Mała przekąska dla smakoszy piwa.☺
Kalafior w cieście piwnym.
Składniki:
1 kalafior
400 ml piwa
2 jajka
1 szklanka mąki
1 l oleju do smażenia
Papryka czerwona ostra lub słodka kto jak lubi
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut ( al dente). Odcedzamy i osuszamy.
Mąkę przesiać dodać jajka piwo przyprawy i całość mieszamy do uzyskania gęstości ciasta naleśnikowego.
W garnku rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do uzyskania złoto brązowego koloru. Usmażone kawałki kalafiora odkładamy na papierowy ręcznik.
Podajemy na ciepło SMACZNEGO
Ja do zrobienia tej potrawy użyłam piwa
BUDWEISER BUDVAR DARK ponieważ takie miałam i kolor wyszedł ciemnym nie jasny.
W oryginalnym przepisie użyto piwa jasnego.
Przepis zaciągnięty z kuchni lidla