pi膮tek, 7 stycznia 2022

Zawijane bu艂eczki z serem i kabanosem.


 Zawijane bu艂eczki z serem i kabanosem 馃グ.


Sk艂adniki:

7g suchych dro偶d偶y

4 szklanek m膮ki

1 艂y偶eczka soli

1 艂y偶ka cukru

3 艂y偶ki oleju

Oko艂o 1 i 1/4 szklanki letniej wody


Nadzienie :


100g kabanos贸w (z ja艂owcem 馃グ馃グ)

200g sera (mozzarella tarta)

4 艂y偶ki 艣mietany g臋stej (18%)

S贸l pieprz do smaku


Dodatkowo:

Du偶a 艂y偶ka mas艂a

Koperek wed艂ug uznania 


Przygotowanie :


Wszystkie sk艂adniki na ciasto mieszamy razem w misce.

Ciasto zagniatamy kilka minut a偶 b臋dzie g艂adkie i elastyczne.

Nast臋pnie odstawiamy do wyro艣ni臋cia. 


W mi臋dzy czasie kabanosy kroimy w p贸艂 plastry, mieszamy z serem, sosem i 艣mietan膮.

Mas艂o rozpu艣ci膰 i wymiesza膰 z posiekanym koperkiem, od艂o偶y膰 na bok. 


Podro艣ni臋te ciasto kr贸tko wyrabiamy.

Dzielimy na 2 r贸wne cz臋艣ci.

Ka偶d膮 z cz臋艣ci rozwa艂kowujemy na kwadrat o grubo艣ci oko艂o 1cm.

Na po艂owie ciasta uk艂adamy farsz i przykrywamy go drug膮 cz臋艣ci膮 ciasta.

Nast臋pnie kroimy paski o grubo艣ci oko艂o 2-3 cm.

Takie kawa艂ki ciasta zwijamy jak spiral臋 a nast臋pnie zwijamy w 艣limaka.

Koniec ciasta wk艂adamy na sp贸d naszych bu艂ek. 


Tak przygotowane bu艂eczki uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem (u mnie spos贸b nr. 2)i pozostawiamy na 10-15 minut do ponownego wyro艣ni臋cia.

Bu艂eczki uk艂adamy w odst臋pach od siebie i smarujemy przygotowanym wcze艣niej mas艂em.

Bu艂eczki pieczemy oko艂o 20-25minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (20 minut grza艂ki g贸ra-d贸艂 5 minut termoobieg).

Podajemy na ciep艂o lub zimno.

Mnie lepiej smakuj膮 na zimno podane w towarzystwie sosu czosnkowego 馃グ.

Smacznego.


Oczywi艣cie kontrolujemy czas pieczenia poniewa偶 piekarnik piekarnikowi nie jest r贸wny.

W nawiasach poda艂am jakie sk艂adniki by艂y u mnie.

Zapomnia艂am doda膰 偶e do ciasta doda艂am jeszcze 艂y偶k臋 tymianku.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz