Zawijane bu艂eczki z serem i kabanosem 馃グ.
Sk艂adniki:
7g suchych dro偶d偶y
4 szklanek m膮ki
1 艂y偶eczka soli
1 艂y偶ka cukru
3 艂y偶ki oleju
Oko艂o 1 i 1/4 szklanki letniej wody
Nadzienie :
100g kabanos贸w (z ja艂owcem 馃グ馃グ)
200g sera (mozzarella tarta)
4 艂y偶ki 艣mietany g臋stej (18%)
S贸l pieprz do smaku
Dodatkowo:
Du偶a 艂y偶ka mas艂a
Koperek wed艂ug uznania
Przygotowanie :
Wszystkie sk艂adniki na ciasto mieszamy razem w misce.
Ciasto zagniatamy kilka minut a偶 b臋dzie g艂adkie i elastyczne.
Nast臋pnie odstawiamy do wyro艣ni臋cia.
W mi臋dzy czasie kabanosy kroimy w p贸艂 plastry, mieszamy z serem, sosem i 艣mietan膮.
Mas艂o rozpu艣ci膰 i wymiesza膰 z posiekanym koperkiem, od艂o偶y膰 na bok.
Podro艣ni臋te ciasto kr贸tko wyrabiamy.
Dzielimy na 2 r贸wne cz臋艣ci.
Ka偶d膮 z cz臋艣ci rozwa艂kowujemy na kwadrat o grubo艣ci oko艂o 1cm.
Na po艂owie ciasta uk艂adamy farsz i przykrywamy go drug膮 cz臋艣ci膮 ciasta.
Nast臋pnie kroimy paski o grubo艣ci oko艂o 2-3 cm.
Takie kawa艂ki ciasta zwijamy jak spiral臋 a nast臋pnie zwijamy w 艣limaka.
Koniec ciasta wk艂adamy na sp贸d naszych bu艂ek.
Tak przygotowane bu艂eczki uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem (u mnie spos贸b nr. 2)i pozostawiamy na 10-15 minut do ponownego wyro艣ni臋cia.
Bu艂eczki uk艂adamy w odst臋pach od siebie i smarujemy przygotowanym wcze艣niej mas艂em.
Bu艂eczki pieczemy oko艂o 20-25minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (20 minut grza艂ki g贸ra-d贸艂 5 minut termoobieg).
Podajemy na ciep艂o lub zimno.
Mnie lepiej smakuj膮 na zimno podane w towarzystwie sosu czosnkowego 馃グ.
Smacznego.
Oczywi艣cie kontrolujemy czas pieczenia poniewa偶 piekarnik piekarnikowi nie jest r贸wny.
W nawiasach poda艂am jakie sk艂adniki by艂y u mnie.
Zapomnia艂am doda膰 偶e do ciasta doda艂am jeszcze 艂y偶k臋 tymianku.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz