sobota, 23 października 2021

Flaki wołowe


Flaki wołowe. 

Składniki :

1 kilogram flaków obgotowanych i pokrojonych 

1.5 l wywaru warzywnego lub wołowego 

1 marchewka

2 liście laurowe 

3-4kulki ziela angielskiego 

Przyprawa do flaków 1 opakowanie

Majeranek suszony według uznania

(u mnie 2 łyżki) 

Mąka pszenna 

Masło


Przygotowanie:

Do garnka wlać wywar, wsypać flaki, pokrojoną w kostkę marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu około 30 minut.

Następnie dodajemy przyprawę do flaków i gotujemy kolejne 10-15 minut.

Gdy flaki będą miękkie na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.

Do wywaru wsypać majeranek, zasmażkę, wymieszać i dalej gotować na mniejszym ogniu z 5-10 minuty co jakiś czas mieszając .

SMACZNEGO.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz