niedziela, 13 lutego 2022

Chleb bezglutenowy z prażoną cebulą


 Na śniadanko u Czyżaków misz masz i pyszny bezglutenowy chlebek z prażoną cebulą.

Zapraszam i życzę miłego,słonecznego i spokojnego dnia 😘😘😘


Składniki :

500g extra koncentrat mąki krakowskiej bezglutenu

440ml ciepłej wody

3-4 łyżki cebuli prażonej bez glutenu

2 łyżki oleju

20g cukru

7g suchych drożdży

Sól do smaku


Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i za pomocą miksera mieszamy około 5 minut.

Gotowe ciasto wylewamy do formy posmarowanej wcześniej olejem.

Formy przykryć suchą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45 minut.

Po tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Przed wstawieniem chleba do piekarnika, wierzch ciasta smarujemy wodą.

Tak przygotowany chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200stopniach około 40-45minut.

Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.

Po wyjęciu chleba z piekarnika od razu wyjmujemy chleb z formy.

Smacznego.


Z tego przepisu wyszły mi 2 foremki 24*10cm.

Foremka z chlebem była uzupełniona tylko do połowy a i tak chlebek wyszedł poza formę.

Ja po podanym czasie czyli po 40 minutach swój chlebek wyjęłam z formy i piekłam jeszcze 10 minut aby skórka na około chleba była również chrupiącą.

sobota, 5 lutego 2022

Puree ziemniak seler z oliwą truflową i orzechami.


 Puree ziemniak, seler, oliwa truflowa i orzechy.


Składniki:

1 średni seler

Około 500g obranych ziemniaków 

1 łyżka masła 

Gałka muszkatołowa szczypta

Oliwa truflowa  

Sól i pieprz do smaku 

Kilka uprażonych orzechów włoskich 


Przygotowanie :

Seler oraz ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, zalać wrzątkiem.

Posolić i gotować do miękkości.

Następnie wszystko zmiksować, dodać masło i gałkę muszkatołową, wymieszać.

Przed podaniem górę ziemniaków skropić oliwą truflową i posypać prażonymi orzechami. Podajemy zaraz po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Takie puree świetnie smakuje z mięsem, rybą a nawet stekiem z kalafiora.

Smacznego.

czwartek, 3 lutego 2022

Stek z kalafiora


 Zestaw idealny dla Katarzyny😍😍😍😍

Stek z kalafiora, jajko sadzone i puree ziemniak - seler z dodatkiem orzechów i oliwy truflowej.


Składniki na steki z kalafiora:


1 kalafior 

Oliwa lub olej (u mnie olej 3 ziarna) 

Sól 

Pieprz czosnkowy 

Papryka słodka w proszku


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni(u mnie z termoobiegiem). 

Kalafiora pokroić na plastry o grubości około

2cm, zachować 3-4 steki zależy od wielkości kalafiora, resztę odstawić.

Steki przełożyć na patelnię obsmażyć z każdej strony przez około 3 minuty na średnim ogniu. Następnie do miseczki wlać olej, dodać przyprawy i posmarować dokładnie wierzch kalafiora z dwóch stron.

Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Tak przygotowane warzywa wstawić  do piekarnika i piec przez 10minut z każdej strony.

Podajemy zaraz po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

No oczywiście dla Sebastiana nie mogło w tym zestawie zabraknąć sosu czosnkowego 😘😍.

Smacznego.


Kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy. 


Przepis na puree dla chętnych dodam jutro 🤗.


A jeśli chodzi o ilość przypraw to według uznania.