sobota, 23 października 2021

Flaki wołowe


Flaki wołowe. 

Składniki :

1 kilogram flaków obgotowanych i pokrojonych 

1.5 l wywaru warzywnego lub wołowego 

1 marchewka

2 liście laurowe 

3-4kulki ziela angielskiego 

Przyprawa do flaków 1 opakowanie

Majeranek suszony według uznania

(u mnie 2 łyżki) 

Mąka pszenna 

Masło


Przygotowanie:

Do garnka wlać wywar, wsypać flaki, pokrojoną w kostkę marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu około 30 minut.

Następnie dodajemy przyprawę do flaków i gotujemy kolejne 10-15 minut.

Gdy flaki będą miękkie na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.

Do wywaru wsypać majeranek, zasmażkę, wymieszać i dalej gotować na mniejszym ogniu z 5-10 minuty co jakiś czas mieszając .

SMACZNEGO.



Smażone kluski z boczkiem i jajkiem

 

Zostały kluski z obiadu, przecież nie mogą sie zmarnować.

Dlatego też Kaśka przygotowała pyszną kolację.

Takie danie bardzo często przygotowywano w moim rodzinnym domu🥰🥰🥰🥰.

Zawsze je uwielbiałam i uwielbiam nadal🥰.


Składniki :

Ugotowane i zimne kluski śląskie.

Boczek lub kiełbasa 

Cebula 

Jajka według uznania

Sól pieprz do smaku


Przygotowanie :

Kluski kroimy na plasterki.

Cebulę oraz boczek kroimy w kostkę.

Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy cebule, boczek a następnie dodajemy kluski. Wszystko dokładnie mieszamy a gdy są juz gotowe, czyli zrumienione i mięciutkie wbijamy jajka, mieszamy a gdy się zetną wszystko gotowe 🥰😉.

Wykładamy na talerz,posypujemy zieloną pietruszką. 

Smacznego.

Ciasteczka z jabłkiem i orzechami.

 


Szybkie ciasteczka z jabłkiem i orzechami 🥰.

Składniki :

2 jajka, temp. pokojowa 

1 łyżka miodu (ja użyłam miodu z jabłkami i cynamonem) 

50 g miękkiego masła 

175 g mąki tortowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 mniejsze jabłko 


Przygotowanie:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (u mnie tradycyjnie masło mąką).

Mąkę z proszkiem przesiewamy do miseczki.

Dodajemy jajka, miód oraz pokrojone w drobną kostkę masło i miksujemy.

Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników.

Jabłko kroimy na drobne kawałeczki. Dodajemy do ciasta i mieszamy.

Ciasto jest dość gęste.



Nabieramy łyżką ciasto i wykładamy na blaszkę w odstępach od siebie.




Ciasteczek nie formujemy.

Z podanej ilości wyszło mi 12 dużych ciastek. 

Posypujemy pokruszonymi orzechami według uznania. 

Pieczemy w temp. 180 stopniach przez około 20 min. do uzyskania złoto brązowego koloru. 

Kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.

Smacznego.


Miodu możemy dodać ile chcemy lub zamienić na cukier.