Flaki wołowe.
Składniki :
1 kilogram flaków obgotowanych i pokrojonych
1.5 l wywaru warzywnego lub wołowego
1 marchewka
2 liście laurowe
3-4kulki ziela angielskiego
Przyprawa do flaków 1 opakowanie
Majeranek suszony według uznania
(u mnie 2 łyżki)
Mąka pszenna
Masło
Przygotowanie:
Do garnka wlać wywar, wsypać flaki, pokrojoną w kostkę marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu około 30 minut.
Następnie dodajemy przyprawę do flaków i gotujemy kolejne 10-15 minut.
Gdy flaki będą miękkie na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
Do wywaru wsypać majeranek, zasmażkę, wymieszać i dalej gotować na mniejszym ogniu z 5-10 minuty co jakiś czas mieszając .
SMACZNEGO.