Na śniadanko u Czyżaków misz masz i pyszny bezglutenowy chlebek z prażoną cebulą.
Zapraszam i życzę miłego,słonecznego i spokojnego dnia 😘😘😘
Składniki :
500g extra koncentrat mąki krakowskiej bezglutenu
440ml ciepłej wody
3-4 łyżki cebuli prażonej bez glutenu
2 łyżki oleju
20g cukru
7g suchych drożdży
Sól do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i za pomocą miksera mieszamy około 5 minut.
Gotowe ciasto wylewamy do formy posmarowanej wcześniej olejem.
Formy przykryć suchą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45 minut.
Po tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Przed wstawieniem chleba do piekarnika, wierzch ciasta smarujemy wodą.
Tak przygotowany chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200stopniach około 40-45minut.
Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.
Po wyjęciu chleba z piekarnika od razu wyjmujemy chleb z formy.
Smacznego.
Z tego przepisu wyszły mi 2 foremki 24*10cm.
Foremka z chlebem była uzupełniona tylko do połowy a i tak chlebek wyszedł poza formę.
Ja po podanym czasie czyli po 40 minutach swój chlebek wyjęłam z formy i piekłam jeszcze 10 minut aby skórka na około chleba była również chrupiącą.