środa, 2 marca 2022

Surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu

 


Pyszny dodatek do obiadu.


Składniki

1/2 małej główki kapusty czerwonej

1 średnie jabłko

1 mała cebula czerwona

Oliwa truflowa (około 2 łyżki)

Średniej wielkości marchewka

Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Pietruszka zielona według uznania


Przygotowanie:

Zagotuj wodę w garnku.

Posiekaj drobno kapustę.

Wrzuć kapustę do gotującej się wody razem z sokiem z połowy cytryny oraz łyżeczką soli.

Gotuj około 7-10 minut.

Po tym czasie odlej wodę z kapusty i umieść ją na sitku.

Obierz marchewkę, jabłko i cebulę.

Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę oraz jabłko pokrój w kostkę.

Zieloną pietruszkę posiekaj.

Wszystkie składniki umieść w misce.

Na koniec dodajemy olej, doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie sokiem z cytryny.

Smacznego.


Gotową surówkę odkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Oliwę można zamienić na olej lniany,rzepakowy lub zwykłą oliwę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz