Kurczak pieczony w niskiej temperaturze świetnie nadaje się na chlebek jako pyszna wędlina.
Jest prosty w przygotowaniu a smakiem sam się broni .
Jeśli spróbujesz raz zrobić samemu takie cudo na kanapki proszę mi wierzyć kupne wędliny pójdą w zapomnienie.
Polecam
Składniki:
1kg uda z kurczaka
(Uda nie ćwiartki)
Sól pieprz czosnkowy
Ulubione przyprawy ( u mnie2 łyżeczki majeranku 1niepełna łyżeczka papryki wędzonej czosnek około 3ząbki doprawiamy kto jak i ile lubi)
Przygotowanie:
Mięso obieramy z kości(skóry zostawiłam) myjemy osuszamy .
Do miski dodajemy mięso przyprawy mieszamy i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).
Rano wyciągamy wszystko jeszcze raz mieszamy i wkładamy do siatki wedliniarskiej.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 120st. (Najlepiej żeby mięsko wisiało )z termoobiegiem i pieczemy około godziny. Po wyjęciu z piekarnika odkładamy do ostygnięcia (najlepiej gdzieś powiesić)a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz