czwartek, 15 czerwca 2017

Ogórki z kurkumą

Już za chwilę zaczniemy robić zapasy dobroci lata do słoików na zimę. 
U mnie już kompoty oraz sałatki ruszyły :-)
Za chwilę czas na ogórki.
A może by tak ogórki z kurkumą.
Polecam są przepyszne


Składniki:
2 kg ogórków
1 szklanka octu (u mnie tak 3/4)
1,5 szklanki cukru
4 szklanki wody
2 łyżki soli
2 łyżki gorczycy
1-1,5 łyżeczki kurkumy
Ziele angielskie Liście laurowe i baldachimy kopru (do każdego słoika)


Przygotowanie:
Ocet cukier wodę sól kurkumę oraz gorczyce dodajemy do garnka i robimy zalewę.
Wszystko zagotować.
Ogórki myjemy i ciasno układamy w słoikach( można pokroić je w ćwiartki grubsze 1-2 cm kawałki lub tak jak u mnie w plasterki.
Do każdego słoika włożyć liść laurowy ziele angielskie i koper( liść jeden mały a ziela po2-3 na słoik)


Całość zalać zalewą i szczelnie zamknąć.
Pasteryzować 5-10minut od zagotowania
(Jeśli zdecydujecie się na dość cienkie plastyr takie ze zdjecia 5 minut starczy jesli natomiast w grube kawałki lub ćwiartki to 10 min)
Ogórki świetnie pasują jako dodatek do dań obiadowych takich jak wątróbka schabowy i wiele innych jak również na kanapki z szynką lub smalcem mniam :-) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz