Surówka z czerwonej kapusty.
Idealna jako dodatek do obiadu.
Składniki:
1/4 czerwonej kapusty
1/2 jabłka (u mnie lobo)
2 łyżki octu
2 łyżki cukru
1 mała cebula
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować.
Wrzucić do garnka zalać wrzątkiem i pozostawić na około 7 min(nie gotować).
Następnie wylewamy na sitko i dokładnie odcedzić.Przełożyć do garnka i do jeszcze ciepłej kapusty dodajemy cukier i mieszamy.
Teraz dodajemy ocet wymieszać.
Jabłko obrać pozbawić gniazd nasiennych pokroić w drobną kostkę połączyć z kapustą.
Cebulę drobno posiekać. Dodać do miski z kapustą i jabłkiem wymieszać i wlewamy olej.
Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. SMACZNEGO
Zamiast octu możemy dodać cytryne.
Ja miałam duże jabłko więc dodałam pół wszystko zależy od tego jak lubimy ile mamy kapusty bo ćwiartka ćwiartce nie jest równa i jak duże jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz