżki kaszy jęczmiennej
Śmietana
Pietruszka lub szczypiorkiem
Wywar warzywny około 1-1,2 l
Pieprz czosnkowy
1liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
Przygotowanie:
Warzywny oczyszczamy myjemy i kroimy w kostkę. Żołądki myjemy jeśli jest potrzeba czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Kaszę płuczemy wylewamy wodę .
Wszystkie wcześniej wymienione składniki przekładamy do garnka wlewamy bulion dodajemy ziele liść pieprz (u mnie dość sporo) i zamykamy szybkowar.
Gotujemy 15 minut od momentu osiągnięcia maksymalnego ciśnienia. Po tym czasie otwieramy szybkowar. Śmietanę przelewamy do miski mieszamy z szczyptą soli i wlewamy do środka naszą zupę.
Mieszany dokładnie i przelewamy da gara.
Wykładamy na talerz posypujemy zielenią i gotowe. SMACZNEGO
Ja użyłam śmietany bez laktozy.
Polecam.
Składniki:
400g żołądków
1 średnia marchewka
1 średnie pietruszka
1 średni ziemniak
2-3 pełne łyżki kaszy jęczmiennej
Śmietana
Pietruszka lub szczypiorkiem
Wywar warzywny około 1-1,2 l
Pieprz czosnkowy
1liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
Przygotowanie:
Warzywny oczyszczamy myjemy i kroimy w kostkę. Żołądki myjemy jeśli jest potrzeba czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Kaszę płuczemy wylewamy wodę .
Wszystkie wcześniej wymienione składniki przekładamy do garnka wlewamy bulion dodajemy ziele liść pieprz (u mnie dość sporo) i zamykamy szybkowar.
Gotujemy 15 minut od momentu osiągnięcia maksymalnego ciśnienia. Po tym czasie otwieramy szybkowar. Śmietanę przelewamy do miski mieszamy z szczyptą soli i wlewamy do środka naszą zupę.
Mieszany dokładnie i przelewamy da gara.
Wykładamy na talerz posypujemy zielenią i gotowe. SMACZNEGO
Ja użyłam śmietany bez laktozy.
czwartek, 17 stycznia 2019
Chleb z cebulą
Kolejny pyszny chlebek do kolekcji.
Czasu zajmuje tyle co wcale a smak zupełnie inny. Polecam kochani ja od jakiegoś czasu chleba już nie kupuję.
Chleb z cebulą.
Składniki:
650 g mąki pszennej
6 łyżek prażonej cebuli
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
425 ml ciepłej wody
7 g suchych drożdży
Przygotowanie:
Do dużej miski dodajemy mąkę cebulkę sól drożdże oliwę i wodę. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść kilka razy.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i nadać mu owalny kształt.
Chleb układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek można naciąć na górze nożyczkami posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół)
50 minut aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk gdy postuka się w jego spód.
Wystudzić na kratce.
SMACZNEGO
Moja rada jest taka.
Ponieważ robiłam ten chleb w dwóch wersjach polecam zamiast cebuli prażonej dodać cebulę smażoną(1 średnią cebulę i 1-2 ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę i usmażyć na 2 łyżkach oleju) jak dla mnie ta wersja jest dużo lepsza i bardziej wyrazista w smaku.
Czasu zajmuje tyle co wcale a smak zupełnie inny. Polecam kochani ja od jakiegoś czasu chleba już nie kupuję.
Chleb z cebulą.
Składniki:
650 g mąki pszennej
6 łyżek prażonej cebuli
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
425 ml ciepłej wody
7 g suchych drożdży
Przygotowanie:
Do dużej miski dodajemy mąkę cebulkę sól drożdże oliwę i wodę. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść kilka razy.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i nadać mu owalny kształt.
Chleb układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek można naciąć na górze nożyczkami posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół)
50 minut aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk gdy postuka się w jego spód.
Wystudzić na kratce.
SMACZNEGO
Moja rada jest taka.
Ponieważ robiłam ten chleb w dwóch wersjach polecam zamiast cebuli prażonej dodać cebulę smażoną(1 średnią cebulę i 1-2 ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę i usmażyć na 2 łyżkach oleju) jak dla mnie ta wersja jest dużo lepsza i bardziej wyrazista w smaku.
poniedziałek, 14 stycznia 2019
Zupa marchewkowo groszkowa
Może kolorem i nie zachwyca ale smak całkiem całkiem. Zupa marchewkowo groszkowa. Polecam
Składniki:
700-800 ml bulionu
2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem
1 pietruszka korzeń
Przygotowanie:
Pietruszkę obieramy myjemy i kroimy w drobną kostkę. Do garnka dodajemy łyżkę masła pietruszkę i smażymy 2-3 minuty.
Następnie wlewamy bulion i chwilę gotujemy.
Teraz czas na marchewkę z groszkiem i gotujemy jeszcze jakieś 15-20minut.
Wszystko ściągamy z ognia i miksujemy na gładką konstrukcję. Zagotować.
Podawać z kleksem śmietany i ulubionymi dodatkami grzanki groszek ptysiowy itd.
U mnie w towarzystwie słonecznika i szczypiorku . SMACZNEGO
Składniki:
700-800 ml bulionu
2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem
1 pietruszka korzeń
Przygotowanie:
Pietruszkę obieramy myjemy i kroimy w drobną kostkę. Do garnka dodajemy łyżkę masła pietruszkę i smażymy 2-3 minuty.
Następnie wlewamy bulion i chwilę gotujemy.
Teraz czas na marchewkę z groszkiem i gotujemy jeszcze jakieś 15-20minut.
Wszystko ściągamy z ognia i miksujemy na gładką konstrukcję. Zagotować.
Podawać z kleksem śmietany i ulubionymi dodatkami grzanki groszek ptysiowy itd.
U mnie w towarzystwie słonecznika i szczypiorku . SMACZNEGO
Krokiety ze szpinakiem jajkiem i serem
Krokiety ze szpinakiem jajkiem i żółtym serem.
Składniki:
6 dużych jajek
100g spinaku
4-5 plastrów sera
Sól pieprz czosnkowy do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo studzimy i ścieramy na tarce.
Szpinak smażymy na maśle do momentu aż zmniejszy swoją objętość.
Ser kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać razem doprawić i gotowe.
Naleśniki:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
2 jajka
2 szklanki maki
Sól
3 łyżki oleju
Składniki:
Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej.
Jajka ubić z odrobiną soli. Dodać mąkę olej mleko i wodę. Dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki z dwóch stron.
Dodatkowo:
2 jajka
Tarta bułka
Na upieczone naleśniki kładziemy porcję farszu i zwijamy. Panierujemy jajko i tarta bułka .
Smażymy z dwóch stron na złoto brązowy kolor. SMACZNEGO
Zostało mi kilka naleśników więc przygotowałam też farsz z kiszonej kapusty i grzybów. Polecam
Oczywiście sera i szpinaku można dodać więcej jak kto lubi.
Składniki:
6 dużych jajek
100g spinaku
4-5 plastrów sera
Sól pieprz czosnkowy do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo studzimy i ścieramy na tarce.
Szpinak smażymy na maśle do momentu aż zmniejszy swoją objętość.
Ser kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać razem doprawić i gotowe.
Naleśniki:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
2 jajka
2 szklanki maki
Sól
3 łyżki oleju
Składniki:
Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej.
Jajka ubić z odrobiną soli. Dodać mąkę olej mleko i wodę. Dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki z dwóch stron.
Dodatkowo:
2 jajka
Tarta bułka
Na upieczone naleśniki kładziemy porcję farszu i zwijamy. Panierujemy jajko i tarta bułka .
Smażymy z dwóch stron na złoto brązowy kolor. SMACZNEGO
Zostało mi kilka naleśników więc przygotowałam też farsz z kiszonej kapusty i grzybów. Polecam
Oczywiście sera i szpinaku można dodać więcej jak kto lubi.
niedziela, 13 stycznia 2019
Bułki maślane na sodzie.
Wczoraj się cieszyłam że obiad na dziś gotowy i będę mogła poleniuchować.
Hihi tylko wstałam i już sobie robotę znalazłam.
Na śniadanie upiekłam dla męża bułeczki maślane na sodzie. Polecam są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Zapraszam po przepis.
Składniki:
400 g mąki pszennej
350 ml maślanki
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
oliwa do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą i sodą. Dodać 350 ml maślanki. Ciasto mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
Następnie wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest suche dodać trochę maślanki a jeśli za mokre około 1-2 łyżki mąki(ja musiałam dodać mąki).
Blachę do pieczenia posmarować oliwą. Z ciasta odkrywamy mniejsze kawałki i formujemy z nich niewielkie bułeczki.
Układamy na blasze w niedużych odstępach od siebie.
Ja dodatkowo tym razem bułki posmarowałam rozbełtanym jajkiem i górę buły wsadziłam do miski z słonecznikiem.
Tak przygotowaną blaszkę z bułkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 220 stopni i piekłam ok.35 minut. Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 200 stopni.
SMACZNEGO
Żeby bułki nie kleiły mi się podczas formowania ręce posmarowałam olejem.
Z tej ilości wyszło mi 5 dużych bułek.
Hihi tylko wstałam i już sobie robotę znalazłam.
Na śniadanie upiekłam dla męża bułeczki maślane na sodzie. Polecam są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Zapraszam po przepis.
Składniki:
400 g mąki pszennej
350 ml maślanki
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
oliwa do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą i sodą. Dodać 350 ml maślanki. Ciasto mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
Następnie wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest suche dodać trochę maślanki a jeśli za mokre około 1-2 łyżki mąki(ja musiałam dodać mąki).
Blachę do pieczenia posmarować oliwą. Z ciasta odkrywamy mniejsze kawałki i formujemy z nich niewielkie bułeczki.
Układamy na blasze w niedużych odstępach od siebie.
Ja dodatkowo tym razem bułki posmarowałam rozbełtanym jajkiem i górę buły wsadziłam do miski z słonecznikiem.
Tak przygotowaną blaszkę z bułkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 220 stopni i piekłam ok.35 minut. Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 200 stopni.
SMACZNEGO
Żeby bułki nie kleiły mi się podczas formowania ręce posmarowałam olejem.
Z tej ilości wyszło mi 5 dużych bułek.
Naleśniki bezglutenowe
Naleśniki bezglutenowe.
Składniki:
115 g mąki jaglanej
szczypta soli morskiej
2 jajka
300 ml mleka
30 g oleju roślinnego
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę dodać sól jajka oraz mleko i zmiksować na gładkie ciasto. Dodać olej i ponownie zmiksować. Przykrywamy ściereczką i odstawić na minimum 30 minut (można przygotować nawet dzień wcześniej i zostawić w lodówce pod przykryciem).
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Ciasto powinno swobodnie się po niej rozprowadzać jeśli jest zbyt gęste należy rozcieńczać je wodą jeśli za rzadkie dodać mąki. Smażyć na złoto brązowego kolor z dwóch stron. SMACZNEGO
Składniki:
115 g mąki jaglanej
szczypta soli morskiej
2 jajka
300 ml mleka
30 g oleju roślinnego
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę dodać sól jajka oraz mleko i zmiksować na gładkie ciasto. Dodać olej i ponownie zmiksować. Przykrywamy ściereczką i odstawić na minimum 30 minut (można przygotować nawet dzień wcześniej i zostawić w lodówce pod przykryciem).
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Ciasto powinno swobodnie się po niej rozprowadzać jeśli jest zbyt gęste należy rozcieńczać je wodą jeśli za rzadkie dodać mąki. Smażyć na złoto brązowego kolor z dwóch stron. SMACZNEGO
Omlet z rukolą
Omlet z rukolą bobem smażonym i ziarnami.
Składniki:
1-2 jajka
Garść rukoli
Łyżeczka pestek prażonego słonecznika
Sezam według uznania (u mnie mieszany)
Opcionalnie bób smażony z wasabi ( ja miałam więc dałam)
Sól pieprz kolorowy do smaku
Przygotowanie:
Bób kruszymy na mniejsze kawałki.
Jajko wbijamy do miski doprawiamy po swojemu. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na złoto z jednej strony.
Gdy góra jajka się zetnie układamy na niej rukolę ziarna i zwijamy w rulon.
SMACZNEGO
Można dodać do środka np. pomidor szynkę lub kurczaka. Jeśli mamy dobrze doprawiony omlet sałaty już nie solimy. Pieprz kolorowy można zamienić na pieprz czosnkowy
Składniki:
1-2 jajka
Garść rukoli
Łyżeczka pestek prażonego słonecznika
Sezam według uznania (u mnie mieszany)
Opcionalnie bób smażony z wasabi ( ja miałam więc dałam)
Sól pieprz kolorowy do smaku
Przygotowanie:
Bób kruszymy na mniejsze kawałki.
Jajko wbijamy do miski doprawiamy po swojemu. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na złoto z jednej strony.
Gdy góra jajka się zetnie układamy na niej rukolę ziarna i zwijamy w rulon.
SMACZNEGO
Można dodać do środka np. pomidor szynkę lub kurczaka. Jeśli mamy dobrze doprawiony omlet sałaty już nie solimy. Pieprz kolorowy można zamienić na pieprz czosnkowy
sobota, 12 stycznia 2019
Ziemniaki pieczone w piekarniku
Pieczone ziemniaki z majerankiem szafranem i pieprzem czosnkowym.
Składniki:
2duże ziemniaki
Łyżka majeranku
Płaska łyżka pieprzu czosnkowego
Szczypta szafranu mielonego
Sól do smaku
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy myjemy suszymy i kroimy w plastry ok.1cm.
Wkładamy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy oraz olej. Bardzo dokładnie mieszamy aby wszystkie ziemniaki pokryły się przyprawami. Odkładamy na 15minut.
Po tym czasie ziemniaki wykładamy na blachę (układamy jeden obok drugiego) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni około 30minut. SMACZNEGO
Ja piekłam z termoobiegiem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np. schabowym czy rybą. U mnie krewetki w temperaturze i rukola z pomidorem.
Kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarniki są różne.
Składniki:
2duże ziemniaki
Łyżka majeranku
Płaska łyżka pieprzu czosnkowego
Szczypta szafranu mielonego
Sól do smaku
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy myjemy suszymy i kroimy w plastry ok.1cm.
Wkładamy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy oraz olej. Bardzo dokładnie mieszamy aby wszystkie ziemniaki pokryły się przyprawami. Odkładamy na 15minut.
Po tym czasie ziemniaki wykładamy na blachę (układamy jeden obok drugiego) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni około 30minut. SMACZNEGO
Ja piekłam z termoobiegiem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np. schabowym czy rybą. U mnie krewetki w temperaturze i rukola z pomidorem.
Kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarniki są różne.
sobota, 5 stycznia 2019
Ptysie z pieczarkami i papryką
Hej kochani dziś mam dla was pyszne ptysie😍 Nie są to takie tradycyjne ptysie z bitą śmietaną a na słono z pieczarkami i papryką. Polecam
Składniki na ciasto parzone:
1 szklanka mąki
250 ml wody
90 g margaryny
Sól jedna mała płaska łyżeczka
1/2 łyżeczki cukru
4 jajka
Przygotowanie
W rondelku zagotuj wodę sól cukier i margarynę. Zmniejsz ogień i wsyp mąkę całość mieszaj dokładnie drewnianą łyżką aż do powstania gładkiego ciasta. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i zrobi się ładna kulka odstaw do ostygnięcia. Do zimnego lub letniego ciasta wbijaj jajka pojedynczo . Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ptysie (u mnie takie mini ptysie na raz). Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 25 minut.
Gdy nabiorą ładnego koloru wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do wystudzenia na około 2 godziny.
Farsz:
500g pieczarek
Mała cebula
Ząbek czosnku
Papryka czerwona średniej wielkości
3-4 cm pietruszki zielonej
Sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i osuszamy.
Paprykę pieczarki cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę.
Na rozgrzany tłuszcz dodajemy najpierw cebulę z czosnkiem a następnie gdy cebula się zeszkli pieczarki oraz paprykę. Doprawiamy do smaku i smażymy do momentu aż woda odparuje a warzywa będą miękkie. Ściągamy patelnię z ognia i gdy farsz lekko przestygnie dodajemy posiekaną pietruszkę.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze ptysie. SMACZNEGO
Ja ptysie i farsz przygotowałam sobie dzisiaj a jutro wszystko będę łączyć.
Składniki na ciasto parzone:
1 szklanka mąki
250 ml wody
90 g margaryny
Sól jedna mała płaska łyżeczka
1/2 łyżeczki cukru
4 jajka
Przygotowanie
W rondelku zagotuj wodę sól cukier i margarynę. Zmniejsz ogień i wsyp mąkę całość mieszaj dokładnie drewnianą łyżką aż do powstania gładkiego ciasta. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i zrobi się ładna kulka odstaw do ostygnięcia. Do zimnego lub letniego ciasta wbijaj jajka pojedynczo . Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ptysie (u mnie takie mini ptysie na raz). Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 25 minut.
Gdy nabiorą ładnego koloru wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do wystudzenia na około 2 godziny.
Farsz:
500g pieczarek
Mała cebula
Ząbek czosnku
Papryka czerwona średniej wielkości
3-4 cm pietruszki zielonej
Sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i osuszamy.
Paprykę pieczarki cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę.
Na rozgrzany tłuszcz dodajemy najpierw cebulę z czosnkiem a następnie gdy cebula się zeszkli pieczarki oraz paprykę. Doprawiamy do smaku i smażymy do momentu aż woda odparuje a warzywa będą miękkie. Ściągamy patelnię z ognia i gdy farsz lekko przestygnie dodajemy posiekaną pietruszkę.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze ptysie. SMACZNEGO
Ja ptysie i farsz przygotowałam sobie dzisiaj a jutro wszystko będę łączyć.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Placki na serku twarogowym
Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...
-
Uwielbiam gulasz a najbardziej z żołądków podany z plackami ziemniaczanymi. Takie danie to prawdziwa dla mnie uczta :-) A wy kochani l...
-
Żeberka z szybkowaru Składniki: Kg żeberka extra miesne lub jakie tam mamy 2-3 łyżki masła i oleju Przyprawy: Sól pieprz czos...