Dzień dobry kochani 😀
Kolejna partia ogórków zrobiona
Tym razem w musztardzie jedne z moich ulubionych. Robione wczoraj więc do konca nie przeszły jeszcze ale i tak są oj MNIAM
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
1 litr wody
250 ml octu 10%
5 łyżeczek musztardy sarepskiej (najlepsza można użyć jaką sie ma z miodowa tez sa dobre )
1,5 szklanki cukru(u mnie ciut więcej wolę bardziej na słodko trzeba kosztować)
2 łyżki soli
gorczyca czosnek ziele angielskie
Przygotowanie:
Woda ocet cukier musztardę i sól mieszamy w garnku zagotować i wystudzić .
Ogórki myjemy obieramy(ja część z nich nie obierałam smaku to nie zmienilo wersja dla leniwych 😜 a nawet sa bardziej chrupiace ) i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy w słoikach i dorzucamy do każdego po parę ziaren gorczycy ziela angielskiego i po ząbku czosnku. Zalewamy wystudzoną zalewą mocno zakręcamy i pasteryzujemy od zagotowania około 5 minut. Po wyjęciu z wody słoiki układamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.SMACZNEGO
Z tej porcji wychodzi 8słoików średnich takich po burakach 420g.
Takich jeszcze nie robiłam!
OdpowiedzUsuńPolecam są naprawdę dobre.
UsuńPozdrawiam :-)