Proste szybkie i tanie.
Zapraszam na pyszne Cebularze.
Składniki:
400 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Opakowanie suchych drożdży
240 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy lub oleju
Farsz:
3 duże cebule lub 5 mniejszych
Oliwia
1 łyżka cukru
1 łyżeczka octu (ja użyłam ryżowego)
Tymianek
Sposób przygotowania:
Do szklanki dajemy łyżkę mąki łyżeczką cukru drożdże 50ml wody i odstawiam na około kwadrans.
Do mąki dodajemy sól drożdże resztę wody oraz oliwę zagniatamy przez kilka minut ciasto.
Odstawiamy na 5-10 minut żeby odpoczęło i ponownie zagniatamy tym razem tak długo aż powstanie gładkie ciasto.
Wkładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę żeby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Obieramy cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na średnim ogniu. Posypujemy solą i pieprzem(u mnie czosnkowy oczywiście 😉). Gdy cebula zmięknie (ale nie zbrązowieje) dodajemy cukier oraz ocet i nadal smażymy. Cały czas jednak pilnujemy żeby się nie przypaliła ma być blada. Na sam koniec dodajemy tymianek około płaska łyżeczka na tą ilość. Mieszamy
Gdy ciasto podwoiło nam swoją objętość przebijam je pięścią chwilę zagniatamy. Robimy długi wałek i dzielimy go na 8-10 części. Z każdej formujemy bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(mi brakło więc zrobiłam to tradycyjnie tłuszcz i mąka).
Dnem szklanki o niedużej średnicy lub kieliszkiem do szampana naciskam bułeczki formując wgłębienie w które nakładamy farsz. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiam do drugiego wyrośnięcia na 10-20 minut.
Etap końcowy bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut. Gdy nabiorą złoto brązowego koloru są gotowe.
SMACZNEGO
Cukru do farszu według uznania (u mnie niepełna łyżka).
Podczas wyrabianie ciasta i formowania bułeczek delikatne podsypujemy mąka