poniedziałek, 12 sierpnia 2019

sobota, 10 sierpnia 2019

Kurczak na patyku z boczkiem

Filet z kurczaka na patyku to moja kolejna propozycja na grilla i nie tylko.
Kurczak przygotowany w ten sposób jest soczysty i ma fajną chrupiącą skórę.
Polecam.

Składniki:
2 filety z kurczaka (około 500g)
Opakowanie boczku wędzonego w plastrach
Sól pieprz do smaku
0.5 łyżeczki curry
2 ząbki czosnku
Łyżeczka rozmarynu
Łyżka soku z cytryny opcjonalnie
Papryka ostra według uznania
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

Przygotowania:
Czosnek posiekać.
Filet z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w 2-3 cm paski.
Przekładamy do miski dodajemy resztę składników ( oprócz boczku) mieszamy i odstawiamy na 30minut.
Po tym czasie nabijamy naszego kurczaka na patyk do szaszłyków i owijamy go boczkiem.


Tak przygotowane szaszłyki smażymy na grillu lub patelni po kilka minut z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Najlepiej takie szaszłyki smakują w towarzystwie sałaty z pomidorem i pestkami dyni oraz sosem czosnkowym lub amerykańskim.


SMACZNEGO.

Naleśniki z serem feta.

Naleśniki z serem feta.

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
2 jajka
2 szklanki maki
Sól
3 łyżki oleju


Przygotowanie:
Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej.
Jajka ubić z odrobiną soli. Dodać mąkę olej mleko i wodę. Dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki z dwóch stron na złoto brązowy kolor.


Farsz:
Opakowanie sera feta
Koperek według uznania
Średniej wielkości cebula
Pieprz czosnkowy do smaku
Opcjonalnie łyżka lub dwie mleka
Olej do smażenia

Przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem odrobiny soli.
Ser wyjmujemy z opakowania i dodajemy do niego przestudzoną cebulę koperek oraz pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Jeśli farsz jest za suchy dodajemy do niego mleko.
Każdy naleśniki smarujemy porcją farszu zwijamy i gotowe.

SMACZNEGO.

Naleśniki bezglutenowe :
https://kasiapichci.blogspot.com/2019/01/nalesniki-bezglutenowe.html?m=1


Mleko można zastąpić łyżką śmietany.


sobota, 3 sierpnia 2019

Zupa pomidorowo - kokosowa

To jest jedno z tych dań które nie wygląda a smakuje.
Polecam .
Zupa pomidorowo - kokosowa

Składniki:
1 kg miękkich pomidorów
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 puszka mleka kokosowego
Mała papryka chilli
Pietruszka
2 łyżeczki kolendry
Sól pieprz i szczypta cukru do smaku

Przygotowania:
Cebulę czosnek pomidory i paprykę kroimy w kostkę ( może być wszystko byle jak bo zupa i tak zostanie zmiksowana).
Na oleju zeszklić czosnek cebulę i paprykę.
Następnie dodajemy pomidory i dusiny do momentu aż wszystko będzie miękki.
Dodajemy kolendrę.
Teraz wystarczy wszystko zmiksować dodać mleko kokosowe i pozostałe składniki
Podajemy z bagietką czosnkową.
SMACZNEGO.


U mnie zabrakło pietruszki i faktycznie trochę jej tam brakowało.
Można też użyć pomidorów z puszki.


Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...