niedziela, 13 lutego 2022

Chleb bezglutenowy z prażoną cebulą


 Na śniadanko u Czyżaków misz masz i pyszny bezglutenowy chlebek z prażoną cebulą.

Zapraszam i życzę miłego,słonecznego i spokojnego dnia 😘😘😘


Składniki :

500g extra koncentrat mąki krakowskiej bezglutenu

440ml ciepłej wody

3-4 łyżki cebuli prażonej bez glutenu

2 łyżki oleju

20g cukru

7g suchych drożdży

Sól do smaku


Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i za pomocą miksera mieszamy około 5 minut.

Gotowe ciasto wylewamy do formy posmarowanej wcześniej olejem.

Formy przykryć suchą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45 minut.

Po tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Przed wstawieniem chleba do piekarnika, wierzch ciasta smarujemy wodą.

Tak przygotowany chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200stopniach około 40-45minut.

Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.

Po wyjęciu chleba z piekarnika od razu wyjmujemy chleb z formy.

Smacznego.


Z tego przepisu wyszły mi 2 foremki 24*10cm.

Foremka z chlebem była uzupełniona tylko do połowy a i tak chlebek wyszedł poza formę.

Ja po podanym czasie czyli po 40 minutach swój chlebek wyjęłam z formy i piekłam jeszcze 10 minut aby skórka na około chleba była również chrupiącą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz